Skocz do zawartości

Kontroler Li-Po

Peter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Będzie wersja Li-Fe?
Mowisz i masz :)

Minimalna ilosc ogniw 3s .

Wystarczy zaznaczyc,by soft byl tez na Li-Fe i...juz.

Dodatkiem bedzie zworka,te trzeba przelozyc recznie-rodzaj bateri.

Reszta jw.Czyli napiecie cel ustawiamy sobie jak chcemy,takze plynna regulacje

mocy silnika od 0 do 60 % gdy jakas cela osiagnie zaprogramowane przez nas minimum.

Czyli i tak i tak dziala li-po i Li-Fe.

Nalezy zaznaczyc to przy zamowieniu (email) gdyz generalnie kontroler byl logistycznie przygotowany pod li-po,ale skoro taka jest porzeba chwili :D

Z diodami jest tak-pola lutownicze sa na tyle duze,by dalo sie dolutowac ,,satelite'' :D

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Po kilku dniach testów można śmiało powiedzieć , że jest to idealne rozwiązanie dla ludzi używając dużych i drogich pakietów.

Po stracie 2 pakietów do Łosia i jednego do katany co w sumie kosztowało mnie ponad 700 zł żałuje ,że wcześniej nie mogłem skorzystać z takiego kontrolera.

Mi do pełni szczęścia brakuje jeszcze wbudowanego BEC-a.

Szczególnie ,że urządzenie raczej dedykowane jest pod te większe modele (to moje zdanie) .

Więc mam cichy apel do twórcy tego fajnego urządzenia o popracowaniem nad wbudowaniem BEC, wtedy taka płytka była by obowiązkowa w każdym większym i średnim elektryku.

A nie będę ukrywał ,że do mojej Katany z Artexu (tej elektrycznej ) do której lada moment dojdą ogniwa Fe ,zamierzam stale używać kontrolera.

Jedyną zmianą jaką sobie dorobiłem ,to wyświetlacz na kabelku ,o ułatwia to korzystanie z wbudowanego w model kontrolera.

Opublikowano

O tym samym myślałem - wyświetlacz na kabelku. Idąc dalej tym tropem może by tak oddzielić wyświetlacz od kontrolera w ofercie handlowej? Osobiście uśmiechnąłbym się po 3 takie kontrolery(poczekam na wersję pro :P) ale wyświetlacze 3 to mi nie są potrzebne. W ofercie firmy GY cały sprzęt elektroniczny jest wyposażony w wyjście "G view" pod które podłącza się osobno kupowany wyświetlacz z klawiaturą. Może by pójść tym tropem? W ten sposób na płytce będzie mniej gratów, będzie można zrezygnować z ciężkiego i dużego gniazda wyświetlacza i poprawi się wygodę użytkownika.

Opublikowano
Idąc dalej tym tropem może by tak oddzielić wyświetlacz od kontrolera

Z tym raczej nie bedzie problemu :)

W ofercie firmy GY cały sprzęt elektroniczny jest wyposażony w wyjście "G view" pod które podłącza się osobno kupowany wyświetlacz z klawiaturą. Może by pójść tym tropem? W ten sposób na płytce będzie mniej gratów, będzie można zrezygnować z ciężkiego i dużego gniazda wyświetlacza i poprawi się wygodę użytkownika.

Kolejna sluszna uwaga.Jestem co prawda na biezaco (takze z wersja PRO) i dostaje regularnie info o zmianach,ale zmiany beda raczej w innym kierunku.Bardzo przydatne sa Wasze wskazowki,konstruktor nie raz juz mi pisal o tym.Ale trzeba tez wziac pod uwage widelki cenowe,proces technologiczny i mozliwosci.Trend jest taki,lekki,maly.Co troche sie kloci z funkcjami-logger,pomiar napiecia i pradu,BEC =moze nawet kilkanascie amper,switche sterowane z radiem-np. podtrzymanie zarzenie itd.Ciezko to zmiescic na tak malej plytce :lol2:

Ale idzie w dobrym kierunku.W wersji obecnej do Li-Po,a po uzgodnieniu (przy zamowieniu trezba wyslac email ze chcemy wersje na dwa rodzaje bateri) i zmianie softu na Li-Po i Li-Fe, zmian juz raczej nie bedzie.Osiagnieto zamierzony cel,plus dodatkowa funkcja - dzieki forum- kontrola Li-Fe.

Opublikowano

Opcja zmniejszenia mocy przy dojściu do progu jest idealna.

Nie muszę się martwić ,że po kilku minutach latania muszę latać wysoko na wypadek odcięcia ,abo czego strasznie nie lubię - latać na czas.

Wiem ,że niektórzy dbając o swoje pakiety latają 10 minut zamiast 14 .

Ale ja jestem ciągle nienalatany i latam do oporu .

Czyli aż padnie pakiet ,albo model :mrgreen:

Gdyby jeszcze wyszła wersja Super pro z BEC-em min.3A to od reki sprzedaje wszystkie silniki żarowe.

W każdym razie idąc za ciosem ,postuluje zadbać o tych większych elektro-maniaków dla których te 200 zł na porządny kontroler,BEC , i obsługa 10ogni to nic strasznego.

A waga 10 czy 40 g to tyle ile waga naklejek ozdobnych na ich modelach, nawet się tego nie zauważy przy modelu 3-5 kg.

Opublikowano

Jak juz zakonczymy ten temat , powstanie nowy .Z dopiskiem PRO

A wiec tak.

Projekt kontolera Li-Po i Li-Fe PRO bedzie zawieral te same funkcje co poprzedni plus

kontroler zuzytego pradu (programowane)

jeden lub dwa sterowane kanalem z radia switche-przelaczniki, 1 x 5A PLUS 1x 10A

byc moze podtrzymanie zarzenia

logger wszystkich zdazen-historia

zdublowane zasilanie-power box z automatycznym przelaczeniem w razie spadku napiecia na jednym z pakietow do zasilania RX.

jeden lub dwa BEC - tu jeszce nie wiem,ale max ilosc to chyba 10 serw.

ten drugi BEC o wydajnosci kilku-kilkunastu Amper,wiec pradu chyba starczy dla wszystkich :lol2:

No a reszte koncertu zyczen to juz w temacie jak dostane prototyp do lapek :lol2: .

To tylko informacja , nie ma potrzeby pisac o w/w tym watku.

Nastanie pogoda lotna, to zapewne odswiezymy go.Moze inni uzytkownicy cos dopisza,bo sa juz tacy :lol2:

Opublikowano

No to czekając na wersje PRO mogę spokojnie latać z mniejszym modelem z tym kontrolerem i cieszyć się z normalnej pracy pakietu (baterii)

Opublikowano

No i chyba nadszedl czas zakonczyc ten temat.

Cel projektu zostal osiagniety.

Ostatnia ciekawosta, wprowadzona w ostatniej chwili - jest zwiekszony zakres regulacji mocy,potocznie blednie zwany odcieciem.

Na wniosek szybownikow (pozdrawiam) wprowadzona zostala regulacja od 0 do 100%.

Reszta pozostaje bez zmian-jesli ktos potrzebuje wersje na dwa rodzaje ogniw

Li-Po i Li-Fe przy zakupie prosze to zaznaczyc (skontaktowac sie ze sprzedawca)

kontakt :

http://www.lipol.pl/lipol/

Dziekuje wszystkim za wziecie udzialu w dyskusji,testerom za opinie a innym za ciekawe pomysly i propozycje (czesciowo wprowadzone) np. logger,Li-Fe.

Peter

(moderatora prosze o zamkniecie tego tematu)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.