tomekst16 Opublikowano 7 Września 2013 Opublikowano 7 Września 2013 Można ładować dwoma ładowarkami na raz( imaxb 6 i accunel 6 ) i jako źródło zasilania użyć jednego PB-ka 12v ? Bez uszkodzenia ładowarek? Pytam bo miałem przypadek że "mądry" kolega podpiął mi raz wejścia na wyjście w redox alpha v1 , włączył ładowanie PB-ka, i ładowarka poszła z dymem.
buwi777 Opublikowano 7 Września 2013 Opublikowano 7 Września 2013 a/ można Pytam bo miałem przypadek że "mądry" kolega podpiął mi raz wejścia na wyjście w redox alpha v1 , włączył ładowanie PB-ka, i ładowarka poszła z dymem. Chciał zrobić "perpetuum mobile" ???
tomekst16 Opublikowano 7 Września 2013 Autor Opublikowano 7 Września 2013 Dokładnie, tak że ostrzegam przed takimi eksperymentami
andrzej351 Opublikowano 8 Września 2013 Opublikowano 8 Września 2013 z logicznego i elektrycznego względu jest to niemożliwe. dziwne pomysły macie... :D
buwi777 Opublikowano 8 Września 2013 Opublikowano 8 Września 2013 z logicznego i elektrycznego względu jest to niemożliwe. dziwne pomysły macie... :D ale mechanicznego TAK :D
tomekst16 Opublikowano 8 Września 2013 Autor Opublikowano 8 Września 2013 Możliwe i wiem to z doświadczenia Poleciał dymek, nie wykrywalo potem pakietu na wyjściu, raz wykryła nimh to prąd lądowania dosłownie wariował wachał się od 03A Do 3,8A , a ustawiłem na 0,1A, ale to już nie ważne
Koper20 Opublikowano 17 Września 2013 Opublikowano 17 Września 2013 Zobacz sobie ten rozdzielacz. http://www.funandfly.pl/pl/p/Rozdzielacz-napiecia-do-ladowarek-G.T.power/187 Będziesz mógł podczepić nawet 5 ładowarek do jednego zasilacza!!
ahaweto Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Używam czterech takich ładowarek http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__6792__iCharger_106B_plus_250W_6s_Balance_Charger.html Jakiego zasilacza (A) muszę użyć aby zasilić wszystkie cztery ładowarki poprzez rozdzielacz podany wyżej w linku. Chodzi o likwidację plątaniny kabli.
Emhyrion Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 a czy nie prościej (i taniej) mieć jeden zasilacz, jedną ładowarkę i za nią rozdzielacz na wiele pakietów?
bart07 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 To nie zadziała... 1. Wydajniejszy zasilacz nie jest problemem. 2. Podłączenie do ładowarki akumulatorów o różnych pojemnościach i różnym stopniu rozładowania to proszenie się o kłopoty.
Emhyrion Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 2. Podłączenie do ładowarki akumulatorów o różnych pojemnościach i różnym stopniu rozładowania to proszenie się o kłopoty. Niby tak... Choć z mojego doświadczenia wygląda to tak, że latam jednym samolotem, potem drugim, czasem trzecim. Powiedzmy, że każdy ma inny pakiet (albo liczba cel albo pojemność), ale w obrębie jednego modelu mam powiedzmy 3 pakiety takie same. Gdy latam samolotem to generalnie do momentu jak bzyczek zacznie pikać, więc stopień wyładowania każdego pakietu będzie zbliżony. Podłączam wszystkie trzy, ładuję, potem drugi komplet, w razie potrzeby trzeci. Zajmuje to mniej miejsca na stoliku niż trzy ładowarki a przejściówka jest zdecydowanie tańsza niż kilka kolejnych ładowarek...
bart07 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Bezpieczne, pod warunkiem, że użyjesz balansowania. Wówczas może się okazać, że będzie to trwało długo, gdyż prąd balansowania jest mały. Wyrównanie "zbliżenia" może być dłuższe niż ładowanie pakietu w całości.
Tom Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Cześć Adaś Prosta sprawa - ilość ładowarek x maksymalne prąd ładowania = prąd zasilacza czyli 4 x 10A = 40 A wychodzi że zasilacz powinien mieć prąd 40 A żeby wszystkie 4 ładowarki mogły ładować po 10 A Oczywiście można zastosować "mniejszy" ale wtedy napięcie może spadać przy max prądach ładowania i ładowarki będą się wyłączały, lub sygnalizowały zbyt niskie napięcie na wejściu zasilania.
bart07 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zrób zasilacz z trafo do halogenów (toroidalny), do tego mostek prostowniczy na diodach schottkiego. Taki układ można spokojnie chwilowo przeciążyć do 150%. Bezawaryjny.
ahaweto Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Dzięki Tomek. Tak sobie na "chłopski rozum" kalkulowałem,ale wolałem się upewnić. Czyli z pewnym zapasem powinien wystarczyć jeden z tych dwóch http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__22821__Turnigy_1200W_200_240V_Power_Supply_24VDC_50amp_.html lub http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__20612__Turnigy_1080W_220_240V_Power_Supply_13_8V_18V_60amp_.html . Mają już przygotowane poszczególne wyjścia i stosowanie tego rozdzielacza już nie jest konieczne. Dlaczego cztery ładowarki ? Dlatego że już je posiadam i jestem z nich bardzo zadowolony. Jednak podłączanie każdej z osobna i plątanina kabli oraz konieczność zapewnienia sporo miejsca na stole podsunęła mi taką myśl. Zresztą takie kombajny już są produkowane. Mają odpowiednią cenę, więc zainwestowanie w taki zasilacz jest rozwiązaniem bardzo ekonomicznym. Niestety żaden ze mnie elektronik
wapniak Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Ten pierwszy odradzam, bo ma 24 V, no chyba, że Twoje ładowarki tyle wytrzymują.
buwi777 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Jak masz kasę - OK, jak nie masz to allegro -> XBOX zasilacz -> 203 W ( ok. 40 zł sztuka ) -> kupujesz 2 i masz ( u mnie działa i faktycznie można mieć 12V 17A )
Tom Opublikowano 4 Grudnia 2013 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Też używam przerobionego zasilacza od X-boxa, "daje" około 17A, przy okazji jest tani i bardzo łatwy do przerobienia. Google Ci podpowie jak przerobić (bardzo proste). Pozdrawiam Tomek
Rekomendowane odpowiedzi