halden Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Witam! Nie jestem modelarzem, więc pytam fachowców. Mam fajny pomysł i potrzebny mi jest do niego cylinder z teflonu ze spasowanym tłokiem (też z teflonu). Średnica wewn. mniej więcej 50 mm, długość 100-150 mm. Czy ktoś ma doświadczenie z takimi rzeczami albo wskaże mi kogoś, z kim mogę pogadać? Szukam od dawna po necie i ręce już opadają. Dzięki, h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian77774 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 To nie bedzie chodzic tylko tyle powiem powidz mi jaki ci silnik jest potrzebny moze jakos pomoge. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Adrian, skąd masz taką wiedzę, że nie będzie "takie coś chodzić"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian77774 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 hhhhh wiesz tlok z teflonu to nie pochodzi dlugo. To tak jakby do komara wsadzic tlok z drewna. Bez obrazy ale to jest moja odpowiedz jezeli ktos jej nie akceptuje to juz tylko jego wybur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Nie wiem czym jest "wybur" ale nie o tym ja chciałem;) Widzę, że masz dużą wiedzę jeśli chodzi o materiałoznawstwo i dlatego pytam gdzie ją zdobyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 A czy Halden w ogóle powiedział, że chce robić silnik? Może coś innego kombinuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszmen Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Jeżeli ten tłok ma działać w silniku żarowym/benzynowym to na pewno się nie sprawdzi. Za sprawą tego, że teflon przy ok 270°C przechodzi z fazy krystalicznej do fazy w której staje się przezroczysty i dość miękki, a w około 340°C politetrafluoroetylen (teflon) zaczyna się rozkładać... Powinien natomiast sprawdzić się w instalacjach hydraulicznych (mechanizmy chowanego podwozia itp.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Powinien natomiast sprawdzić się w instalacjach hydraulicznych (mechanizmy chowanego podwozia itp.) W tym przypadku bardziej pneumatycznych w hydraulicznych siłownikach znowu może wystąpić problem wytrzymałościowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 A mi tak na chłopski rozum sie wydaje, że Halden ma dobry pomysł na pompkę do nadmuchiwania baloników, a Wy nic tylko silniki i silniki. No chyba, że to faktycznie pomysł na jakiś silnik, który nie wytwarza w czasie pracy żadnej temperatury. Wszak teflon jest śliski... Zobaczycie, że Halden nas zaskoczy. Byle tylko nie tak, jak z tym napędem, który miał fruwać 100km nad ziemią. :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian77774 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Do,,rabbitlkr" jezeli chodzi o moja wiedze to mieszkan na wsi i mam 14 lat a tekie zeczy jezeli interesujesz sie mechanika to podstawa. A najlepszym materialem bedzie poprostu duroaluminium. Proste w obrubdze i tanie!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Nie! Lepsze będzie drewno bo ładniejsze, lżejsze i tańsze :ble: Piszesz co jest lepsze nie wiedząc nawet do czego to ma być halden Czy to koniecznie musi być pełen teflon? Nie może być z innego materiału pokrytego teflonem? I właściwie do czego to ma być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Do,,rabbitlkr" jezeli chodzi o moja wiedze to mieszkan na wsi i mam 14 lat a tekie zeczy jezeli interesujesz sie mechanika to podstawa. A najlepszym materialem bedzie poprostu duroaluminium. Proste w obrubdze i tanie!! :shock: :shock: a może załozyć jakąś specjalną kategorie dla tego typu wypowiedzi? coś w rodzaju przechowalni złotych myśli, a potem jakiś konkurs - myśl miesiąca , myśl roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Koledzy - koniec podjazdów i szyderstw. Poczekamy co halden odpowie. Zadał proste pytanie - jeżeli żaden z Was nie potrafi udzielić odpowiedzi na to proste pytanie to po co mielić wodę??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Mam fajny pomysł i potrzebny mi jest do niego cylinder z teflonu ze spasowanym tłokiem (też z teflonu). Średnica wewn. mniej więcej 50 mm, długość 100-150 mm.Czy ktoś ma doświadczenie z takimi rzeczami albo wskaże mi kogoś, z kim mogę pogadać? Szukam od dawna po necie i ręce już opadają. Niestety, pozostaje chyba tylko wytoczenie czegoś takiego na zamówienie... O ile zrobienie tłoka będzie proste, to obróbka cylindra od środku może być problemem - pytanie jak cienka ma być ścianka? Polecam także lekturę słownika ortograficznego lub zainstalowanie sobie Firefoxa 2.0 ze słownikiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Widzę, że dyskusja idzie w złym kierunku. Szukam od dawna po necie i ręce już opadają. O ile chodzi o części wykonane z teflonu, wystarczy wpisać "pręt teflonowy", "obróbka teflonu" w wyszukiwarkę i znajdziemy sporo firm handlujacych tym materiałem, jak i wykonujących części na zamówienie. PS Adrian77774, jeżeli czegoś nie wiesz na pewno i do końca , to powstrzymaj się od wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobo Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Hallo halden .Pomysl masz fajny - szukasz porady OK.Ale nikt Ci nie bedzie mogl doradzic jesli nie wyjawnisz szczegolow Twojego projektu.Jesli masz CYKA to pierw opatentuj albo zglos jako wzor urzytkowy.Jesli chodzi o TEFLON to mam troche doswiadczenia .SORRY zapomnialem sie przedstawic nazywam sie Henryk .H.Od 20tu lat mieszkam w Niemczech.Majac 7 lat tj 1958 zaczolem bawic sie w modelarstwo -to byly czasy -o Balsie tylko snic.Ale juz po 7 latach bralem udzial w MISTRZOSTWACH POLSKI modeli plywajacych w TURAWIE .I tu prosbado FORUMOWCOW-szukam MODELARZA z roku 1965-w ktorym jest publikacja o tych ZAWODACH.PS.Buduje KATANE -Voll GFK - Konstrukcja wlasna (FORMY) rozpietosc 183cm.Dziekuje Henry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halden Opublikowano 26 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Hello, witam wszystkich. Ale się zrobiło zamieszanie po jednym prostym pytaniu Dzięki za aktywność. Trochę mnie zniechęciła odpowiedź Adriana, ale w sumie niczym jej nie poparł, więc wróciłem, a tu proszę: masa postów znienacka. Pomysł jest cokolwiek odjechany, więc nie będę się wygłupiał opowiadaniem o szczegółach w tak szacownym towarzystwie - jak wyjdzie, to na pewno się pochwalę (albo opowiem o spektakularnej porażce, ale spróbować zawsze warto). A warunki są takie: tłok ma być popychany odpadowym gazem o średniej temperaturze od 80 do 120 stopni. Może się jednak zdarzyć chwilowy skok z wyższą temperaturą. Dla teflonu to małe piwo, a np. poliamid może ucierpieć. Nie przewiduję żadnych sił poprzecznych, ruch odbywa się tylko wzdłuż cylindra - bardzo pięknie pasuje to do koncepcji MareXa z pompką do baloników Wiem, że można kupić tuleje teflonowe, prawdopodobnie można do tego "dotoczyć" pręt i jak dla mnie powinno chodzić. Pytam więc w sumie o to, czy wytoczenie takiego tłoka to zadanie specjalne, czy też zrobi mi to każdy warsztat. No i przede wszystkim o to, czy ktoś coś takiego ćwiczył i na przykład nie rozpadło mu się na kawałki po 2 minutach. Bardzo by mi też pomogło, gdyby ktoś mi wskazał miejsce w moich okolicach (Trójmiasto), gdzie mogę coś takiego zamówić. Oczywiście sam mogę się wszystkiego gdzieś tam dowiedzieć, ale jeśli ktoś z Was już to wie, to po co wyważać otwarte drzwi - w końcu między innymi po to jest to forum. Jeszcze raz dzięki za wszystkie wypowiedzi i proszę o więcej. W zamian obiecuję opowiedzieć, jak się mój wynalazek spisuje. Nie obiecuję jednak, że nastąpi to szybko Serdecznie pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobo Opublikowano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Hallo HALDEN Tlok z teflou zaden problem dla tokarza .Twoje medium (gaz) ok 200stopni Zaden problem.Cylinder zteflonu zapomnij-kombinacja nie pasuje .Ja proponuje :tlok TEFFLON -cyl-mosiadz,braz,titan,dural-przypuszczam ze ten gaz jest agresywny.Wiecej na ten temat nie dyskutuje OK. MFG-HENRY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halden Opublikowano 26 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Dzięki, Henry. To się nazywa konkret. Tak zrobię, zacznę od duralu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.