Tomek Opublikowano 28 Lutego 2008 Opublikowano 28 Lutego 2008 Nie przesadzaj cały czas na max gazie latać nie będziesz(chyba?) ?
rapier Opublikowano 15 Czerwca 2008 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Hubert..Wiem ze lubisz duze no a ten JET nie ma juz smigielka w tyle. Wlasnie go zauwazylem w UH MIRAGE
hubert_tata Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2008 Niezły kawałek modelu na duże prądy Widziałem go już w innych sklepach, ale jeżeli chodzi o coś na większą turbinkę (fi 92mm), to skłaniałbym się raczej ku temu styropiankowi: http://shop.lindinger.at/product_info.php?products_id=72006 PS Mój F18 czeka na paczuszkę tkanin z Havla (długo to trwa) i zobaczymy co dalej.
n6210 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Mam wrażenie, że chcesz mu dorobić funkcję mimowolnej zmiany geometrii skrzydeł Hubert a takiego masz w kolekcji ? Tani, piękny, EDF i nie hamerykański Ja sobie coś takiego do kolejki wpisałem jak mi żona F-18 wybiła z głowy (za duży ponoć) PS A takie mam pytanie jeszcze. Na ile "schowań" podwozia starcza taki zbiorniczek powietrza ? jest to jakoś zabezpieczone, żeby przy braku ciśnienia podwozie nie ugrzęzło do połowy wypuszczone ? Pytam bo z pneumatykami nie miałem do czynienia a wszystko co do tej pory oglądałem to była prosta konstrukcja wypuść/schowaj.
hubert_tata Opublikowano 16 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2008 Hubert a takiego masz w kolekcji ? Nie mam, ale bardzo podobnego (ta sama firma) kupiłem Tomkowi: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=7992 Jeżeli jakość wykonania i malowania (F18 miał ładny niebieski metalik) jest podobna, to po 10 minutach (albo więcej, jeżeli nie kleisz CA) masz model gotowy do lotu. A takie mam pytanie jeszcze. Na ile "schowań" podwozia starcza taki zbiorniczek powietrza ? Powietrza wystarcza na kilka cykli, nie ma żadnego zabezpieczenia (sprężyny itp). Zawór sterujący trzyma kilka godzin, pod warunkiem, że jest w pozycji środkowej, dlatego mam to zrobione na przełączniku 3 pozycyjnym: schowane/neutrum zaworu/otworzone Wadą tego podwozia jest dosyć duża zależność szybkości ruchu od ciśnienia w zbiorniku (mimo, że jest zawór regulacji szybkości otwierania/zamykania).
Boogie Opublikowano 16 Czerwca 2008 Opublikowano 16 Czerwca 2008 To byloby stosunkowo fajne do dolaczenia do Twojej kolekcji: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6957&Product_Name=Mirage_2000_EDF_Almost_Ready_to_Fly
hubert_tata Opublikowano 20 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2008 Hubert..Wiem ze lubisz duze no a ten JET nie ma juz smigielka w tyle. Wlasnie go zauwazylem w UH MIRAGE To byloby stosunkowo fajne do dolaczenia do Twojej kolekcji: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6957&Product_Name=Mirage_2000_EDF_Almost_Ready_to_Fly Link już może nie działać, ale Panowie - to ten sam model Mirage z FLY FLY Może warto go wypróbować :faja:
n6210 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Eee tam Mirage... za to F-22... napęd tunelem 92mm :)
hubert_tata Opublikowano 20 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2008 napęd tunelem 92mm Nie będę już ściemniał - zamierzam sprawdzić swój pierwszy napęd EDF 92 właśnie na Mirage z Fly Fly (podobno trzeba mu dostarczyć aż 1,2kW do "jakotakiej" zabawy). Zobaczymy, model już w drodze :?
Leda_g Opublikowano 20 Czerwca 2008 Opublikowano 20 Czerwca 2008 A ten modelik nie fajny Sabre F-86 Mig Killer http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7029 Ten chyba potrzebuję więcej jak 1,2kW
Tomek Opublikowano 20 Czerwca 2008 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Sam się zastanawiam nad tym Sabrem. Trochę porażają minie koszty wyposażenia turbinki . Przez chwilę myślałem nawet o napędzie śmigłowym,Z tyłu modelu nawet oryginalnie jest taki śmieszny dziobek idealnie pasujący na założenia w jego miejsce silnika i śmigła. Tylko jak to będzie wyglądać? Więc czekam co Hubert wymyśli i jeśli uda się jego Miaga wysłać w powietrze w miarę sensownym kosztem to kto wie ,może się jednak skusze na Sabra .
hubert_tata Opublikowano 20 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2008 A ten modelik nie fajny Sabre F-86 Mig Killer http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7029 Ten jest bardzo fajny, faktycznie chyba potrzebuję więcej jak 1,2kW To mój ulubiony typek 8) , pisałem już w tym i innych wątkach Tylko właśnie te kW :shock: Tomek się zastanawia, może weźmie go po próbie mojego napędu Mirage (firmowa turbinka 92mm plus silnik z hobbycity 36-74 1900kV). Zobaczymy Edit: Jak widać, pisaliśmy razem z Tomkiem
Boogie Opublikowano 20 Czerwca 2008 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Blagam Cie Tomku!! Tylko bez smigielek w :ass: Turbinka albo szybowiec!!
Tomek Opublikowano 20 Czerwca 2008 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Boogie gdyby nie to śmigiełko w :ass: to już by Sabr jechał do mnie . Sam napęd turbinowy wymaga jużdo tego modelu trochę mocy i tu zaczynają się schody nie tylko finansowe ale i techniczne typu np. lekko bijący silnik czy turbina (z czym osobiście nie tak dawno zmagał się Hubert).
hubert_tata Opublikowano 10 Lipca 2009 Autor Opublikowano 10 Lipca 2009 Ponad rok model kurzył się w warsztacie, czekając na decyzję co dalej, aż niespodziewanie wczoraj postanowiłem coś przy nim dłubnąć. Zdecydowałem się na wzmocnienie tkaniną powierzchni styropianu. Wybrałem tkaninę 25g/dm2 i lakier do parkietów (wodorozcieńczalny). Poszło nadzwyczaj łatwo i szybko, ale 2m2 tkaniny, którymi dysponowałem, starczyły jedynie na skrzydła, stateczniki poziome i górę kadłuba. Z ciekawosci sprawdziłem przyrost masy: 2 stateczniki 30g przed i 42g po laminowaniu; 2 skrzydła 170g przed i 210g po. Na razie przerwa, mam nadzieję, że krótsza niż rok
Barabasz Opublikowano 11 Lipca 2009 Opublikowano 11 Lipca 2009 Powiem krótko - prawdziwy modelarz jest cierpliwy - brawo Hubert, cieszę się, że wracasz po przerwie. Masz we mnie wiernego kibica. Pozdrawiam.
hubert_tata Opublikowano 11 Września 2010 Autor Opublikowano 11 Września 2010 Po bardzo długiej przerwie zrobiłem dziś próbę na lipolku 6S4000mAh, śmigło APC 10x9: wyszło 66A (19-20V) i ciąg około 3kg. Zmierzone, zanotowane - może znowu rok się kurzyć w piwnicy ;D
hubert_tata Opublikowano 30 Maja 2011 Autor Opublikowano 30 Maja 2011 Znów po długim leżakowaniu... w jeden dzień złożyłem w całość kilka przygotowanych elementów: Jeszcze jeden dwa dni na wyposażenie i malowanie Jak na 3kg wagi, to dosyć kiepskie okazały się golenie, ale może przynajmniej wystartuje, bo i tak nie mam odpowiedniego miejsca do lądowania. Edit: Położenie CG wg kogoś z Rcg - 4" do 4,5" od krawędzi wlotów.
hubert_tata Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Model troszkę podkolorowany (cały malowany, bez naklejek - brakuje napisów koloru szarego, ale nie miałem pod ręką farbek). Wersja malowania kombinowana do zasobu farb (dużo białego). W zasadzie gotowy do lotu, nawet po próbach kołowania - ciąg pozwoliłby chyba na start z wysokiej trawy, ale podwozie jest fatalne :twisted:
robertus Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Coś w moim stylu. Trzymam oba kciuki Hubert.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.