Adampl Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Hej, zakupiłem ostatnio elektronikę do mojego pierwszego modelu funbata. Niestety mam problem z podłączeniem wszystkiego, trochę tego nie ogarniam, nie wiem co w której kolejności i jak zrobić. Kupiłem aparatrue: Turnigy 9x V2 z domyślnym odbiornikiem i nadajnikiem. Silnik: NTM Prop Drive Series 28-26A 1200kv / 286w http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=31234 - kupiłem 250W wersje silnika ale teraz z mojego zamówienia przenosi mnie na tą 286W wersje ESC: TURNIGY Plush 30amp Speed Controller. http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2164 Bateria: Turnigy 1300mAh 4S 20C Lipo Pack http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=38096 Serwa: HXT900 9g / 1.6kg / .12sec Micro Serv http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=39339 Zakres czynności, które muszę wykonać dotyczące elektroniki: 1. Przylutować do ESC gold piny aby można było go połączyć z silnikiem 2. Przylutować do ESC koncówke XT60 aby pasowała do baterii. 3. Z bindować odbiornik z aparaturą - tutaj widziałem, że do odbiornika podłącza się zasilanie - lipol, który mam ma końcówkę XT60, czy to oznacza, że muszę zmienić końcówkę czy mogę puścić przez regulator, który nie ma podłączonego silnika i w tedy działa jako BEC - tylko tutaj słyszałem, że nie podłącza się lipoli 4s? 4. Skonfigurować ESC? 5. O czymś zapomniałem? Zakres czynności, które muszę wykonać w ramach modelu: 1. Wyważyć model 2. Wyważyć śmigła 3. O czymś zapomniałem? Dodatkowe pytanie: często w specyfikacji baterii widzę te 2 opcje: "charge Plug: JST-XH" i "discharge Plug: XT60" czy to oznacza, że przy ładowaniu wymagane jest tylko podłączenie JST-XH czy też XT60? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 1. Przylutować do ESC gold piny aby można było go połączyć z silnikiem 2. Przylutować do ESC koncówke XT60 aby pasowała do baterii. Dokładnie tak jak piszesz :-) 3. Z bindować odbiornik z aparaturą - tutaj widziałem, że do odbiornika podłącza się zasilanie - lipol, który mam ma końcówkę XT60, czy to oznacza, że muszę zmienić końcówkę czy mogę puścić przez regulator, który nie ma podłączonego silnika i w tedy działa jako BEC - tylko tutaj słyszałem, że nie podłącza się lipoli 4s? Odbiornik podłączasz tylko i wyłącznie przez regulator a do regulatora zasilanie przez XT60 lub inne złącza. Odbiornika nie podłączasz bezpośrednio do zasilania!!! 4. Skonfigurować ESC? 5. O czymś zapomniałem? 4. Jeśli masz taką możliwość i potrzebę to możesz skonfigurować ale z reguły nie jest to konieczne. 5. Pamiętaj że przy jakiejkolwiek zabawie najpierw włączaj zasilanie na aparaturze a dopiero później na zasilanie regulatora/modelu Zakres czynności, które muszę wykonać w ramach modelu: 1. Wyważyć model 2. Wyważyć śmigła 3. O czymś zapomniałem? Chyba wszystko z tych podstawowych czynności. Dobrze zamontuj elektronikę w modelu. Zwłaszcza pakiet zasilający!! Dodatkowe pytanie: często w specyfikacji baterii widzę te 2 opcje: "charge Plug: JST-XH" i "discharge Plug: XT60" czy to oznacza, że przy ładowaniu wymagane jest tylko podłączenie JST-XH czy też XT60? Do ładowania pakietów li-pol potrzebne są obydwa złącza. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adampl Opublikowano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Wielkie dzięki. Odbiornik podłączasz tylko i wyłącznie przez regulator a do regulatora zasilanie przez XT60 lub inne złącza. Odbiornika nie podłączasz bezpośrednio do zasilania!!! Czyli jak mam 2 silniki i 2 regulatory to musza być zasilane 2 pakietami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Nie koniecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Nie, możesz zasilić z jednego. Nie możesz jednak łączyć zasilania z ESC do odbiornika. Z jednego z ESC wypinasz czerwony kabel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adampl Opublikowano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 ok dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Hej, zakupiłem ostatnio elektronikę do mojego pierwszego modelu funbata. Niestety mam problem z podłączeniem wszystkiego, trochę tego nie ogarniam, nie wiem co w której kolejności i jak zrobić. Bateria: Turnigy 1300mAh 4S 20C Lipo Pack http://www.hobbyking...idProduct=38096 Tylko nie wiem po co do Funbata 4S on lata nawet na 2S. Przy tym silniku i bateri to skrzydło się urwie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adampl Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Zakupiłem częsci bazując na nich: http://flitetest.com/articles/FT_Bloody_wonder_Scratch_Build Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Oj trzeba było poczytać wątek o funbacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adampl Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 No niestety to nie jedyny błąd jaki popełniłem kolekcjonując sprzęt.... Mam nadzieje, że poleci skoro im FT lata z tym sprzetem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Jak zrobiłeś zakupy jak z tej listy, to polecieć poleci na pewno, ale jak rakieta. Trzeba ostrożnie sterować gazem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adampl Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Napewno będę uważał, licze, że częsci zostaną na jakiś cięższy model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi