Quant Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Do jakiego napięcia minimalnego w aparaturze akumulator LiFe można eksploatować? 3V/cele czy niżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Do 2v, choć rozładowanie niżej nie bardzo mu szkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 3v potem napięcie spada bardzo mocno i jest to niebezpieczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 3v to napięcie pracy akumulatora, pod obciążeniem i ta wartość, poza tym, zależy od wielkości pobieranego prądu (przy 10A o ile pamiętam to nie 3v a ok. 2,5v. A nie minimalne napięcie do którego można go rozładowywać (jak było w pytaniu). Zresztą przy bardzo małym prądzie, (w aparaturze RC) ten spadek do 2v (napięcie minimalne) nie przebiega wcale tak szybko. Odbywa się to w czasie oddawania ok.0,2C pojemności. 2v jest granicznym napięciem, od którego należy go ładować. I jak pisałem głębsze rozładowanie nie skutkuje raczej żadnymi konsekwencjami. Najbardziej tym ogniwom szkodzi wysoka temperatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 no to powodzenia. Pytanie było "Do jakiego napięcia minimalnego w aparaturze akumulator LiFe można eksploatować? 3V/cele czy niżej?" - jeśli proponujesz 2V to ja współczuje modelom kolegi. W nadajniku nie jest istotne czy można rozładować pakiet tylko czy można na nim sprowadzić model na ziemie. Ja bym alarm ustawił na 3.1V i bym miał święty spokój. PS - mierzyłes jak sie rozładowuje life? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Cell voltage Min. discharge voltage = 2.8 V Working voltage = 3.0 ~ 3.3 V Max. charge voltage = 3.6 V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 W moim Flysky mam ustawiony alarm na 9V, gdy ją ładuje od tego momentu to wchodzi około 1300mAh w pakiet 1500mAh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quant Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Dzięki za odpowiedzi - Myślę, że ładowanie do 3.6V/cell i ustawienie alarmu na 9.0V w aparaturze będzie OK. A swoją drogą ciekawe czy w aparaturach np Spektrum DX7 podawane jest pełne napięcie na moduł nadajnika czy poprzez jakiś stabilizator? Inaczej - czy zasilanie LiFe lub LiPo ma wpływ na moc oddawaną przez nadajnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi