pasek888 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Dziś na własnej skórze przekonałem się czym grozi zablokowanie silnika. Jako początkujący "pilot", zakupiłem model ASW-17 Pelikana w wersji RTF. Z każdym lotem idzie mi coraz lepiej, dziś walczyłem w powietrzu z dosyć silnym wiatrem i jakoś daję sobie radę bezpiecznie wylądować. Ponieważ miałem fabrycznie popieprzone kierunki, gaz z prawej strony, lotki razem z gazem itd., postanowiłem dziś to pozmieniać. Po dokonaniu wszystkiego podłączyłem wszystkie serwa, pakiet w celu odpowiedniego ustawienia (rewersów) w nadajniku. W pewnym momencie załączył się gaz, kadłub wyleciał mi z ręki. Zanim zdążyłem się zorientować, że należy dać gaz na minimum, było już za późno. Dym, zaraz płomień. Zdążyłem tylko polecieć do drugiego pokoju i na balkon. Tam regulator wypadł... sam. Wszystkie luty od przewodów po prostu się wytopiły. Regulator wygląda teraz tak jak na foto w załączniku. Przyczyna - po prostu zablokowany silnik. Całe szczęście uszkodzony wyłącznie regulator, reszta podzespołów żyje i nawet się nie nadtopiła. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 No i moim zdaniem to jest foto miesiąca. Przebiłeś nawet bf109 Przema. Jak będziesz w okolicach Płocka to masz u mnie czteropak ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Tandetny regulator. Nawet mag8 odcina przy przeciazeniu. I nawet za bardzo sie nie grzeje. jak na razie zaden z regli TP mnie nie zawiodl. A takie rzeczy jak ustawianie modelu pod siebie to powinieneś robić przed pierwszym lotem. kiedyś podobnie zalatwilem regulator ale w locie. Kupiłem zestaw combo w jakimś sklepie, latalo to w Toto1. Dobrze że to motoszybowiec i spalony rygiel nie odciął zasilania na serwa. Jakimś cudem w zestawie combo silnik brał więcej A niż ma max regulator. I miałem podobnego tosta jak ty. Poza regulatorem obyło sie bez strat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 I kaset za bardak sie nie grzeje. jak na raşid zaden z regli TP mnie nie zawiodl.... rygiel .... ?? po jakiemu to?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek888 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Ojciec mi wyliczył, że w tym momencie było zapotrzebowanie na ok. 17A. A skoro fabryka daje regiel 10A, to o czym tu gadać... Dziwię się tylko, że model nie zapalił się w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Sławek po turecki to było:) nie zauważyłem że język sie przelaczyl... Szkoda że regulatory z rtf'ów są tak tandetne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 ... Dziwię się tylko, że model nie zapalił się w powietrzu. W powietrzu nic nie blokuje napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek888 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 W powietrzu nic nie blokuje napędu. Zgadza się. Jednak z lektury niemieckiego forum wynika, iż ASW-17 firmy Hype zapalały się w powietrzu. Regulatory, które dają w standardzie są za słabe, a silnik ma większe zapotrzebowanie na prąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Hehe. Dobre Dam ci dobrą radę sprzedaj to jeżeli jest coś jeszcze warte i kup normalny model bo to co masz teraz rozpadnie się szybciej niż myślisz. RTF-y od Pelikana słyną z "jakości" spalony regiel to dopiero początek twoich przygód... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Dlatego buduje KITy ...RTF to dla mnie najgorsza opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galaxy Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 ...Ponieważ miałem fabrycznie popieprzone kierunki, gaz z prawej strony, lotki razem z gazem itd., postanowiłem dziś to pozmieniać. ... jak to miłeś popieprzone fabrycznie , był to poprostu mode 1, jedyny słuszny mod w nadajniku btw regiel nieźle się zjarał , dobrze że tylko takie straty , że się chałupa nie zapaliła twu twu twu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek888 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zakupiony regiel Turnigy Plush 30A i programator. Myślę, że teraz da radę. Nauczę się latać na tym co mam, a później zmienię sprzęt na coś innego Po kolei. Jazdę na motocyklu zaczynałem też od chińskiego skutera, a skończyłem na 4-cylindrowej v-ce 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho61 Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Dobra rada na kolejne modele ( z własnego doświadczenia) jeden pstryczek programuj na wyłączenie silnika. Od czasu jak wkładając model do samochodu celem wymiany baterii, przypadkiem uruchomiony silnik zdewastował dwa modele będące w samochodzie i poszatkował inną aparaturę - dedykuję. Co prawda dochodzi jeden punkt do check listy ale straty zdecydowanie mniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 jak to miłeś popieprzone fabrycznie , był to poprostu mode 1, jedyny słuszny mod w nadajniku Nie pleć głupot. Michale, takiej "grzaneczki" już dawno nie widziałem. Dobrze, że tak to się skończyło i nie poniosłeś większych strat. Niech to będzie przestrogą dla innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi