pawegom Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 (edytowane) Witam Wszystkich. W końcu prawie po roku czasu odkurzyłem parę sklejonych ze sobą części tego co miało być Raptorem. Na początku miał to być zwykły makietowiec. Póżniej połączyłem go trochę z pomysłem Steva Shumate. Od paru dni zacząłem przerabiać go na swój sposób i myślę że nawet wychodzi. Ten jeszcze miał być tylko sylwetkowcem ale już z przednią częścią kadłuba od Shumate'a. Zamiast jednej lotki na skrzydłach zastąpiłem je lotką i klapą. Widoczne jeszcze linie na wycięcie na silnik ze śmigłem. Patrząc od tyłu Z góry Teraz muszę pomyśleć nad sterowaniem Tylne części kadłuba Jeszcze kilka ujęć I taki wymyśliłem sobie sposób sterowania lotkami i klapami. Myślę że taki sposób wygięcia bowdenów nie będzie kłopotliwy dla serw. Stateczniki poziome 3mm depron od spodu na skrzydłach zasłoni bowdeny Jeszcze nie przyklejone ale tak będzie wygladać Nakladki na klapy i lotki I tak w całości razem ze statecznikami Jeszcze tylko wszystko poprzyklejać. Edytowane 27 Października 2013 przez pawegom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Dobrze idzie. Czy lotki będą sprzężone ze sterem płytowym? Bo jak same to mogą okazać się za małe aby być skuteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1973 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Ciekawie się zapowiada.. I dobrze wygląda. Obserwuję.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 W końcu budowa ruszyła Podpinam się pod radę Roberta a tak według mnie to przy tej wielkości modelu to klapy są zbędne i lepiej było zostawić całe lotki. Mój F-22 by Shumate to po oddaniu gazu ładnie zwalniał i lekko siadał na ziemi, ale oczywiście będzie to swoiste doświadczenie z klapami z miłą chęcią przeczytam i przyswoję wnioski na ten temat po udanym oblocie co do napędu to edf? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 co do napędu to edf? Na zdjęciu z góry widać zaznaczenie do wycięcia śmigła i miejsce do montażu silnika. Może jednak zrobić jako EDF lub z tyłu śmigło pchające skoro już tak skrzętnie ukrywasz mechanizmy (serwo itp.) klap i lotek wewnątrz kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawegom Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Dzień dobry już odpowiadam Lotki będą sprzeżone ze statecznikami poziomymi. Wiem że są za małe. Ale oglądałem kupę filmików z prawdziwą maszyną i te małe dobrze sobie radzą. Ale sprzężyłem je. One i klapy, wspólnie tworzą też tak jakby hamulce aerodynamiczne. Na ziemi, po wylądowaniu wychylają się ku górze. Chcę temu modelowi oddać jak najwięcej realizmu. Napęd zrobię pchający z tyłu na mechaniźmie który pozwoli zmieniać wektor ciągu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 To że dobrze sobie radzą w prawdziwym myśliwcu nie znaczy że dobrze będą sobie radzić w modelu ... ale skoro będzie to sprzężone w układzie delty więc nie ma się czym martwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawegom Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 choć kusi mnie trochę EDF ale może następny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Jeśli mogę coś zasugerować to zrób śmigło tam gdzie narysowałeś, w środku skrzydła. Zrób tak aby od dołu nie było widać śmigła, żeby nie było otworu. Za śmigłem, na końcu kadłuba zrób sterowane dysze, jak w prawdziwym samolocie. Takimi dyszami łatwiej będzie sterować niż całym silnikiem, a będziesz miał sterowanie ciągiem i loty na wysokich kątach natarcia będą łatwe i przyjemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawegom Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Do niedawna tak też zamierzałem, ale już postanowione. Ale dzięki za podpowiedz. Mam w planie zrobic go z ruchomymi dyszami mimo że napęd bedzię z tyłu. Mała kombinacja, ale chcę żeby kadłub był w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Napęd z tyłu na ruchomym łożu też zdaję egzamin w tym modelu i to bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawegom Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Właśnie o to mi chodzi. Sam testowałeś i zdaje egzamin. Sklejam już skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Dzień dobry już odpowiadam Lotki będą sprzeżone ze statecznikami poziomymi. Wiem że są za małe. Ale oglądałem kupę filmików z prawdziwą maszyną i te małe dobrze sobie radzą. Ale sprzężyłem je. One i klapy, wspólnie tworzą też tak jakby hamulce aerodynamiczne. Na ziemi, po wylądowaniu wychylają się ku górze. Chcę temu modelowi oddać jak najwięcej realizmu. Napęd zrobię pchający z tyłu na mechaniźmie który pozwoli zmieniać wektor ciągu. Nie zawsze lotki zadziałają jak klapy -przetestowałem to w swoim F-18 czy Mustangu. Dlatego w Mustangu zrobiłem osobno klapy a w F-18 zrezygnowałem z funkcji lotek jako klapy bo ich użycie (w zależności od wychylenia) powodowało, że model albo zadzierał nos do góry a leciał do dołu. Skoro robisz już klapy to używaj ich jako klapy a lotki niech pełnią funkcję lotek. Stosując wektor ciągu będziesz miał naprawdę zwinny model - Przemo coś wie o tym . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawegom Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Będą działały normalnie tak jak mówisz. Lotki jako lotki a klapy jako klapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawegom Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Szkrzydła jeszcze schną. Jutro wstawię zdjęcia. Nawet całkiem nieźle wyszło to ukrycie bowdenów. W nastepnym modelu wyzwaniem będzie zrobienie skrzydeł "normalnej konstrukcji" czyli dźwigar, żebra itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawegom Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Skrzydełka po sklejeniu. Na moje oko to całkiem nieźle wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Mogłeś zawiasy wkleić w środek depronu. Lotnik nie haczą wychylając się w przeciwną stronę jak na zdjęciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Mogłeś zawiasy wkleić w środek depronu. Lotnik nie haczą wychylając się w przeciwną stronę jak na zdjęciu? Na zdjęciach powyżej widać, że klapy i lotki też będą oklejone szarym materiałem więc zawiasy będą i tak w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawegom Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Tak jak Rafał powiedział, zawiasy będą jeszcze przykryte warstwą depronu także będą zakryte. Dzisiaj te warstwy przykleję. Mam pytanie, jak nazywa się tą część co przymocowana jest do dźwigni serwa do której przykręca się bowden? I czy można je kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 http://abc-rc.pl/p/71/2245/mocowanie-bowdena-na-serwo-2-0mm-x-2szt-spinka-mp-jet-2756-akcesoria-dodatkowe-akcesoria-modelarskie-drobnica.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi