idfx Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Witam ! Zdecydowałem się na zastosowanie oddzielnego pakietu do zasilania odbiornika. Nie mam jednak wystarczającej wiedzy jakie jest zapotrzebowanie na energię samego odbiornika (domyślam się, że i serw). Nie chodzi mi o czystą terorię bo łatwo policzyć ile jakie serwo pobiera i sam odbiornik, przy założeniu że serwa pracują np. 25% czasu lotu itp. Zależy mi bardziej na informacjach z praktyki, w jaki pakiet warto się zaopatrzeć jeśli chodzi o pojemność (minimum podwójny czas "trzymania" odbiornika do czasu lotu) oraz jak osiągnąć największe optimum - waga pakietu do czasu lotu. Powoli ogarniam telemetrię, na pomysł backupu wpadłem po zapoznaniu się z procedurą odnajdowania zaginionego modelu. Przy większej kraksie główny pakiet lubi się rozłączyć, uszkodzić, kabelek może się urwać i wtedy d...pa z odnajdowania modelu bo i odbiornik przestanie działać. Jeśli dobrze rozumuję, w sytuacji użycia dwóch pakietów z kabelka od regulatora podłączam tylko sygnałowy i minus, plus np. przecinam a do odbiornika podłączam serwa, całą resztę i + i - z drugiego pakietu na dowlony kanał. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić. Czy to jest w ogóle warte zachodu ? Jak się sprawdza w praktyce ? ... może istotne - mam na myśli lot modelem o wadze 700 gram przy dosyć intensywnym używaniu serw i czasie trwania lotu do ok. 15 minut. Pozdrawiam ! EDIT: chyba jednak nie warto przy masie modelu 700 gram. Pakiet 2S 800 mAh - dodatkowa waga około 45 gram + stabilizator napięcia i przewody. Nie wydaje się to być racjonalne .. pakiet 200 mAh niby 15 gram, ale prąd rozładowania "na styk" i nie wiem na ile taka pojemność pozwala polatać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 A może zasilaj wszystko z podstawowej baterii, daj malutką baterię do samego odbiornika która będzie zasilać go tylko po kraksie? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Regiel z dobrym becem w zupełności wystarcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 No można, przez diodę, żeby prąd z lipola (dokładniej z BEC'a) jej nie rozerwał .... o fakt !! teraz mnie olśniło, przecież nie będę potrzebował zasilać serwa jak model będzie po kraksie a tylko będę chciał go odnaleźć po telemetrii. Dzięki, genialny pomysł Pozdrawiam ! Regiel z dobrym becem w zupełności wystarcza a co mi da regiel z dobrym BECem, jak zakładam, że po kraksie główny lipol się rozłączy ?? urwie kabel, wypadnie pakiet itp. ?? chodzi o backup dla odbiornika by nie utracić telemetrii jak zabraknie głównego zasilania .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zasilaj wszystko z głównego pakietu a sam odbiornik zasil małą baterią/pakietem. Podłącz sobie całość tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 W powyższym układzie potrzebuję solidniejszego źródła, z którego będę zasilał jeszcze serwa. Jeśli zastosuję małą beteryjkę z diodą, tak żeby prąd z BEC'a i odbiornika nie wpływał do tej bateryjki to będzie chyba najlepiej szczególnie wagowo. Zasilanie serw okazało się zbyteczne, bo po co mi one jak model rozdupcony w polach Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Przyda się jak siądzie regulator tak, że i bec padnie w locie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Tak na początku myślałem, ale silnik bierze 17A max z pomiarów a mam włożony regulator 40A. Wciąż mnie wracacie do początku, że jednak "gdyby, to .." :) Masz rację Robert, ale muszę zachować jakiś kompromis wagowy. Na spokojne sobie to policzę wieczorem, jeśli BEC daje 2A to policzę ile mAh potrzebuję na 15 minut lotu zakładając non-stop pobór 2A (co jest grubo ponad maksimum realnego zapotrzebowania na serwa i odbiornik) i może dojdę do konkretnego rozwiązania. Inna sprawa, że odbiornik ma zakres napięć 4 - 10 V więc spokojnie mogę zasilać z 2S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Ale po co, oblicz pakiet na 2 minuty lotu i zamontuj jakiś bzyczek, który powiadomi Cię o padzie głównego zasilania. W ciągu dwóch minut chyba wylądujesz bezpiecznie. To ma być awaryjnie a nie do normalnej pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Ciekawy pomysł, ale znowu kolejne gramy .. oszczędze na pakiecie, wyrówna się na bzyczku. Ustawiłem failsafe, ale co racja to racja, jak jeszcze w powietrzu to jest co ratować a failsafe za mnie nie wyląduje, co najwyżej blisko, ale na 99% roz...bie model Pomyślę o tym, niby telemetria mi mówi o zbyt niskim albo braku zasilania z BEC'a, ale to nie wypali jak będzie backup podłączony. Myślę, że zrobię ten układ z oddzielnym zasilaniem serw i odbiornika, ale już w Michasiu bo tam jest co dokładać. Na Cessnie chcę się poprostu pobawić i pouczyć telemetrii itd. a przy okazji polatać wyżej i dalej i odnaleźć model bo moje oczy są do d....py i szybko go gubię na niebie. Ktoś kto mi go wypuszcza z ręki w pewnym momencie mówi czy jest tyłem czy przodem do mnie itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Wiem telemetria itd, ale to urządzonko wartałoby kupić / przestawać Hobbyking Wireless Battery Tracker w/ Free Battery 868mhz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Nie głupie i tylko 7 gram. Idąc tym tropem w modelu będzie jeszcze brakowało tylko detektora wyładowań atmosferycznych Wracam do podstaw. Na chwilę obecną potrzeba jedynie 4 - 10 V i troszkę miliamper, żeby odbiornik nie zdechł i umożliwił odnalezienie modelu po sile sygnału RSSI. Jak będę latał Michasiem to załaduję co się da, łącznie z GPS'em i czujnikiem prądu + obrotów a na chwilę obecną chcę tylko odnaleźć model w razie co. Dzięki za porady i ukierunkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 żeby odbiornik nie zdechł i umożliwił odnalezienie modelu po sile sygnału RSSI. A jak to działa w praktyce? Chodzisz po polu kukurydzy wskazując anteną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 http://www.youtube.com/watch?v=8LpdnUqmhQs&feature=youtu.be W moim wydaniu, w skrócie wiesz gdzie mniej więcej spadł model. Jest to sygnał o wysokiej częstotliwości więc dosyć kierunkowy i skupiony. Idziesz tam aż złapiesz sygnał (chyba, że cały czas nie był utracony). Idziesz w lewo / prawo, znajdujesz punkt kiedy się osłabia i wzrasta. Potem bliżej i bliżej i masz model. Pewnie to nie jest takie proste, ale z radiolokacją mam sporo związku i na 200% sobie poradzę. jak tylko wyjdzie z produkcji GPS na Smart Port, na ekranie masz dokładne współrzędne modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Druga bateria może być nawet kilka mAh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Nie wpadłem na to, że serwa mogą mieć + z BECA a sterowanie z odbiornika. Dzięki za sugestię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi