Marcin Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Konkretnie - bo w sumie to sam nie wiem. 3 modele : Hobbyking Stinger EDF Multiplex Dogfighter Quadrocopter Wiem tyle, że potrzebuję coś w granicach 2100 - 2300 mAh (kwestia wymiarów i masy) i oddającego spokojnie prądy 40A czyli celujemy w 30C (dla zapasu). Zastanawiam się czy iść w Turnigy/Zippy czy jednak coś lepszego? I np kupić 2 lepsze niż 4 gorsze. Co myślicie? Takie typy mam z tych "lepszych" http://www.nastik.pl/dualsky-2100mah-35c5c-111v-p-3036.html http://www.nastik.pl/dualsky-2300mah-35c5c-111v-p-3037.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj123 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 W tej cenie masz GensAce 2200mAh 25C- najlepsze jakie miałem i prąd jaki dają jest bardziej realny niż 30 czy 35C w ZIppy, Rhino http://www.ef3m.pl/2202,gens-ace-pakiet-li-pol-2200-mah-3s-11-1v-25c-deans-t.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Po dzisiejszych testach wiem, ze muszę mieć pakiet który spokojnie odda 40A. To co pokazales - nie znam pakietów, nie wiem czy byłyby lepsze niż Dualsky. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Nie są lepsze.Puchną.Mam 4S 4000 i 5S 3300.Kiepskie. 5S spuchły po dwóch lotach przy poborze 50A Kiedyś były 40C ale już nie produkują ,teraz są 65 C http://www.marvio-rc...sc,3,1108,1837. Tyle że to są twarde pakiety i nie każdy taki lubi. Są też 30 C http://www.marvio-rc.pl/pakiet-lipo-prismalia-2200-mah-11-1v-30c,3,1108,481 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Co to znaczy, ze pakiety są 'twarde'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Trzymają do końca i nagle następuje spadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Dzięki za wyjaśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karand Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Ja kupiłbym chyba jednak Turnigy/Zippy. Używałem pakietów różnych firm i nie zauważyłem wielkiej różnicy w ich jakości. W moim przypadku jedynie trzy pakiety Kokam, które posiadam od końca 2006 roku zasługują na wyróżnienie - do dziś są sprawne i można z nich uzyskać deklarowaną pojemność. To jedyne pakiety które używam, warte swej wyższej ceny. Zakupione były w Perfect Hobby, przez nich pakietowane z pojedynczych ogniw. Dziś już chyba firma nie bawi się w takie rzeczy. Pakiety Dualski (miałem tylko trzy, jeden używam do dziś) oceniam jako bardzo przeciętne. Dlatego też obecnie wyznaję zasadę: Kokam, ale kupowany z pewnego źródła lub pakiety z HK (zawsze kupowne z dużym zapasem w stosunku do deklarowanej przez producenta wydajności prądowej). Oczywiście jest to tylko moje zdanie, na podstawie moich osobistych doświadczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Kupiłem w europejskim HK takie dwa pakiety ZIPPY Flightmax 2200mAh 3S1P 40C Zapas wydajności jest, zobaczymy, jak się sprawdzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karand Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Używałem ZIPPY Flightmax 2200mAh 3S1P 25C w Trexie 500 (oczywiście łączone szeregowo po dwa). Spuchły dosyć szybko, czego można było się spodziewać (tylko 25C) ale cały czas można było na nich latać. Obecnie, po trzech sezonach w heli pakiety te używa kolega w mniej prądożernym samolocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Marcin, polecam pobrać i poczytać ten plik w pdf-ie: http://www.thunderpowerrc.com/Chargers_5 po zastosowaniu instrukcji z tego arttykułu większość lipoli posłuży dłużej. Co do Zippy - używam Compactów (żółte) - latały cały sezon - wszystko OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 A co jest takiego w tej instrukcji że przedłuża żywotność?.Bo poza firmowym ""bla ,bla ,bla" to nie ma nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 A co jest takiego w tej instrukcji że przedłuża żywotność?.Bo poza firmowym ""bla ,bla ,bla" to nie ma nic. Witaj, po pierwsze - w ogóle jest instrukcja, a to zazwyczaj rzadkość. Według mnie ważne informacje o tym jak traktować pakiety: jak ładować - jakie C jak przechowywać (V i temperatura) informacje, żeby nie rozładowywać nadmiernie inf. o bezpieczeństwie o nie katowaniu nowych lipoli itp. Napisałeś kilka postów wyżej, że twarde pakiety to: "Trzymają do końca i nagle następuje spadek." Co to znaczy koniec - 3V? Spadek następuje zawsze (4,2-3,0 V). Z doświadczeń osobistych zauważyłem, że pakiety dłużej "żyją" jak się rozładowuje do ok 3,8V Wtedy spadek mocy np. w 3D jest mało zauważalny. Plus tego - od razu po locie mam w napięciu storage. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgd4-2 Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Rozładowujesz pakiety tyko do poziomu "storage"? Według instrukcji którą podlinkowałeś jest to 50% naładowania, zatem wykorzystujesz też tylko 50% pojemności. Być może pakiety to lubią, ale czy to nie przesadna troska o ich zdrowie? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Rozładowujesz pakiety tyko do poziomu "storage"? Według instrukcji którą podlinkowałeś jest to 50% naładowania, zatem wykorzystujesz też tylko 50% pojemności. Być może pakiety to lubią, ale czy to nie przesadna troska o ich zdrowie? W 3D nie czuję spadku mocy. Mam sporo pakietów i tak mi pasuje. Jak nie przestawię timera (różne modele i pojemności lipo) to czasem schodzę do 3,6V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgd4-2 Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 OK rozumiem, że nie ma spadku mocy. Ale ciekaw jestem ile potem do takiego pakietu (rozładowanego do 3,8) "wchodzi" mAh podczas ładowania? Jaka to część jego znamionowej pojemności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 OK rozumiem, że nie ma spadku mocy. Ale ciekaw jestem ile potem do takiego pakietu (rozładowanego do 3,8) "wchodzi" mAh podczas ładowania? Jaka to część jego znamionowej pojemności? Witaj Mariusz, o ile pamiętam do 2200 mAh wchodzi ok 1050-1100 mAh, a do 2700 ok 1250-1350 mAh. U mnie to ok. 3,8 V to jest czasem i 3,87V Mam krótsze latanie ale zebrało się tych pakietów i mi to nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Mmm ja tez mam odcięcie teoretycznie na 3.8, ale w praktyce po locie jest bliżej 3.6-3.7 i do pakietu 2200 wchodzi około 1800mAh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi