Skocz do zawartości

Szybowiec 1,5m - moja pierwsza samoróbka [DLG]

motyl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mikołaj przysłał mi paczke z częściami do szybowca.

Rdzenie do skrzydełek 2 komplety i kadłubik :)

Kadłubik troszke do szpachlowania ale już coś widac :)

dsc00229uf1.jpg

• Odpowiedzi 149
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

A dalej było tak :)

dsc00230at7.jpg

i teraz znów tak :)

dsc00231hb1.jpg

kadłub sądze że już jest wystarczająco wyszpachlowany, przecie nie musi się świecić jak .....

Teraz pora n askrzydełaka, musze tylko poprawić rdzenie i będzie OK. We wtorek będ emiał info co do forniru czy będzie 0,4 czy 0,6. może koło piątku dotrze to wolną chwilką w sobote jak dorwe się do piły poprawie rdzenie i może w przyszłym tyg okleje pierwsze rdzenie :D

Opublikowano
A co chcesz w nich poprawić - ja wszystko robie nożem jak juz ...

Jak bedziesz cos wiedział na temat forniru 0.4 top pisz na gg odrazu

Na gg od razu a tutaj ciut później poproszę :D

Opublikowano

ERT myślenie nei boli :P

Ale każdy uczy się na błędach :D ja robie to pierwszy raz w życiu i zdałem się na twoje doświadczenie :D

Opublikowano
Te rdzeńki to jakie?

Jaki profil i powierzchnia płata będzie?

Model jakie będzie miał przeznaczenie? 8)

AG455 i RG15 :) DLG i zbocze :) a rozpietość około 1,5m :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

RG15 idealny na zbocze :) ale jak mi wyjdzie to nie wiem.

Narazie nic nie robie bo musze talibooma zakupić, i chyb aodrazu 2 :) a do jednego kolegi uśmeichąć się po jeszce jeden kadłub.

Brak czasu praca i praca, Extry nawet nie dotykam od tygodnia :(

Mam policzone juz stateczniki do DLG ale n azbocze mi się takowe nie podobają wole V:)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jak że zaszpachlowałem EXTRE i małego FOXa, nei miałem co dłubać zabrałem się za oklejanie rdzenie balsą :D

No jako ze robie to pierwszy razto nie wiem jak to wyjdzie i już n astarcie zrobiłęm kilak baboli :(

A mianowicie z braku balsy spód pokryty jest balsą 2mm, góra 1,5mm ( cały chcaiłem pokruć 1,5mm)

Kolejny babol to nie zaCaponowałem balsy przed klejeniem :/

Dałem dźwigary z rowingu węglowego po pobu stronach, kleiłem na żywice z mikrobalonem :) Całość wsadzona w łupke i przyciśnięta 80litrami wody. Jutro zobaczymy efekt. Nie chciał by ktoś policzyc mi stateczników V do tego modelu ??

Opublikowano

widze zainteresowanie tematem małe, ale dalej ciągne swoje :D

Dziś wydłubałem płaty :D po klejeniu ważyłe 155g jedno 73g drugie 82g. No to szybciutko do piwnicy i piłujemy tniemy i kleimy.

obszlifowałem naddatki i wkleiłem listwy na spływ i natarcie, oraz obciołem końcówki na wklejenie zakończenia, ale to jutro.

Płaty jak na foto

DSC00298.jpg

oba ważą nie oszlifowane 168g. jedno 80 drugie 88g :D

ciekaw jestem czy to będiz elatać :D chciałbym zmeiścić się z wagą kompletu na 350g, ale jakoś cienko to widze przy tak szybko rosnacej wadze płata :D

Pytanie jeszcze jedno jak pokryc płat ?? japonka i lakier czy foloą Oracover ?

I zastanawiam się nad statecznikami czy robić DLG ( w sumie polatał bym prawie pod blokiem) czy robić V i .........gdzi etym latac ?? Na hol zbytnio się nie nadaje, zbocza pod ręką nie mam :( a najbardziej przypadło mi do gustu usterzenie V :D

Opublikowano

Ja bym robił dlg. Żeby polatać przed blokiem , na boisku i wszedzie gdzie sie da.

Mój bobol daje rade wszędzie dlg jako tako i na zboczu jest fajowy. Po co robiić sobie model tylko na zbocze skoro można mieć uniwersalny.

Sam w malinowym szybolu zrobiłem ogon dlg mimo iż waży 600g (termiki raczej z rzutu niezłapie ale wiedziałem o tym od początku). Moge nim jednak rzucic dlg.

Co mi to daje - choćby to że na nie znanym zboczu ,lub przy niepewnym wietrze rzut dlg daje mi wysokosć. Ta wykosokość to bezpieczeństwo, że nawet jak nie będzie nosić to kożystając z zapasu wyskosci model bezpiecznie wyląduje.

Nie znając Rewala - klifu bałem się rzucić model hlg , teraz mając model dlg nieboje się rzucić go nigdzie.

To wlaśnie sobie cenie w dlg - start z pewnej wyskości i przez to wieksze bezpieczeństwo dla modelu.

Co do płata to można okleic folią albo pomalować choćby tak:

http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=932&start=15&sid=26dabe764717458a389aaf69d56bdaf9

Opublikowano

O ile się znam na medycynie, to wytrzymałość drewna na ściskanie jest mniejsza niż na rozciąganie. Trzeba było grubszą pokryć górę. Chyba że zamierzasz więcej latać na plecach. Tak w ramach treningu przed Foxem... Generalnie pokrycie przynajmniej 0,5 mm za grube. Pisze żeby Ci nie było smutno że nikt nie czyta admina ...

Opublikowano

Tomek_W, pokrycie wiem ze za grube. ale jak pisałem zabrałem sie za to z nudów. i to były jedyne najciensze deski:)

przyszlifuje jeszcze troch i bedzie git :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.