Leśnowóz Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Jak wspominałem w powitalni, jestem w posiadaniu zestawu Deagostini Fokkera Dr1, nie mam jeszcze silnika i aparatury ( i czasu ale to inna bajka). Kilka dni temu dostałem gratis w pełni sprawny silnik od chińskiej kosy prawdopodobnie 52cm3 o mocy nie znanej, bo w tą oficjalną 4,9KM jakoś nie wierzę Wiem że silniki od kos są czasem wykorzystywane w modelarstwie, jednak wydaje mi się, że ów prawie 2 kilogramowy silnik może być za ciężki do Barona. Czy może jednak moje obawy są zbędne, może da radę go wkomponować w ten model, albo czy w ogóle da się go do czego kolwiek latającego wstawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 W 2m model będzie dobry.ale do tego modelu max 13ccm 2takt. Ak już chcesz benzyne to może evolution 10ccm? I nie szaleje. Waga silnika bo ten model jest błędem konstruktorskim zrobionym za ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśnowóz Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 W sensie, że sam model Fokkera jest zrobiony za ciężko? Tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Tak. Budujesz ten model czy chcesz kupić? Popatrz na inne dr1 w ofertach sklepów. Porownaj wymiary,obciążenie powierzchni, wagę. Ponoć też ten model a kąty walniete ale aż tak daleko nie zabrnalem z budowa żeby to sprawdzic. Jeżeli budujesz to urywaj z wagi jak sie da. Najbardziej z ogona bo jest krótki i ciężko będzie wywzyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Kolega pyta o silnik - ten silnik do tego zestawu nie nadaje się - za duża moc- model rozleci się po zamontowaniu tego silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 W tym modelu ale zestawu Robbe - jakieś 130cm rozp. kolega latał z silnikiem ASP FS 61 i to był bardzo dobry napęd do niego. O tej benzynie zapomnij - dużo za ciężka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśnowóz Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Przyznaję że ten model popełniłem jako spełnienie marzeń z dzieciństwa. Cierpliwie uzbierałem cały zestaw ale jeszcze go nie kleiłem z obawy, że kolekcja nie dotrwa do końca modelu. Teraz okazuje się, że montując go muszę go poprawiać, mam nadzieję, że mi pomożecie W takim razie rozejrzę się może za jakimś używanym silniczkiem, czy też nie warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Także nie warto. Silniki nie sa aż tak drogie. Za 500-600zl masz już asp .61 nawet 4takta. Nigdy nie wiadomo co kupisz a tak to masz pewność ze mucha nie siada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Jak najbardziej warto rozejrzeć sieza używanym silnikiem jesli nowy jest dla ciebie za drogi. Okazje nie trafiają sie często ale ostanio kupiłem OS Max 4cm 140zł, a wcześniej ASP FS 61 za 300 coś tam - silnik nówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 W każdym razie benzyna 52cc i masie 2 kg to nieporozumienie do tego samolotu ,idealny silnik to to własnie 4takt o pojemnosci 10-13ccm ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi