Skocz do zawartości

Rozładowanie LiFe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

3v to napięcie pracy akumulatora, pod obciążeniem i ta wartość, poza tym, zależy od wielkości pobieranego prądu (przy 10A o ile pamiętam to nie 3v a ok. 2,5v. A nie minimalne napięcie do którego można go rozładowywać (jak było w pytaniu). Zresztą przy bardzo małym prądzie, (w aparaturze RC) ten spadek do 2v (napięcie minimalne) nie przebiega wcale tak szybko. Odbywa się to w czasie oddawania ok.0,2C pojemności. 2v jest granicznym napięciem, od którego należy go ładować. I jak pisałem głębsze rozładowanie nie skutkuje raczej żadnymi konsekwencjami. Najbardziej tym ogniwom szkodzi wysoka temperatura.

Opublikowano

no to powodzenia.

Pytanie było "Do jakiego napięcia minimalnego w aparaturze akumulator LiFe można eksploatować? 3V/cele czy niżej?" - jeśli proponujesz 2V to ja współczuje modelom kolegi. W nadajniku nie jest istotne czy można rozładować pakiet tylko czy można na nim sprowadzić model na ziemie. Ja bym alarm ustawił na 3.1V i bym miał święty spokój.

PS - mierzyłes jak sie rozładowuje life?

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi - Myślę, że ładowanie do 3.6V/cell i ustawienie alarmu na 9.0V w aparaturze będzie OK. A swoją drogą ciekawe czy w aparaturach np Spektrum DX7 podawane jest pełne napięcie na moduł nadajnika czy poprzez jakiś stabilizator? Inaczej - czy zasilanie LiFe lub LiPo ma wpływ na moc oddawaną przez nadajnik?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.