eze Opublikowano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 Otoż silnik odpala ladnie za pomocą rozrusznika i panelu .Natomiast mam problem z regulacją.Silnik na małych obrotach chodzi ladnie plynnie.I teraz taki zonk. Iglica odkrecona na ok 1,5 obrotu.Co sie dzieje gdy odpinam swiece silnik gasnie (tzn za duzo paliwa ) ok dokrecam iglice tak zeby dawal mniej paliwa, silnik pracuje po odjeciu swiecy.Super udało sie . A tu zonk daje przepustnice na 70 80 % a silnik przestaje pracowac prawdopodobnie ma za mało paliwa,i nie chce pracowac na tak ubogiej mieszance na wysokich obrotach.Nie wiem co mam zrobić . Skoro daje mu mniej mieszanki aby niegasl po odjeciu zarki to brakuje mu paliwa zeby pracowal na wyzszych obrotach i gasnie juz po ok 60 70 % otwartej przepustnicy.Nie wiem co robić :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 Wychładz się świeca odpowiednią ilością mieszanki - po prostu. Wymień świecę na nową i o odpowiedniej ciepłocie dla tego silnika. Świece nie są wieczne. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eze Opublikowano 1 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 Ale swieca jest nowa tzn ma przepalone moze pół zbiornika paliwa.Taką polecil mi pan z arthobby w warszawie .To chyba mnie załatwil :< i znowu 22 zl w plecy. Wcześniej mialem os maxa typu f do 4 suwa niestety spaliłem.Natomiast pan ze sklepu polecił mi webre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 rozumiem, że teraz odpalasz silnik - jest zimno, musisz używać świecy o większej ciepłocie niż w lato a teraz masz z krótkim gwintem?? to jest 2T czy 4T?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eze Opublikowano 1 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 Tzn silnik sie troche rozgzał nieregulowalem go tuz po odpaleniu tylko jak byl gorący. Gwint poruwnywalem jest taki sam jak w osmax typ f.Silnik 4 takt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 bywa tak, że świeca się nie nadaje po paru lotach a czasmi lata i lata - reguł nie ma zimno - miałem na myśli temp. otoczenia. Są dwie drogi albo cieplejsza świeca albo układ podtrzymania żarzenia. To drugie rozwiązanie moim zdaniem jest lepsze do latania w zimę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 dokladnie tak jak pisze armand. Sam to przerabialem. Ogolnie jak silnik nie chce pomimo regulacji chodzic bez klipsa, to swieca raczej do wymiany. Jak temperatura otoczenia jest niska to cieplejsza swiece, albo wiecej nitro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Mam wrażenie, ze regulujesz wolne obroty główna iglicą, czy tak? Jesli tak, to dokrec iglice wolnych obr. Jesli nie, to wydaje mi sie, ze jestes daleko od optymalnego ustawienia obu iglic i cala procedurę regulacji trzeba byłoby przeprowadzić od początku, krok po kroku. Zakładam, ze instalacje paliwowa i gaźnik jest szczelny, a zbiornik na odpowiednim poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 .... a zbiornik na odpowiednim poziomie. Często podajecie przyczynę złej pracy silnika tym iż zbiornik może być na "rzekomo" na nieodpowiednim poziomie. W silnikach żarowych z obiegiem paliwa wymuszonym (a tak jest instalacja nadciśnieniowa czy też z pompką) położenie zbiornika nieco wyżej lub niżej nie ma znacznego wpływu na pracę silnika. Skutki są zupełnie inne i mają wpływ na silnik w spoczynku a nie na chodzie. Oczywiście mówię o nieznacznych różnicach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 położenie zbiornika nieco wyżej lub niżej nie ma znacznego wpływu na pracę silnika Oczywiście mówię o nieznacznych różnicach. Dziękuje za tą jakże cenna uwagę. Zmienia ona zasadniczo moje podejście do zrozumienia wpływu usytuowania zbiornika w modelu :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 a gdzie się znajduje ta iglica wolnych obrotów bo ja mam asp 46 2 takt i tam jest tylko jedna taka czarna od mieszanki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eze Opublikowano 2 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Jedna czarna iglica wysokich obrotów i po drugiej stronie taka mala zolta wolnych obrotów trzeba posluzyc sie srubokretem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Często podajecie przyczynę złej pracy silnika tym iż zbiornik może być na "rzekomo" na nieodpowiednim poziomie. W silnikach żarowych z obiegiem paliwa wymuszonym (a tak jest instalacja nadciśnieniowa czy też z pompką) położenie zbiornika nieco wyżej lub niżej nie ma znacznego wpływu na pracę silnika. Skutki są zupełnie inne i mają wpływ na silnik w spoczynku a nie na chodzie. Oczywiście mówię o nieznacznych różnicach. Muszę sie nie zgodzić. na własnej skórze przerabiałem problem za wysoko położonego zbiornika w spitcie. Silnik gasł w każdym locie chyba, że nie zatankowałem do pełna, po znacznym obniżeniu zbiornika problem zniknął. sory za OT;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 eze, u mnie takiego czegoś nie ma takiej zółtej jest tylkomalutka śrubeczka na górze gaźnika ale to chyba do regulacji ustawienia zatyczki gaźnika ( to ruchome coś) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Robraf zauważyłeś że macie inne silniki? Przeczytaj tytuł tego tematu to się sam o tym przekonasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 ok sorki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eze Opublikowano 2 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 hehehehe Juz wlasnie chcialem to napisac ale kolega olo mnie ubiegl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 eze, u mnie takiego czegoś nie ma takiej zółtej jest tylkomalutka śrubeczka na górze gaźnika ale to chyba do regulacji ustawienia zatyczki gaźnika ( to ruchome coś) w twoim silniku ta śrubka nie jjest na wierzchu tylko wewnątrz bębenka przepustnicy patrząc od strony dźwigni przepustnicy zauważysz czarną śrubkę na płaski wkrętak fabrycznie ustawiona jest na 3 obroty tzn dokręcasz ją do lekkiego oporu a potem odkręcasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobo Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Hallo EZE.Glowna iglice ustaw na maximum,przy calkowicie otwartej przepustnicy poczym odkrec ja o 1/10.Nastepnie przy prawie zamknietej przepustnicy ustaw maxymalne obr wolnego biegu - Igla wolnych obrotow (srubokret) . Model w pozycji pionowej .Silnik powinien gwaltownie reagowac na gas . Jesli nie to male korektury obu iglicami sa wskazane.Bespieczne obroty ok 2000 obr/min. MFG -HENRY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.