robertus Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Za cienki drut dałem do sterowania lotkami. Skręca się wzdłuż osi i lotki wychylają się tylko +/- 5 mm. W poniedziałek kupie grubszy i chyba wymienię. Lżejszy będzie pręcik węglowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 No i nie udało się skończyć modelu w weekend, bo pilot oblatywacz podczas prób kołowania w salonie miał kolisje z fotelem niszcząc śmigło i urywając wał silnika. Zakończenie prac bęędzie musiało poczekać na dostawę nowej jednostki napędowej. Tak czy inaczej, krótki raport z działań. Wymieniłem sterowanie lotkami, zastosowałem pręcik węglowy 2mm, dzwignie własnej produkcji z płyty węglowej 1mm i snapy. Podparłem również dodatkowo pręty przy wejściu do kadłuba. Dorobiłem również wlot powietrza do silnika z blachy aluminiowe perforowanej 0,5mm malowanej na czarny półmat: Zamontowałem kierowane kółko tylne sterowane ze steru kierunku: Nadmiar kabli do serw upiąłem na organizerze grzebieniowym, złączki są przyklejone na rzepie z prawej strony kadłuba, odbiornik na rzepie z lewej strony kadłuba: Regulator przyklejony na rzepie pod "przednią szybą" kabiny, pakiet na rzepie za silnikiem. Całość kabli silnika i złącze pakietu mieści się pod maską. Maska będzie przecięta na pół , przyklejona po bokach na dole, a rozpinana na przecięciu na górze, w celu dostępu do akumulatora i złącz. Końcowa relacja po dostawie silnika. Oblot planowany na sobotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Ogólnie to strasznie dużo metalu pakujesz w ten model. On z założenia ma być leciutki jak piórko. Ile teraz waży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Z dorzuconymi luzem już przyciętymi zastrzałami do skrzydeł równe 360g. Za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Marka waży 260gram. Czy to szkodzi? Raczej nie, model ma rozpiętość 1m, jednak nie będzie już taki majestatyczny w locie jak Marka. Jak tam skrzydło, jest jako tako sztywne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Skrzydło jest "w miarę" sztywne. Zastanawiam się, gdzie dołożyłem te 100g. Trzeba będzie odchudzić. Na pewno 8g dołozyłem na silniku, bo nie dostałem takiego jak w oryginale. Zakupię zatem EMAX GT2205/33 i zmienię śmigło na zalecane 8x4. Zarobię 13g. Zmienię również serwa, z obecnych TowerPro MG-90s na 8-gramowe Robby. Zarobię 16,5g. Do wymiany jest zatem również pakiet, obecny Redox 500mAh 3S waży 51g, zastosuję Nanotecha Turnigy 460mAh 2S, waży 33g, zarobię 18g. Łącznie na zmianie napędu i serw odchudzę model o 47,5g. Skrócę również kable od serw, są długie i mają dodatkowo przejściówki na SC. Zarobię może 10g. Serwa wkleję w piankę, bez ładnych podstawek, kolejne 5g. Więcej za bardzo nie mam z czego schodzić, co gorsza obecnie model jest wyważony idealnie, jak odchudzę przód, to chyba będę musiał zrezygnować z tego kółka ogonowego. A może jednak zostawić jak jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 waga okrutna ale muszę powiedzieć że piękna modelarska robota! w wiekszej skali tak wykonany model byłby prawdziwym cackiem moje gratulacje! ja bym go oblatał tak jak jest a potem odchudzał albo.. zbudował drugi żeby mieć porównanie ))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Według mnie spokojnie możesz zostawić jak jest, model będzie szybszy i trudniejszy, ale napewno równie fajny i przyjemny. A tym czasem kolejna porcja zdjęć ze składania, aha ja w swoim nie robie lotek, bo chce go wykorzystać do nauki latania dla osób które tego nigdy nie robiły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motyl001 Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Podoba mi się te tylne kółko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 bardzo ładnie wyszło Ci zasklepienie spoin na dole kadłuba - brawo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Kolejna porcja fotek, zaczyna wychodzić makietowo. Schowałem nawet skrzydło w kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Krzysztof, jaki silnik wkładasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Jakiś noname z hobbykingu. Waży z 15g, daje ciągu koło 350 gram. Kupiłem go ze 2 lata temu. Tylko coś mi się wyważenie nie podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Mały przerywnik, na szybko wrzucam filmik z oblotu. Mój dobry kumpel go oblatywał, bo ja przez moją ręke nie chciałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo1822 Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Fajny modelik, taki mocno "relaksacyjny" czy w sprzedaży będzie również wersja biała do samodzielnego/indywidualnego malowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 pewnie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Jeszcze dwa filmiki z tego samego dnia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Jeśli można zasugerować następną "prostą maszynkę do nauki latania" - to może takie cuś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Przed oblotem zrobiłem jeszcze zastrzały. W bardzo prosty sposób, troche drutu i listewki sosnowe, oraz upiększyłem troche maske. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Mój RWD13 wisi na drzewie na 10 metrach. We wsi trwaja poszukiwania odpowiednio długiej drabiny :-) Rozważana jest wersja przekupienia lokalnej OSP. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi