Tomek Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Nie przesadzaj cały czas na max gazie latać nie będziesz(chyba?) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Hubert..Wiem ze lubisz duze no a ten JET nie ma juz smigielka w tyle. Wlasnie go zauwazylem w UH MIRAGE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Niezły kawałek modelu na duże prądy Widziałem go już w innych sklepach, ale jeżeli chodzi o coś na większą turbinkę (fi 92mm), to skłaniałbym się raczej ku temu styropiankowi: http://shop.lindinger.at/product_info.php?products_id=72006 PS Mój F18 czeka na paczuszkę tkanin z Havla (długo to trwa) i zobaczymy co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Mam wrażenie, że chcesz mu dorobić funkcję mimowolnej zmiany geometrii skrzydeł Hubert a takiego masz w kolekcji ? Tani, piękny, EDF i nie hamerykański Ja sobie coś takiego do kolejki wpisałem jak mi żona F-18 wybiła z głowy (za duży ponoć) PS A takie mam pytanie jeszcze. Na ile "schowań" podwozia starcza taki zbiorniczek powietrza ? jest to jakoś zabezpieczone, żeby przy braku ciśnienia podwozie nie ugrzęzło do połowy wypuszczone ? Pytam bo z pneumatykami nie miałem do czynienia a wszystko co do tej pory oglądałem to była prosta konstrukcja wypuść/schowaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 16 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 Hubert a takiego masz w kolekcji ? Nie mam, ale bardzo podobnego (ta sama firma) kupiłem Tomkowi: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=7992 Jeżeli jakość wykonania i malowania (F18 miał ładny niebieski metalik) jest podobna, to po 10 minutach (albo więcej, jeżeli nie kleisz CA) masz model gotowy do lotu. A takie mam pytanie jeszcze. Na ile "schowań" podwozia starcza taki zbiorniczek powietrza ? Powietrza wystarcza na kilka cykli, nie ma żadnego zabezpieczenia (sprężyny itp). Zawór sterujący trzyma kilka godzin, pod warunkiem, że jest w pozycji środkowej, dlatego mam to zrobione na przełączniku 3 pozycyjnym: schowane/neutrum zaworu/otworzone Wadą tego podwozia jest dosyć duża zależność szybkości ruchu od ciśnienia w zbiorniku (mimo, że jest zawór regulacji szybkości otwierania/zamykania). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 To byloby stosunkowo fajne do dolaczenia do Twojej kolekcji: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6957&Product_Name=Mirage_2000_EDF_Almost_Ready_to_Fly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 20 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Hubert..Wiem ze lubisz duze no a ten JET nie ma juz smigielka w tyle. Wlasnie go zauwazylem w UH MIRAGE To byloby stosunkowo fajne do dolaczenia do Twojej kolekcji: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6957&Product_Name=Mirage_2000_EDF_Almost_Ready_to_Fly Link już może nie działać, ale Panowie - to ten sam model Mirage z FLY FLY Może warto go wypróbować :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Eee tam Mirage... za to F-22... napęd tunelem 92mm :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 20 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 napęd tunelem 92mm Nie będę już ściemniał - zamierzam sprawdzić swój pierwszy napęd EDF 92 właśnie na Mirage z Fly Fly (podobno trzeba mu dostarczyć aż 1,2kW do "jakotakiej" zabawy). Zobaczymy, model już w drodze :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 A ten modelik nie fajny Sabre F-86 Mig Killer http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7029 Ten chyba potrzebuję więcej jak 1,2kW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Sam się zastanawiam nad tym Sabrem. Trochę porażają minie koszty wyposażenia turbinki . Przez chwilę myślałem nawet o napędzie śmigłowym,Z tyłu modelu nawet oryginalnie jest taki śmieszny dziobek idealnie pasujący na założenia w jego miejsce silnika i śmigła. Tylko jak to będzie wyglądać? Więc czekam co Hubert wymyśli i jeśli uda się jego Miaga wysłać w powietrze w miarę sensownym kosztem to kto wie ,może się jednak skusze na Sabra . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 20 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 A ten modelik nie fajny Sabre F-86 Mig Killer http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7029 Ten jest bardzo fajny, faktycznie chyba potrzebuję więcej jak 1,2kW To mój ulubiony typek 8) , pisałem już w tym i innych wątkach Tylko właśnie te kW :shock: Tomek się zastanawia, może weźmie go po próbie mojego napędu Mirage (firmowa turbinka 92mm plus silnik z hobbycity 36-74 1900kV). Zobaczymy Edit: Jak widać, pisaliśmy razem z Tomkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Blagam Cie Tomku!! Tylko bez smigielek w :ass: Turbinka albo szybowiec!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Boogie gdyby nie to śmigiełko w :ass: to już by Sabr jechał do mnie . Sam napęd turbinowy wymaga jużdo tego modelu trochę mocy i tu zaczynają się schody nie tylko finansowe ale i techniczne typu np. lekko bijący silnik czy turbina (z czym osobiście nie tak dawno zmagał się Hubert). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 10 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Ponad rok model kurzył się w warsztacie, czekając na decyzję co dalej, aż niespodziewanie wczoraj postanowiłem coś przy nim dłubnąć. Zdecydowałem się na wzmocnienie tkaniną powierzchni styropianu. Wybrałem tkaninę 25g/dm2 i lakier do parkietów (wodorozcieńczalny). Poszło nadzwyczaj łatwo i szybko, ale 2m2 tkaniny, którymi dysponowałem, starczyły jedynie na skrzydła, stateczniki poziome i górę kadłuba. Z ciekawosci sprawdziłem przyrost masy: 2 stateczniki 30g przed i 42g po laminowaniu; 2 skrzydła 170g przed i 210g po. Na razie przerwa, mam nadzieję, że krótsza niż rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barabasz Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Powiem krótko - prawdziwy modelarz jest cierpliwy - brawo Hubert, cieszę się, że wracasz po przerwie. Masz we mnie wiernego kibica. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 11 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Po bardzo długiej przerwie zrobiłem dziś próbę na lipolku 6S4000mAh, śmigło APC 10x9: wyszło 66A (19-20V) i ciąg około 3kg. Zmierzone, zanotowane - może znowu rok się kurzyć w piwnicy ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Znów po długim leżakowaniu... w jeden dzień złożyłem w całość kilka przygotowanych elementów: Jeszcze jeden dwa dni na wyposażenie i malowanie Jak na 3kg wagi, to dosyć kiepskie okazały się golenie, ale może przynajmniej wystartuje, bo i tak nie mam odpowiedniego miejsca do lądowania. Edit: Położenie CG wg kogoś z Rcg - 4" do 4,5" od krawędzi wlotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Model troszkę podkolorowany (cały malowany, bez naklejek - brakuje napisów koloru szarego, ale nie miałem pod ręką farbek). Wersja malowania kombinowana do zasobu farb (dużo białego). W zasadzie gotowy do lotu, nawet po próbach kołowania - ciąg pozwoliłby chyba na start z wysokiej trawy, ale podwozie jest fatalne :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Coś w moim stylu. Trzymam oba kciuki Hubert. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.