Grzesiek Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 planuje wykonac plywaki metoda konstrukcyjna.Wymiar to az 1080 mm.plywaki maja byc do modelu PIPERKA 2240cm.silnik bezyna 15cm I tak wregi wykonam ze sklejki lipowo-balsowej 3mm ażurowane ale czym pokryc boki i dno? tak myslalem ze na boki dam balse 1,5 lub 2mm na dno do redana sklejke 1,5mm a za redanem balse 1,5 lub 2 mm calosc bedzie albo oklejona monokotą lub pomalowana farba doradzcie czy wytrzymaja beda lekkie itp.Pierwszy raz robie plywaki i to w dodatku takich gabarytów. Cos tej konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Ja robię takie http://pfmrc.eu/index.php?/topic/35291-reactor-2-aqua/ i zobacz co o tym myślą inni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Znalazłem powyżej zdjęcie pływaków do mojego modelu Rafik :-) .... cieszy fakt, że komuś służą pomocą. Pływak do Pipera o rozpiętości 2,25 m to już spory element i moim zdaniem proponowana balsa 1,5 mm na obłożenie to zbyt mało. Dno ze sklejki 1,5 mm to chyba słuszne rozwiązanie a boki moim zdaniem z balsy 2,5 - 3 mm Szkielet na zdjęciu jest w zasadzie samonośny ale balsa 1,5 nie takiej sztywności aby weliminowac odkształcenia powierzchni pomiędzy dźwigarami. Buduję aktualnie pływaki do modelu Cessny o rozpiętości 1,6m i pływak ma długość 84cm. Wybrałem do tego projektu inną technologię niż do Rafika. Pływak tworzą dwa elementy drążonego styroduru łączonego wzdłużnie na mocnej sklejkowej wrędze stanowiącej zarazem kil spodem i punkty mocowania górą. Całość mam zamiar zalaminować żywicą i tkaniną 50g/m2 czy benzyna 15cm3 to nie za mała jednostka na wyciągnięcie modelu tych rozmiarów z wody? Ile waży Twój model .... "na oko" przybędzie razem z mocowaniem 1,5 kg wagi ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JOKER 2 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Proszę spojrzeć tu ; http://info.rc-wasserflieger.at/downloads.htm Pozdrowienia Joker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Jako pozycja dwa są plany na których ja się opierałem wykonując moje pływaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrumdzik Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Dzień Dobry Chciałbym się zapytać czym będziesz malował pływaki ? Ja na razie swoje pomalowałem lakierem poliuretanowym Dragon ale nie wiem jaką farbą pomalować ten lakier jako ostatnią wartswą ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi