Grzesiek Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 planuje wykonac plywaki metoda konstrukcyjna.Wymiar to az 1080 mm.plywaki maja byc do modelu PIPERKA 2240cm.silnik bezyna 15cm I tak wregi wykonam ze sklejki lipowo-balsowej 3mm ażurowane ale czym pokryc boki i dno? tak myslalem ze na boki dam balse 1,5 lub 2mm na dno do redana sklejke 1,5mm a za redanem balse 1,5 lub 2 mm calosc bedzie albo oklejona monokotą lub pomalowana farba doradzcie czy wytrzymaja beda lekkie itp.Pierwszy raz robie plywaki i to w dodatku takich gabarytów. Cos tej konstrukcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek I Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 Ja robię takie http://pfmrc.eu/index.php?/topic/35291-reactor-2-aqua/ i zobacz co o tym myślą inni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirolek Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 Znalazłem powyżej zdjęcie pływaków do mojego modelu Rafik :-) .... cieszy fakt, że komuś służą pomocą. Pływak do Pipera o rozpiętości 2,25 m to już spory element i moim zdaniem proponowana balsa 1,5 mm na obłożenie to zbyt mało. Dno ze sklejki 1,5 mm to chyba słuszne rozwiązanie a boki moim zdaniem z balsy 2,5 - 3 mm Szkielet na zdjęciu jest w zasadzie samonośny ale balsa 1,5 nie takiej sztywności aby weliminowac odkształcenia powierzchni pomiędzy dźwigarami. Buduję aktualnie pływaki do modelu Cessny o rozpiętości 1,6m i pływak ma długość 84cm. Wybrałem do tego projektu inną technologię niż do Rafika. Pływak tworzą dwa elementy drążonego styroduru łączonego wzdłużnie na mocnej sklejkowej wrędze stanowiącej zarazem kil spodem i punkty mocowania górą. Całość mam zamiar zalaminować żywicą i tkaniną 50g/m2 czy benzyna 15cm3 to nie za mała jednostka na wyciągnięcie modelu tych rozmiarów z wody? Ile waży Twój model .... "na oko" przybędzie razem z mocowaniem 1,5 kg wagi ms Link to comment Share on other sites More sharing options...
JOKER 2 Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 Proszę spojrzeć tu ; http://info.rc-wasserflieger.at/downloads.htm Pozdrowienia Joker Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek I Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 Jako pozycja dwa są plany na których ja się opierałem wykonując moje pływaki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrumdzik Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Dzień Dobry Chciałbym się zapytać czym będziesz malował pływaki ? Ja na razie swoje pomalowałem lakierem poliuretanowym Dragon ale nie wiem jaką farbą pomalować ten lakier jako ostatnią wartswą ? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts