cZyNo Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Odbiorniki 6-cio kanałowe z wbudowanym 3 osiowym gyro firmy Graupner/SJ sa dostępne w sprzedaży. Cena w zależności od modelu ok 69 (samo gyro) i 104 EUR (gyro + vario) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 GR24 Pro 3G+3A+3M+Vario dostepny w cenie 159EUR - Vario - 3 axis gyro - 3 axis accelerometer - 3 axis magnetometer - flybarless system (nie wiem czy już czy zostanie dodany po którejś aktualizacji firmware) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Pojawila sie mala niescislosc w instrukcji i opisie nowej serii odbiornikow,chodzi o polozenie odbiornika w kadlubie.Gr-24 Pro 3G+3A+3M+Vario jest duzo wiekszy od Gr-12(Gyro+Vario) i ulozenie go w waskim kadlubie wg. instrukcji moze byc problemem.Okazalo sie ze odbiorniki dzialaja poprawnie nawet polozone na bocznej sciance,najwazniejsze zeby lezaly idealnie wzdluz osi kadluba.W instrukcji nie ma o tym ani slowa,ale na rc-network.de Graupner to potwierdza.Sprawdzilem w Gr-12 Gyro+Vario faktycznie dziala. W instrukcji jest tylko taka pozycja podana jako prawidlowa: W takim ulozeniu tez dziala poprawnie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Ale GR12+3G+3A+vario ma taki sam wymiar jak GR12. Oj nieładnie Panie Wiesławie taki odbiornik do takiego modelu wsadzać (jeśli to DLG) Poza tym ze względu na lokalizację żyroskopu to drugie ułożenie jest lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 No proszę przegapiłem ich pojawienie się ... i w Graupnerze będą dopiero pod koniec miesiąca :-(. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Ale GR12+3G+3A+vario ma taki sam wymiar jak GR12. To wiem bo mam oba,chodzi o wymiary nowej 24-ki: .Gr-24 Pro 3G+3A+3M+Vario jest duzo wiekszy od Gr-12(Gyro+Vario) i ulozenie go w waskim kadlubie wg. instrukcji moze byc problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Wiesiu a co ty tam podłączysz w wąskim kadłubie ? Ten odbiornik ma tylko 12 kanałów to jak raz do F3K A taką małą 12 to lataliśmy obrzydliwie wysoko i piknął może ze dwa razy mając ze 300m wysokości . Z resztą w instrukcji podają 2000m a tego to raczej nie da się zbyt łatwo sprawdzić W każdym razie do większości potrzeb sprawę załatwi nawet GR-12 . GR-24 dedykowany jest raczej pod makiety i heli bo żyroskop ma wspierać funkcje związane z Heli . Czekając do maja może pojawi się w końcu GR-18 coś pomiędzy GR-24 a GR-12 powiedział bym idealny kompromis z lekkim zapasem . Teraz trzeba się będzie zadowolić GR12 3G,3A i V . A jak ktoś ma obawy można sobie zrobić tandem z GR16 lub GR12 bez żyro . Programując SUM-in SUM-out łącząc te da sygnały razem i mając w efekcie lotki i motylka na odbiorniku z żyro a klapy i np. silnik na odbiorniku bez żyroskopu w sumie 10 kanałów do wykorzystania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Oj nieładnie Panie Wiesławie taki odbiornik do takiego modelu wsadzać (jeśli to DLG) Bo to Panie Jurku na dzis najlepszy odbiornik na swiecie do DLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 najlepszy i nielegalny ja uwielbiam swoje paluszki. I nie tylko ja gyro poczeka aż sie nauczę latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Dlaczego nielegalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 W zawodach jest niedopuszczane. A w lataniu dla przyjemności nie za bardzo widzę sens. Gyro odbiera radość odczuwania wpływu pogody, wiatru oraz możliwość poprawy swoich ułomności w pilotażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagi Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Czy mżee ktoś podesłać jak ustawić parametry w odbiornik GR 12 +3G +3A+ Vario przy modelu elektryk , 2 serva na lotkach , 1 kierunek i 1 wysokość. najlepiej zrzuty ekranów i czy w nadajniku trzeba mixsować serwa lotek, czy załatwia to odbiornik. Mam instrukcje ale tlumaczenie przez google., nie wiem jak ma działać ten żyroskop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 A model juz lata? Najpierw warto ustawic i wstępnie oblatać model a potem walczyć z gyro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagi Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Tak to zrobię . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stypa63 Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Witam. Nabyłem ostatnio odbiornik GR-12 +3xG i mam problem z jego uruchomieniem. Podłączyłem go, zamocowałem w modelu i żyro nie chce pracować. Wszystkie kanały pracują jak w zwykłym odbiorniku a przy poruszaniu modelem nic się nie dzieje. Dodam że dysponuje aparaturą mz-18. Czy spotkaliście się z podobnym problemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjacek Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Trzeba zrobić dwie rzeczy. Po pierwsze, skalibrować żyro. Wejść w telemetry -> gyro assignnment (bodajże 4 ekran), zjechać w dół i wywołać "do setup", Przy tym ustawianiu kiwa się modelem zgodnie z wychyleniami sterów tzn. ster wysokości w górę - model o 45 stopni nosem w górę, ster kierunku w lewo - model w lewo (w poziomie) lotki w lewo - model o 45 stopni w lewo. Poprawne ustawienie jest potwierdzane podświetleniem nastawy (tło na chwilę robi się czarne). Cała procedura jest opisana w instrukcji. Później (tylko nie pamiętam czy należy, czy warto) wejść na ekran "gyro settings" i przyporządkować COEFF. np. do kanału 6. Da ci to możliwość regulacji wpływu żyroskopu na amplitudę wychylenia sterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stypa63 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Dzięki za odpowiedź, żyro już działa tylko nie do końca tego się spodziewałem. Brat ma aparaturę spektrum i jego stabilizator działa w ten sposób że jak przechyli model to stery zostają wychylone tak długo aż model nie wróci do lotu poziomego. Ten mój żyroskop natomiast tylko przy gwałtownym poruszaniu modelem kontrował wychylenia sterów. Czy da się to jakoś ustawić czy ten odbiornik po prostu tylko tak działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjacek Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 U mnie też tak działa - stery wychylają się tylko podczas ruchu modelem i przeciwdziałają mu. Niemniej jednak, tak na ziemi (podczas startu model trzyma kierunek i idzie jak po sznurku), jak i w powietrzu świetnie spełnia swoją rolę. Nie kombinowałem za wiele z ustawieniami. Z algorytmu PID masz zaimplementowane tylko bodajże części "P" oraz "D". Tę pierwszą ustawiasz w czasie kalibracji, tę drugą (a w zasadzie trzecią - "D") , aby przeciwdziałać oscylacjom (jeśli w ogóle występują). Wydaje mi się jednak, że niezależnie od ustawień żyro działa tak samo "mądrze" tzn. reagując na ruch i przeciwdziałają mu. Gdyby reagowało na wychylenie, to np. na ziemi, podczas startu położenie modelu z nosem zadartym w górę powodowałoby kontrę steru wysokości. Ustaw, poleć, wyreguluj, nie martw się - będziesz zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Stypa, bo Ty masz żyroskop a brat ma autostabilizacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stypa63 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 A można kupić odbiorniki graupnera z autostabilizacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi