Skocz do zawartości

FPV z "nieograniczonym" zasięgiem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taka ciekawostka:

FPV z wykorzystaniem modemu na pokładzie modelu i istniejącej sieci komórkowej do transmisji, dzięki czemu "odpada" problem z zasięgiem linku video, dodatkowo z podglądem na telefonach/tabletach:

http://www.indiegogo.com/projects/sky-drone-fpv#!

Projekt na etapie zbierania funduszy od "społeczności", zobaczymy jak się rozwinie, ale pomysł ciekawy!

Pozdrawiam

Opublikowano

Jakie pokrycie w Polsce jest sygnału 3G lub 4G?

Ale pomysł ciekawy. Do tego czujnik przyśpieszenia w tablecie i można sterować bez aparatury.

• 1 rok później...
Opublikowano

zakładając loty w centrum dużego miasta może się przyjmie ... niestety sieci telefonii wciąż pozostawiają wiele do życzenia :( :( To jak z LTE 100 mega ... bywając w PL jestem dosłownie 300 metrów od BTS'a z anteną zewnętrzną i sukcesem jest 25 - 30 pomijając długie pingi i zdarzające się rozłączenia. Jak to ma mieć przyszłość w FPV to ja już zwijam graty i nie przyznaję się do pięknego hobby, które znów będzie napiętnowane błaznami z ułańską fantazją i wiarą w tajemne moce ..

• Lubię to 1
Opublikowano

Opóźnienie w transmisji - bezcenne facepalm.gif

Jak dla mnie, to ten projekt "Sky Drone FPV" to totalna bzdura i wyciąganie kasy od "naiwniaków" smilie_happy_251.gif

Opublikowano

Zasieg nie ograniczony, no moze tylko Polka i Kamerun by byly odciete od tej super technologii :lol: nie ma szans - lagi musza byc :) tez uwazam ze to tylko wyciaganie kasy

Opublikowano

1. Lagi - ping na poziomie 1500 raczej zabije urzadzenie.

2. Ograniczona wysokośc lotu.

3. Potrzeba instalacji karty telemetrycznej a nie zwykłej coby nie zrzucało z BTSa - bo jak zrzuci to będzie wesoło.

4. Potrzeba postawienia VPNa z servera gdzieś w świecie ...

IMHO ta technologia jako zwrotna ew. jako przesyłajaca waypointy do autopilota może ujdzie do sterowania bezposredniego nie nadaje się.

Opublikowano

Zajmuję się zawodowo systemami bezpieczeństwa w tym CCTV i nie widzę jakoś pomysłu przesyłania Video nawet przez GSM LTE. Zakładając że mamy kamerę HD łączoną poprzez IP i pracującą w kompresji H.264 przy średniej kompresji sygnału i z 20klatkami/sek to strumień danych kształtuje się na poziomie 900-2500kb/sek (przepływy danych mierzone przez serwer wizyjny) Opóźnienie transmisji jest widoczne (tu trudno stwierdzić jakie jest w ms ale w najlepszym razie 1-2sekundy) Pomijając opóźnienie sieci dochodzi tu problem czasu jaki zajmuje kamerze obrobienie obrazu , kompresja danych , wysłanie ich do sieci i zdekodowanie po drugiej stronie. Tu systemy analogowe są zdecydowanie szybsze. Ponad to wyskakiwanie z połączeń IP w sieciach GSM jest dość częste-przez kilka lat używania internetu PLUS-a najpierw HSDPA a potem aż do LTE i Play LTE bardzo często miałem tak że sesja połączenia nie była rozwalona ale modem nie łączył się z siecią (lampka modemu wykazywała połączenie z netem a go nie było) po kilkunastu sekundach strony się ładowały ponownie ale modem miał już inne IP. Walczyłem z Plusem w tej sprawie do takiego stopnia że sprawdzano BTS-y w okolicach, wymieniano mi modemy i karty, ja ze swojej strony próbowałem na  różnych komputerach. Przy zdalnym programowaniu pewnych systemów stabilność łącza jest podstawą. Jako że Plus nie był w stanie poprawić usługi przeniosłem się do Play-a i tu jest lepiej - prędkość UP/DOWN jest bardzo dobra i nie ma problemu z wyskakiwaniem połączeń.

Nie wszystkie sieci komórkowe dopuszczają stosowanie VPN-ów, w tamtym roku mieliśmy problem z zarządzaniem inteligentnym budynkiem ze smartfona właśnie ze względu na to że połączenie VPN nie było możliwe z powodu jakiejś tam blokady.

Generalnie rzecz biorąc to elementów które mogą zawieść jest za dużo a ze względu na opóźnienia transmisji i czasy logowań do LTE po utracie połączenia latanie FPV z użyciem sieci komórkowej to bardzo ryzykowna zabawa, chyba że modelem balonu (na zasadzie - gdzie oczy poniosą)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.