dukeroger Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Witam kolezanki i kolegow Moj problem zwiazany jest z brakiem dostepnych kanalow w nadajniku. W efekcie nie mam jak zalaczyc obwodu sterowania oswietleniem ktory normalnie powinien byc podlaczony do wolnego kanalu. Dwa pytania: 1. Jak uruchomic takie urzadzenie recznie? Chcialbym miec w modelu reczny wlacznik ktory taki obwod uruchamial. 2. Jakies obejscie problemu z brakiem kanalu w nadajniku? Potrzebowal bym nadajnik oblsugujacy taki pojedynczy kanal najlepiej zeby dzialal z odbiornikiem w ktorym mam dodatkowy wolny kanal ( w moim wypadku to Hitec Optima 7). Zdajac sobie sprawe ze to chyba nierealne - jakas proteza zeby zalaczac jeden obwod zdalnie? Od razu mowie ze zakup nowej apki na dzien dzisiejszy raczej nie wchodzi w gre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Mając kiedyś podobny problem z czterokanałowa aparaturą posunąłem się do tego, że odłączyłem napęd (bowden) od steru kierunku i latałem tylko lotkami (no oczywiście gaz i wysokość). Wolne serwo włączało komórkę jako aparat foto- w ten sposób (uciążliwy- to fakt), udało mi się zrobić pierwsze zdjęcia z powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Ja zrobiłbym taki włącznik rc, jest w nim możliwość ustawienia progu zadziałania/ włączenia np. oświetlenia. Układ włączyć pod serwo podwozia lub klap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 nie bedzie extra serwa klap, podlaczenie tego pod serwo podwozia jest jakims pomyslem choc o efekt w locie juz mi tak bardzo nie chodzi jak o mozliwosc wlaczenia tego oswieltenie wogole. Co zrobic zeby wlaczyc obwod oswietlenia np taki: http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=23556 bez udzialu odbiornika RC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Co zrobic zeby wlaczyc obwod oswietlenia np taki: http://hobbyking.com...idProduct=23556 bez udzialu odbiornika RC? Prawdopodobnie dać 5v na środkowy pin AUX, zmierz sobie na odbiorniku napięcie między środkowym pinem i GND dla drążka lub przełącznika w pozycjach 0% i 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Prawdopodobnie dać 5v na środkowy pin AUX, zmierz sobie na odbiorniku napięcie między środkowym pinem i GND dla drążka lub przełącznika w pozycjach 0% i 100%. no to tak za pamieci; tak nie da sie wywolac zamierzonego efektu, najtansza opcja jest tester serw ktory zasymuluje stan kanalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Obwód oświetlenia możesz sprząc z inną funkcją np. klapy, gaz stosując serwo i mikrowyłacznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi