M.Ch. Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Witam ponownie, w kwietniu zeszłego roku narobiłem trochę zadymy z pakietami Tornado Power i chciałbym przedstawić c.d. subiektyuwnych i niestety NEGATYWNYCH spostrzeżeń. Nie miałem złych intencji - mimo, że wiele osób mi to zarzucało. Uwierzyłem, że sklep faktycznie znalazł dobre pakiety - ja takowych szukam od początku mojej modelarskiej przygody i dalej nie znalazłem. Urywek z mojego postu: Wszystkie te pakiety mają11,1 V. Li-Po Tornado Power testuję od ponad roku (4 szt. 1800 mAh 30 C 150g), od pół roku (2 szt. 2250 mAh 35C 175g). Ponieważ jestem bardzo zadowolony ostatnio dokupiłem jeszcze (2 szt. 2250 40C 190g i 4 szt. 500 30C 42g). A co do moich wrażeń po ok 60 lotach na 1800 mAh i 30 na 2250 mAh. Obecnie już po około 90 lotach 1800 mAh, 60 lotach 2250 mAh i 40 lotach 500 mAh. Latam głównie raz w tygodniu na czymś większym (więc pakiety 1800 i 2250) i raz, 2 razy w tyg. na małym EPP. Pakiety po locie ładowałem od razu na full i tydzień sobie czekały (80% przypadków) lub przed lotem (20%) przypadków. Oczywiście zawsze z balanserem. Zazwyczaj 2 C, czasem 3-4 C. Od końca września 2012 do końca kwietnia 2013 lezały sobie w chłodnej piwnicy naładowane funkcą "storage" do ok 3,8 V/cela. W tym roku okazało się, że w 1800 wchodzi ok 400 mAh..... Wcześniej latałem na nich 9,5 min. teraz 3 min......z czego po minucie już wyraźnie słabną - do utylizacji. W 2250 mAh wchodzi ok. 1200 mAh..... Zamiast 15 min latania mam 8 min.... W 500 mAh (nano tech) wchodzi ok. 350 mAh, ale niesamowite jest to, że dzień po naładowaniu napięcie spada do 3,8V/cela !!!!!! Generalnie przy łądowaniu (sprawdzłem na 2 różnych ładowarkach) - proces się konczy przy 4,20V/cela, a gdy odłączę baterię i zmierzę napięcie jest już 4,12-4,15V/cela.... Można troszkędobić tej pojemności ładując po jakiś 10 min drugi i trzeci raz - dochodzi (w 2250) ok 120-170 mAh, ale chyba nie o to w tym chodzi. Oczywiście 1800 i 2250 - 6/8 szt spuchło. Wnioski niech każdy sam wyciąga. P.S. ja ich więcej nie kupię. Obecnie dalej szukam czegoś dobrego. Z ewentualną następną subiektywną oceną (żeby nie wyszło jak reklama) będę ostrożniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Witam i chylę czoła W dobie internetu i braku odpowiedzialności za słowo, rzadko kto ma odwagę by przyanać się że lansowany w przeszłości pogląd nie wytrzymał próby czasu. Ale dość kadzenia. Tak to już jest, że niestety wraz z przeniesieniem produkcji do Azji, a jednej strony tamtejsi producenci bardzo podnieśli jakość, a z drugiej strony jakość producentów spoza Azji (którzy de facto też produkują w Azji) spadła, albo też cena jest nieadekwatna do jakości. A wracając do tematu pakietów, ja mam wciąż jeszcze stare flightpowery sprzed paru lat i wciaż nieźle działąją, ale od znajomych słyszałem że obecnie firma podupadła, a poza tym różne rhino i turnigy (też nie mam zastrzeżeń). Wszystkie baterie, nawet lipole tracą wraz z czasem na pojemności (bez względu na firmę), lepiej więc kupować tanie i po prostu kupować nowe w miarę potrzeby niż inwestować w drogie. Taka jest moja filozofia. Pozdrawiam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Ja zauważyłem w Turnigy, że pojemność tak bardzo nie spada z czasem, ale wydajność prądowa znacznie. Jest duża różnica między pakietem świeżym a 2 letnim o tych samych parametrach katalogowych. Więc tak jak Viper pisze, po prostu kupować najtańsze i zmieniać co dwa lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi