Mychu Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Witam ! Zakupiłem Li-po 3s 11.1v 2200mAh 35-45c. Ich max charge wynosi 5C. Jak to przeliczyć na A w ładowarce ? Jakim optymalnym prądem mogę je ładować żeby za szybko nie spuchły a szybko się naładowały. Z góry dzięki ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Optymalne będzie chyba 2 A jeśli się mylę to proszę poprawić Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 11A, ale ja bym zjechał do 5 dla większej trwałości pakietu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidos Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 5C = 5 * 2200mAh = 11A ale tak jak pisał 11A, ale ja bym zjechał do 5 dla większej trwałości pakietu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Szczególnie przy pierwszych trzech do pięciu ładowań. Swoją drogą i tak wolałbym poczekać niż je piłować na 11 amperach w przyszłości. Jakie pakiety nie mam, to i tak nie ładuje większym prądem niż 1A, taka moja praktyka. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Ja ładuję zwykłe lipolki turnigy prądem 3C (zalecany jest 1C). Zrobiły może z 50 cykli i działają. Do esy używam Turnigy 1000mAh po 5$ za sztukę. Nie chce mi się czekać dlatego daje im prąd ładowania 3A Dzisiaj ide polatać to rozładuje je do 9V i zobaczę ile mAh wejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Ja już nie wierzę w te opisy i dlatego nie przekraczam 1C. W zeszłym tygodniu zakupiłem 2 pakiety Dualskiego, na nalepce na pakiecie jest napisane - "Nie przekraczać prądu ładowania 2C jeżeli ładowany wewnątrz pomieszczeń". W opisie pakietu na stronie - "Max. prąd ładowania - 1C" I bądz tu mądry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek M Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Ja zazwyczaj ładuje 1c do 2c. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Witam, również nie długo będę zaczynał z ladowaniem pakietów lipo chcialem zapytać czy jest potrzeba rozładowania ich ładowarka do max 3v czy wystarczy samo ładowanie z balancerem? Moj pakiet to Gens 2S 5800mah 65C i takie pytanie ładowarka do tego redox alpha v2 i ona ma chyba tylko max 5A ładowanie w niczym to nie przeszkadza? Pakiet nie zostanie w pelni naladowany? Jeśli dobrze rozumiem to dla przykladu pakiety np. 4200mah ładujemy 4.2A itd? Z góry dzięki za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeKLeŚ Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Witam, również nie długo będę zaczynał z ladowaniem pakietów lipo chcialem zapytać czy jest potrzeba rozładowania ich ładowarka do max 3v czy wystarczy samo ładowanie z balancerem? Moj pakiet to Gens 2S 5800mah 65C i takie pytanie ładowarka do tego redox alpha v2 i ona ma chyba tylko max 5A ładowanie w niczym to nie przeszkadza? Pakiet nie zostanie w pelni naladowany? Jeśli dobrze rozumiem to dla przykladu pakiety np. 4200mah ładujemy 4.2A itd? Z góry dzięki za podpowiedzi Nie ma potrzeby rozładowywania. Brak tutaj efektu pamięci itp. Raczej skup się na napięciu przechowywania w granicy 3,80 - 3,85 V/celę.Pakiety ładuje się z reguły prądem 1C, czyli tak jak napisałeś pakiety 4200mah, prądem 4,2A. Jeżeli Ci się nie śpieszy to ładuj nawet 0,5C lub mniej. Jeżeli czas goni i producent pozwala, ładować możesz 2C lub nawet do 5C (ta opcję każdy Ci jednak zdecydowanie odradzi). Wydajnością ładowarki się nie spinaj. W pracy ładuję 6S 5000mah prądem 1,2A. Na więcej nie pozwala IMAX B6 z zasilaczem 3A W 8h spokojnie ładuję 2 szt do rowerka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Możesz mi podpowiedzieć ocb z tym 1C A pakiety nimh trzeba rozladowywac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj123 Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 1C to jest prąd o takiej wartości jaka jest pojemność pakiety dla 2200mAh to jest 2.2A Nie przekraczaj prądu łądoweania 2C i będzie git a to i tak jest szybko ~30min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Ok.czyli mam.rozumiem że : 1C.to np. 2200mah to 2.2A 2C to np. 2000mah to 4A? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeKLeŚ Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Ok.czyli mam.rozumiem że : 1C.to np. 2200mah to 2.2A 2C to np. 2000mah to 4A? Tak. Poczytaj trochę w sieci. Chwila lektury i wszystko będzie banalnie proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Ok.poczytam Wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kula Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 W przypadku pakietów li-po dobrze jest przestrzegać kilku zasad, dzięki którym pakiety żyją naprawdę długo. 1. Nowy pakiet naładować i rozladowac prądem 1C dwukrotnie do napiecia koncowego ok 3.7 V/cele 2. NIGDY nie rozladowywać więcej niż 80% pojemności ( czyli z pakietu np 2000 wyciągamy max 1600 mAh) 3. Napięcie bezposrednio mierzone po locie nie mniej niz 3.75/cele.(warunek powyższy w innym wydaniu). 4. Nigdy nie przechowuj naladowanych pakietów. Jeśli nie latasz przez tydzień, rozładuj pakiet do 3.80-3.85/cele. 5. Pod żadnym pozorem nie rozladowuj pakietu ponizej 3.0V/cele. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Warto przeczytać Akumulatory litowo-polimerowe, Li-po – kompendium cz.1 ....cz.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 No i będzie co czytać w nocy. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Takie pytanie, czy pakiety nowe ze sklepu trzeba ładować czy są naładowane i jak postępować w przypadku gdy będą dłuższy czas nie używane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Takie pytanie, czy pakiety nowe ze sklepu trzeba ładować czy są naładowane i jak postępować w przypadku gdy będą dłuższy czas nie używane ? Patrz post #16. Ad. pkt. 1. , to zalecałbym nawet mniej, 0,2 ... 0,5 C, wtedy anody będą odrobinę aktywniejsze w przyszłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi