gaz145 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Witam, podczas mojego dzisiejszego lotu model strasznie wariował. Sam kręcił beczki, sam skręcał, sam się wznosił i opadał... Ledwo udało mi się bezpiecznie wylądować. Zdarzyło mi się to pierwszy raz. Podczas lotu miałem przy sobie dwa telefony. I tu moje pytanie: czy to one mogły zakłócić sygnał nadajnika? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal0051 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Raczej nie ja latam na turnigy czasem zdarzy mi sie podczas lotu gadać przez telefon i nic się nie dzieje sprawdził bym zasięg odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz145 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Aparatura pokazywała napięcie 9,5V, a model był maksymalnie kilkanaście metrów ode mnie. Godzinę wcześniej latałem innym modelem na dużo większe odległości i nic się nie działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ublizzard Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Godzinę wcześniej latałem innym modelem na dużo większe odległości i nic się nie działo. Może to kwestia uszkodzonego odbiornika, a nie aparatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Też tak pomyślałem, ale z ciekawości zapytam, co to był za model, że maksymalnie kilkanaście metrów obok Ciebie latał w każdą stronę i jeszcze kręcił beczki (pętle ?) .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz145 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Model to extra 260 e-flite. Oba modele latają na tym samym odbiorniku. Z tym, że jeden mam na mode1 , a drugi mam na mode 2 . Wcześniej kiedy oba modele były na jednym modzie nic się nie działo. Przed chwilą byłem polatać mniejszą cessną i niestety efekt jest ten sam (na obu modach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal0051 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 no to albo masz dobry talent albo coś sciemniasz jak tym modelem latasz kilkanaście metrów od siebie. pozatym podziwam cię na zmiane latać w mode 1 i mode 2 dla mnie nie realne. zobacz czy antena w odbiorniku ci się nie urwała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Albo w nadajniku czy się nie poluzowała - lutowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Rozkręć odbiornik i sprawdź antenę przy samej płytce. Antena mogła tam się oberwać. W moim odbiorniku antena sama wypadła podczas lotu modelem i było kuku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz145 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Sprawdziłem to i okazało się, że kabelek od odbiornika ma przerwaną izolacje. Główny drut jest w porządku. Nałożyłem izolacje i koszulkę termokurczliwą. Efekt zobaczymy przy wieczornym locie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek M Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 U mnie również izolacja troche naderwana , a drut jest w porządku . I jak odbiornik uwalony czy ta operacja z izolacją coś pomaga ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz145 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Krzysiek M masz racje nic nie pomogło. Kolega pożyczy mi nowy odbiornik i zobaczymy czy to była wina starego odbiornika czy nadajnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Albo w nadajniku czy się nie poluzowała - lutowanie Przecież sam tytuł wątku na to wskazuje: "Zakłócenia podczas lutu - turnigy 9x" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz145 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Tytuł ma brzmieć : Zakłócenia podczas lotu - turnigy 9x. Przepraszam za pomyłkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek M Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Raczej na stówe wina odbiornika , ja już sprawdzałem z nowym odbiornikiem jest wszystko w porządku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Nie wiem jak jest w tych odbiornikach ale na ogół antena to nie tylko drut ale również oplot ekranujący, i może ten oplot się przerwał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Nie. Ekran nie jest anteną. Anteną jest tylko część przewodu wystająca ponad ekran Przewód ekranowany może być dosyć długi, a wewnętrzna żyła jest tylko doprowadzeniem sygnału do części odekranowanej.. Nie piszcie takich rzeczy (to do e-mira), bo później zła wiedza się utrwala. A takich złych teori , niestety, wilele już pokutuje wśród modelarzy (od czasu, gdy wiedza zaczęła się rozpowszechniać nie poprzez książki, lecz na forach internetowych). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Tak bubu2, należy to potraktować jako antenę plus kabel antenowy. Ale jak zaczniemy bawić się w takie szczególiki to Ty też napisałeś nieprecyzyjnie, bo w odbiorniku wewnętrzna żyła jest doprowadzeniem sygnału OD części odekranowanej do wejścia. Mi chodzi o długość czyli dopasowanie falowe tej części bez ekranu. Jak potraktować taką antenę, której np. 10cm ekranu "wisi" w powietrzu? Dalej ma te ok. 30mm czy może już 130mm? I jak to ma się do czułości (zestrojenia) odbiornika? Jak to działa można sprawdzić przecinając oplot w antenie... przepraszam: w przewodzie antenowym telewizora. I to anteny bez wzmacniacza, żeby znowu nie było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Widziałeś odbiornik z "wiszącym ekranem"? i to jeszcze 10cm? O czym piszesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Jaka tam jest temperatura w Olsztynie? Bo chyba musi nieźle dawać w czachę? My tu mówimy o USZKODZONYM odbiorniku. Kolega "gaz145" napisał: "kabelek od odbiornika ma przerwaną izolacje". A jak razem z izolacją zewnętrzną jest też przerwany oplot? To co? O tym właśnie piszę. W moim odbiorniku tak było po kraksie więc widziałem. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi