Goldi_ Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 Witam wszystkich forumowiczów, jako nowy w dziedzinie RC (drugi mój model) stanąłem przed nieoczekiwanym problemem. Zbudowałem tricopter według poradnika i instrukcji ze stron www.rcexplorer.se. Wszystko zostało oparte na płycie KK2.0 z HK. I o dziwo działa za wyjątkiem serwa, które wariuje. W prawdzie odchyla się w obie strony o zadaną wartość (reaguje na regulację), ale niestety pojawiają się zakłócenia jak zwiększam obroty silnika - serwo wychyla się. Po wyłączeniu silnika wraca ono do pozycji "0" i "stuka" (dostaje jakieś lewe sygnały). Zaznaczam że kable posprawdzane, napięcia też utrzymuje stałe (co bym nie zrobił 5V), nie ma żadnych odchyłów. Schemat prądowy : bateria -> regulator ->serwo Schemat sygnału : odbiornik -> kk2.0 -> serwo Jeśli pominę pośrednika (regulator) nic się nie zmienia - dalej sieje Podłączyłem serwo bezpośrednio do KK2.0 i to samo. Jedynie jak podpinam je do odbiornika to działa jak należy. Sprawdzałem na trzech różnych serwach i to samo. PROSZĘ O POMOC !!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
POGO Posted September 5, 2013 Share Posted September 5, 2013 Jakie posiadasz serwo analogowe czy cyfrowe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts