Adampl Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zaczynając swoją przygodę z modelarstwem głownie bazuje na zagranicznych filmach pokazujących jak zbudować samolot i bardzo często natrafiam na wyrażenie "foam board firmy adams" z tego co się dowiedziałem w Polsce występuję to pod nazwą Foam-X dostępne tutaj: http://allegro.pl/plyta-kartonowo-piankowa-foam-x-5x700x1000-i3500917516.html#tabsAnchor i teraz mam pytanie: czemu to jest tak mało popularne w Polsce? Czy jest to gorsze od depronu? Czy w ogóle mogę to porównywać?
Marcin K. Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Bo jest droga. Taniej wychodzi biały depron a za 2-3 płyty tego ustrojstwa jest paczka 3-6 mm w sklepie budowlanym. Chociaż odważny sie przyda żeby sprzwdzil jak to wagowo wychodzi. Robertus masz w tym wprawe
Adampl Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Taniej wychodzi biały depron a za 2-3 płyty tego ustrojstwa jest paczka 3-6 mm w sklepie budowlanym. Chociaż odważny sie przyda żeby sprzwdzil jak to wagowo wychodzi. Robertus masz w tym wprawe Jaka jest różnica pomiędzy depronem ze sklepu budowlanego, a sklepu modelarskiego? bo patrząc na cenę depronu w sklepie modelarskim to cena odpowiada temu foam-x.
robertus Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Na jedną płytę bym się skusił, ale już Ci mogę powiedzieć, że jest sztywniesza, cięższa i droższa. Wg specyfikacj jaką znalazłem ciężar 5mm pianki to ok 0,580kg/m2, czyli w jednostach modelarskich to 580gram/m2. Najcięższy niemiecki depron 6mm waży 238gram/m2 , a zielony arbitron 135gram/m2. Nie trzeba chyba tłumaczyć jak to się przekłada na wagę samolotu. Poza tym plany pod depron musiałbys przeprojektować pod tą piankę, bo jest o wiele bardziej sztywna i nie potrzeba tyle wręg np jak przy depronie. Porównanie depronów i pianek jest również w warsztacie 1
plisken Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Sam miałem plan zbudować coś z tego. Faktycznie zachodni koledzy korzystają z tego namiętnie. Małych modeli z foma-x nie trzeba oklejać taśmą pakową, nie używają nawet taśmy do robienia sterów, tylko podcinają i już
Adampl Opublikowano 6 Września 2013 Autor Opublikowano 6 Września 2013 Zakupiłem wspomnianą płytę kartonową piankową, niestety nie mam doświadczenia ze standardowymi płytami więc ciężko mi powiedzieć o różnicach. Do cięcia stosuje nóż olfy Ak-1 i zauważyłem, że ostrze bardzo szybko się tępi wystarczy kilka cieć i już po ostrzu, bardzo fajnie ustawią się kąt 90 stopni oraz nawet łatwo się ją zagina.
Adampl Opublikowano 8 Września 2013 Autor Opublikowano 8 Września 2013 Fun Bat Bloody Wonder, więcej tutaj: http://flitetest.com/articles/FT_Bloody_Wonder_Scratch_Build. Niestety wciąż problemy z wydrukowaniem planów. W poniedziałek idę do punktu druku, może coś pomożą
wiejski Opublikowano 8 Września 2013 Opublikowano 8 Września 2013 Funbata można zrobić ze zwykłych podkładów pod panele... Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
robertus Opublikowano 8 Września 2013 Opublikowano 8 Września 2013 A to w sumie bardzo dobrze , zrób funbata z tej pianki i zapodaj relację w tym wątku. http://pfmrc.eu/index.php?/topic/24302-funbat-superprosty-model-z-pianki/page__st__340 Będziemy mieli porównanie między funbatem podkładowym a z x-foam.
Adampl Opublikowano 8 Września 2013 Autor Opublikowano 8 Września 2013 Funbata można zrobić ze zwykłych podkładów pod panele... Tak wiem ale jestem mega początkujący i dlatego zdecydowałem się na rozwiązanie opisane na filmie gdyż wydaje mi się łatwiejsze. A to w sumie bardzo dobrze , zrób funbata z tej pianki i zapodaj relację w tym wątku. http://pfmrc.eu/inde...i/page__st__340 Będziemy mieli porównanie między funbatem podkładowym a z x-foam. Miałem zamiar zrobić nowy wątek i opisywać co robię - liczyć na wasze poprawki ale wrzucę to w tamten wątek.
Łukasz99 Opublikowano 8 Września 2013 Opublikowano 8 Września 2013 Przynajmniej nie trzeba bedzie oklejać modelu papierem śniadaniowym Wystarczy: i już można malowac czym się chce
rapier Opublikowano 9 Września 2013 Opublikowano 9 Września 2013 Materiał może i fajny tyle że nadaje się tylko do takich plaszczek. No i ta waga..... Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4
Adampl Opublikowano 9 Września 2013 Autor Opublikowano 9 Września 2013 W załączeniu kilka fotek cięte tępym nożem- sorki za jakość.
Rekomendowane odpowiedzi