grafvader Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Ponieważ są święta i mam troszkę więcej czasu postanowiłem zbudować latające skrzydło zgodnie z tematem postu (pomysł dosłownie chwili). Chce zrobić je w maksymalnie 2 dni. Startuje jutro, razem z fotorelacją. Dokładniejszy opis jak to będzie wyglądało zamieszczę dzisiaj rano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Czekam na relację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafvader Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Wprowadziłem następujące założenia: 1. Latające skrzydło jest spalinowe napędzane silnikiem AP .09 Hornet. 2. Kadłub zostanie wykonany w balsie i będzie posiadał podwozie. 3. Skrzydło zostanie wykonane w depronie przy użyciu profilu KFM3 (zmiana ze względu na wygodę montażu na kadłubie) 4. Skrzydło do kadłuba będzie montowane za pomocą gumek. 5. Skrzydło i kadłub zostanie pomalowany zwykłą farbą akrylową do metalu i drewna z odpowiednim pigmentem. 6. Chcę zmieścić się w wadze 600 - 700 gram. Silniczek przeznaczony do montażu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Silnik pchający czy ciągnący? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafvader Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 No to zrobiles mi problem silnik niby łożyskowany wiec mogłby pelnić role silnika pchajacego. Dodatkowo konstrukcja silnika zacheca do takiego zastosowania go (wylot spalin z tłumika bardzo ładnie da sie skierowac za pomoca deflektora w odpowiednia strone). Również niska waga silnika przemawia za tym. Nie miałem jeszcze spalinowego skrzydła z napędem pchającym. Ale to wymagałoby przekonstruowania planów skrzydła. Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Skrzydełko z puszerem - jedeny słuszny napęd latającego skrzydła! Tylko, wydaje mi się, ciut komplikacja z podwoziem. Życzę ukończenia projektru w zakładanym czasie. Sam mam ten problem, kilka dni wolnego i wręcz nerwowe gonienie z pracą nad modelami. A tu jeszcze pogoda piękna i pozadzierać głowę na polu by się chciało - jak na złość. Oczywiście materiał filmowy z odpalenia silnika na modelu, albo i z oblotu uważam za obowiązkowy Dźwięk wściekłego szerszenia to jest to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi