Skocz do zawartości

Problem z komputerem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od niedawna, po pewnym czasie pracy na komputerze, najczęściej gdy gram w jakąś grę, komputer sam z siebie się wyłącza. Czasem całkiem gaśnie i koniec, a niekiedy pojawia się ekran z komunikatem Crash Dump. Zawsze po tym są problemy z ponownym uruchomieniem komputera i prawidłowo włącza się dopiero za którymś razem. Nie wiem jakie są tego przyczyny i nie wiem jak to rozwiązać. Odkurzyłem całe wnętrze komputera, żeby odciążyć wentylator i bardziej schłodzić ewentualnie przegrzewane komponenty. Kurzu było sporo, teraz nie ma wcale, ale dalej jest to samo. Proszę o pomoc ;)

Opublikowano

Nie wiem jak masz montowany procesor, ale może trzeba posmarować nową pastę i na nowo zamontować radiator .. ? sprawdź też czy chodzą wszystkie wentylatorki, na grafice też.

Opublikowano

I odstaw go od kaloryfera :D

A tak poważnie, tak jak pisze idfx. Trzeba by zdjąć wentyla z radiatorem z CPU, delikatnie oczyścić ze starej pasty (uważać żeby nie pogiąć nóżek) i nałożyć nową. Z czasem pasta traci swoje właściwości.

Włącz kompa i w BIOSie zobacz jaką masz temperaturę na procku.

Odstaw komputer od wszystkich elementów które mogą blokować wylot powietrza z tylnego wentylatora oraz z boków.

Jak miałem komputer stacjonarny to zauważyłem LATEM wzmożoną aktywność temperatury. Może coś mu blokuje chłodzenie?

Powodzenia.

Opublikowano

Sprawdź czy któryś z kondensatorów nie ma wybrzuszonego dekielka.

Jeśli wszystkie wyglądają identycznie to pożycz od kogoś (nawet ze sklepu) dobry zasilacz i sprawdź czy dalej się to dzieje.

Opublikowano

Jeżeli masz BSOD to podaj kod błędu

Na 49% zasilacz, na 49% płyta, pozostałe 2% na inne przypadki. Albo kondensatory w sekcji zasilania albo zasilacz.

Zacznij od wymiany zasilacza (podmień od kogoś - profilaktycznie nie wkładaj swojego do drugiego komputera) Jak nie pomoże to jak pisali poprzednicy sprawdź kondensatory elektrolityczne na płycie (głównie w okolicy sekcji zasilania i/lub gniazda procesora - te lubią sobie umrzeć).

Opublikowano

Mam nadzieję, że nie masz zdjętej obudowy bo wbrew pozorom to zakłóca zaprojektowany opływ wentylacji i skutek jest odwrotny od zamierzonego.

EDIT:

Szymek, pochwal się co tam zdziałałeś z kompem no i przyznaj się wreszcie, że go zagotowałeś na BF'ie ;)

Opublikowano

Dziękuję za sporo rad :)

To tak:

Temperatura CPU waha się w granicach 50°C, a temperatura MB w granicach 30°C. Wszystkie kondensatory są OK. Obudowa jest założona i z zewnątrz nic nie blokuje wylotu. Spróbuję wymienić tą pastę i zasilacz, ale problem na razie ustał i od wczoraj jest wszystko OK. Zobaczymy na jak długo :)

No a wszystko się zaczęło w Medal of Honor Warfighter i wcale nie podczas długiej gry. Gram czasami więc o zagotowaniu kompa w grze raczej nie można mówić :P BF'a dawno nie ruszałem :)

Opublikowano

To są właśnie najgorsze problemy jak same ustają ... zawsze się z czasem znowu odezwie i ciężko zdiagnozować. Spróbuj go tak na maksa przykatować na Przeprawie przez Sekwanę w BF, ta mapa jest najbardziej zbugowana i powinna Ci wywalić kompa jak coś jest nie tak, to samo dzieje się z konsolami. Jak będzie ok, to może jakiś problem z Medalem a nie z kompem ?

Opublikowano

To raczej nie problem z Medalem bo zdarzało się to nawet przy przeglądaniu internetu. Na pewno wymienię ten zasilacz i pastę, a jak coś się jeszcze będzie działo to dam znać :)

EDIT:

Własnie włączyłem Przeprawę przez Sekwanę. Wszytko wydawało się OK, ale po 10 minutach ekran pokrył się kolorowymi pikselami i koniec gry. Później miałem problemy z uruchomieniem kompa. Włączył się za szóstym razem. Coś jest jednak na rzeczy...

Opublikowano

Obecnie mam ten zasilacz: http://www.morele.net/zasilacz-lc-power-lc420h-12-324118/?gclid=CLudyobEi7gCFUIV3godPQsACA

Słyszałem, że nie jest zachwalany i może być powodem problemów. Komputer cały czas mi się wyłącza i rzadko kiedy podziała dłużej niż 30 minut.

Czy polecacie ten: http://www.agito.pl/zasilacz-modecom-feel-500-221-362424.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=362424

lub ten: http://www.saturion.pl/product/179490/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Corsair_VS_450W_ATX_120mm_wentylator_EU_version.html ?

Wydają mi się ok :)

Opublikowano

Może coś dokładałeś albo wymieniałeś w komputerze i się zaczęły kłopoty. Miałem tak po wymianie grafiki na bardziej "prądożerną", skończyło się na wymianie zasilacza. Jak już to polecałbym ten 500W z pierwszego linku, ale szkoda ładować się w koszty dopóki nie sprawdzisz. Tak jak koledzy pisali, najlepiej gdybyś mógł pożyczyć jakiś zasilacz i sprawdzić czy akurat w tym jest problem.

Opublikowano

OK. Spróbuję coś pożyczyć i sprawdzić. Nic nie zmieniałem w komputerze, a problemy wzięły się same z siebie :mellow:

Opublikowano

Wszytko wydawało się OK, ale po 10 minutach ekran pokrył się kolorowymi pikselami i koniec gry. Później miałem problemy z uruchomieniem kompa. Włączył się za szóstym razem.

Czy to czasami nie będzie BGA w grafice. Coś mi się zdaje, że grafa siada. Spróbuj może załadować inną na próbę. Jeśli to nie będzie zasilacz, to poddaj kartę graficzną wyczerpującym testom.

Opublikowano

To raczej nie problem z Medalem bo zdarzało się to nawet przy przeglądaniu internetu. Na pewno wymienię ten zasilacz i pastę, a jak coś się jeszcze będzie działo to dam znać :)

EDIT:

Własnie włączyłem Przeprawę przez Sekwanę. Wszytko wydawało się OK, ale po 10 minutach ekran pokrył się kolorowymi pikselami i koniec gry. Później miałem problemy z uruchomieniem kompa. Włączył się za szóstym razem. Coś jest jednak na rzeczy...

EDIT:

Czyli coś się "wali" bo Sekwana to najlepszy test, jak coś jest nie tak z komputerem to na tej mapie musi się scrashować komputer. Jak będziesz robił kolejne testy to biegaj koło mostu na respie (ale już za rzeką) - od lewej do prawej. Dopóki się nie przestanie "wykrzaczać", komputer nie pracuje prawidłowo ;) Pozostaje jeszcze problem z systemem, może ściągnęły Ci się jakieś aktualizacje przez ostatnie dni. po nich na ogół komp siada a potem wychodzą patche, które maja to naprawić. Jesteśmy dla Microsoftu królikami doświadczalnymi. Masz tyle zmiennych do sprawdzenia, że ciężko doradzić :(

Opublikowano

Dzięki za rady :) Będę próbował. Myślę, że to nie jest problem z grafą. Temperatura GPU w normie. A ostatnio chyba nic mi się nie aktualizowało. Zamienię ten zasilacz, zjadę go w BF'ie i coś zdiałam :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.