waldi1973 Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Witam. Czy ma ktoś model Stearman'a z Hobby King..? (dokładnie tego: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__36082__Hobbyking_Stearman_PT_17_Biplane_EPO_1200mm_PNF_.html ) Chciałem poznac opinie, bo zamierzam go kupić.. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
listek1 Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Jak dla mnie nie opłaca się .. konstukcja modelu z prasowanego styropianu wyposażenie warte około 70 dolarów za resztę można już zrobić sobie balsowy ale to moja opinia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 To ja Ci dam 60 dolców i zrób mi balsowego 120 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Jak dla mnie nie opłaca się .. konstukcja modelu z prasowanego styropianu wyposażenie warte około 70 dolarów za resztę można już zrobić sobie balsowy ale to moja opinia Niedawno robiłem akrobata, zakupiłem puzelki, potem dokupiłem folie, galanterię, rurę węglową i nagle okazało się że za wsadzone pieniądze wyszedł mi prawie arf z dobrej firmy. Tak jak poprzednik nie wierzę w zrobienie modelu za 200zł. A co do zestawów z HC, miałem/mam 2 zestawy - jednego edf-a i jednego warbirda i oba sprawowały/sprawują się wysmienićie na setupie firmowym. Dla pewności proponuję poszukać opinii na rc groups, to istna skarbnica wiedzy i modele chińskie z HC mają tam pokaźne wątki i wielu fanów, co jest kolejnym argumentem na korzyść tych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1973 Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 listek1 - dziękuję za opinię.. Owszem - można zrobić samemu i to nie jest wielka sztuka. Problem jest jeden: - Czas.. Jeden z kolegów z tego forum czeka na realizację wspólnego projektu, który ugrzązł na etapie planów i wycietych formatek do pewnego samolotu.. I ponieważ pracuję w lotnictwie (przez małe "L"), to ów czas będzie dopiero po sezonie a więc około listopada i wtedy można pomysleć o skończeniu projektu.. - Stearmana chciałem kupić bo mi się bardzo podoba, oraz dla tego, żeby móc sobie polatać w dowolnym miejscu, z doskoku w chwilach większego luzu na lotnisku.. Niestety - przez robotę nawet nie było kiedy usprawnić MiG'a-29 nie mówiąc już o lataniu w tym roku, bo wymaga to zorganizowania czasu, wjazdu na pas i przygotowań stanowczo zbyt długich.. No i niestety nie da się zrobić kompletnego modelu za cenę 60$ (bez wyposażenia). A w niektórych przypadkach nawet nie kupisz wersji gołej ze styropianu w tej cenie.. F-150 i Viper chyba otworzyli Ci oczy.. Tak.. Czasem czuję się jak operator a nie modelarz.. Bo modelarz powinien mieć czas i budować sam.. Ale wiem, że wielu tutaj takich loegów jest.. - Zaryzykowałem i kupiłem ten model.. Jak przyjdzie - zrobię relację z rzetelną opinią.. Dziękuję wszystkim i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 jak na piankię bardzo ładny brać jak jest możliwość i latać jak czas pozwoli. ciekawe jak jest powolny? i czy miły w pilotażu. daj znać po obrocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1973 Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Mariusz - z tego co widziałem - prędkością nie grzeszy.. Ale chwalą go na innych forach i niektórzy polecają jako trenerka (troszkę dziwne, ale..) Jak tylko model przyjdzie - zrobię rzeteną fotorelację.. Może ktoś jeszcze dzięki temu skusi się na ten model (albo i nie).. Miałem Ptts'a z HK i złego słowa nie dam powiedzieć.. Przepięknie latał, w miare dobrze wygląda, nie jest prądożerny (1500mAh, 3S, 20C starczały mu na około 12-15 minut) Ogólnie lubie dwupłaty.. A Stearman - to taki rasowy przedstawiciel dwupłatów.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Mam Pt17 firmy E-flite 1,2 m. Model w powietrzu bardzo zwinny, dobry do akrobacji i w miarę bezpieczny. Po zastosowaniu pakietów LiFe również tani w eksploatacji. Dobry na zimę i na lato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1973 Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Witajcie. Wczoraj odebrałem przesyłkę ze Stearmanem.. Niebawem zamieszczę materiał z recenzją i zdjęciami.. Powiem tylko tyle, że jestem pozytywnie zaskoczony.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 A jakiego wybrałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1973 Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Piotrze - wybrałem tego z Hobby King: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__36082__Hobbyking_Stearman_PT_17_Biplane_EPO_1200mm_PNF_.html Co bardzo mnie zdziwiło - to wzmocnienie skrzydeł i statecznika.. Zatopione pręty węglowe i szklane w skrzydłach i stateczniku poziomym chyba na etapie wtryskiwania do formy, bo nigdzie śladu wsuwania Skrzydła robią wrażenie dość ciężkich.. Jutro zważę wszystkie części i opiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Co się dziwisz przecież to pianka - mogłaby nie wytrzymać akrobacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1973 Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 No pianka, pianka.. Ale na przykład Pitts Special nie miał takiego luksusu.. A tak poważnie - to zdziwilo mnie to, że umieją takie sztuczki (w tanich modelach) jak zatapianie w procesie wtryskiwania do formy - wzmocnień.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Powiem tylko tyle, że jestem pozytywnie zaskoczony.. A czym tu być zaskoczonym Ja miałem/mam stingera edf 64 i mustanga durafly, oba prawie rtf (bez baterii i odbiornika/nadajnika) i nic nie zmieniając oboma latałem/latam z dużym powodzeniem i zadowoleniem. Żółte Misie potrafią robić zabaweczki nie gorzej niż Białe, ale za to znacznie taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1973 Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Żółte Misie potrafią robić zabaweczki nie gorzej niż Białe, ale za to znacznie taniej. No to prawda.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Tak, tak i niedługo białe misie będą prosić żółte misie o porcje ryżu. A tak nawiasem, latałem wczoraj z kolegą którego nowy regulator silnika (prawidłowo dobrany) i zrobiony przez żółte misie sam się wyłączał w powietrzu - więc zaliczył parę stresów i awaryjnych lądowań. Dobrze że BEC działał. Ale za to było tanio . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 No cóż, nie ma co rozpętywać dyskusji o wyższości jednych nad drugimi, po obu stronach można pewnie znależć argumenty za i przeciw, mi parę miesięcy temu padł regulator Quantum od PA (niezbyt tani), ale też emax (tańszy), a jakieś tanie turnigy działąją, padły mi dwa odbiorniki spektrum, a działa orange, inne spektrumy co prawda też. Ot, statystyka. A co do misek z ryżem to może po prostu promować pracę a nie rozdawnictwo i socjal (ale to już dyskusja nie na to forum). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Marcinie No każdy szacuje jak uważa, model mojego kolegi (ten o którym wspomniałem - trenerek ) do lotu kosztuje z jakieś 1 700 zł, Kolega zaoszczędził na tanim reglu jakieś 100 zł i miał duże szczęście, że nie rozbił modelu bo by stracił o wiele więcej niż tylko wygięte podwozie. Regulator emax 70 A a silnik pobierał max. 35A i nie mógł wydolić. Po wyjęciu reglera na sam wierzch, żeby dobrze go chłodzić (było 10 stopni ciepła) problem chwilowo ustąpił. Takie zachowanie reglera świadczy o braku selekcji elementów mocy - montowali jak popadło bo tak jest dużo taniej, ale czy lepiej ? W dodatku regulator przyszedł paczką z Chin (żeby było taniej) i czy teraz uznają jego reklamację ?- jeżeli nawet to trochę poczeka. W sklepie wymieniłby na następny nowy egzemplarz i latał dalej, a tak musi czekać - albo kupić drugi, lepszy . Na radiu i regulatorze (ogólnie elektronice) nie powinno się oszczędzać kosztem jakości bo są to elementy decydujące o bezpieczeństwie lotu, także bezpieczeństwie wobec innych latających kolegów. To jest lotnictwo co prawda w miniaturze, ale jak prawdziwe lotnictwo, też nie znosi kompromisów. Jak sięgniesz kiedyś po większe i drożej wyposażone modele myślę, że pewnie szybko zmienisz zdanie. Pozdrawiam i życzę samych udanych lotów Koledze Bartkowi jego nowym modelem PT-17. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Do dużych modeli zgadzam się aby wsadzać wyposażenie tzwn. "markowe", ale co to znaczy markowe skoro większość elektroniki jest i tak produkowana w Azji? Natomiast do pianek absolutnie nie widzę jakichkolwiek wskazań do przepłacania na wyposażeniu skoro popularne zestawy chińskie całkowicie sobie radzą, a czasem wypadają lepiej niz zalecane niby markowe (moje doświadczenia z zalecanym przez multiplexa himaxem - dno, a świetnym chińskim dualsky). A emax rzeczywiście ma coś ostatnio problem z jakością, więc może nie uogólniajmy o całej elektronice chińskiej a piszmy o konkretnej firmie, która wyraźnie się opuściła (na przestzeni niecałego roku padły mi 3 różne regulatory emaxa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Do dużych modeli zgadzam się aby wsadzać wyposażenie tzwn. "markowe", ale co to znaczy markowe skoro większość elektroniki jest i tak produkowana w Azji? Natomiast do pianek absolutnie nie widzę jakichkolwiek wskazań do przepłacania na wyposażeniu skoro popularne zestawy chińskie całkowicie sobie radzą, a czasem wypadają lepiej niz zalecane niby markowe (moje doświadczenia z zalecanym przez multiplexa himaxem - dno, a świetnym chińskim dualsky). A emax rzeczywiście ma coś ostatnio problem z jakością, więc może nie uogólniajmy o całej elektronice chińskiej a piszmy o konkretnej firmie, która wyraźnie się opuściła (na przestzeni niecałego roku padły mi 3 różne regulatory emaxa). Owszem wiele markowych produktów jest produkowanych w Chinach, ale wtedy nadzór nad jakością sprawuje właściciel marki. W Polsce wytwarzane są Alfa Romeo czy Volkswageny a czy to znaczy że są gorszej jakości? Nie bo nadzór nad technologia i jakością sprawuje właściciel marki. Więc nie miejsce wytwarzania a marka jest (powinna) być gwarantem jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi