Leda_g Opublikowano 16 Lutego 2008 Opublikowano 16 Lutego 2008 Poszukuje jak w temacie planów samolotu EM-11C Orka P. Margańskiego z Bielska. Chodzi mi o rzuty i przekroje samolotu ew. jeżeli są plany modelu.
attyla Opublikowano 17 Lutego 2008 Opublikowano 17 Lutego 2008 W ostatnim numerze skryzydlatej polski jest artykuł o problemach z orką ,musieli przekonstruować ster wysokości .
Rafal B. Opublikowano 19 Lutego 2008 Opublikowano 19 Lutego 2008 Ja jakieś dwa tygodnie temu zacząłem rysować ten samolot z myślą o budowie makiety. Narazie mam tyle: Kształtu skrzydła i statecznika raczej nie zmienię ale kadłub przynajmniej w części przedniej jest do przeróbki. Planuje to w rozpiętości 1,5 metra, około 23dm2 powierzchni skrzydła wychodzi.
Gość komar Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Dołączam się do zapytania czy ktoś nie posiada lub nie ma namiarów na osobę posiadającą plany tego samolotu.
robertus Opublikowano 10 Października 2011 Opublikowano 10 Października 2011 Również poszukuję planów, lub czegoś więcej niż rzuty w 3 płaszczyznach.
madrian Opublikowano 10 Października 2011 Opublikowano 10 Października 2011 Mam plik PDF z EM-11, ale wersji mieszanej, czyli już z chowanym podwoziem, ale starym sterem wysokości. Chyba na podstawie pierwszej wersji SP-MIM (edit: Ale na planach jest podany SP-YEP, a ten jak wiadomo jest już w rękach prywatnych i nie przeszedł modernizacji). Są to rzuty 3D w dużej rozdzielczości i w dodatku z wymiarami. Niestety jako PDF- będzie to trudny format do wykorzystania jako baza do planów. Plik dostałem wprost od przedstawiciela Margańskiego, z którym się pogadało na jednym z poprzednich Air Show Radom. Pogadaliśmy, powiedział, że może mi coś podrzucić, wysłałem maila, dostałem rysunek. I co ciekawe z adnotacją "Wyłącznie do celów Modelarskich"... :mrgreen: Jak ktoś chce, mogę podesłać tego PDF-a. Jeżeli kogoś ciekawi, czemu przekonstruowano ster wysokości, to ponoć klasyczne usterzenie miało tendencję do wpadania we flatter, w strumieniu zaśmigłowym. Ja chcę zbudować depronową Orkę 1:10, ale jakoś ciężko idzie. Dlatego na razie próbuję zaprojektować mniej skomplikowane modele. Mam już kilka rysunków i wersji, ale żadna nie jest dokończona. Za to mam już śmigła... :lol2: Ostatnio pomyślałem o zaadoptowaniu KFm3 do skrzydła... :wink: Ale lepiej by to pasowało do modelu sylwetkowego i chyba w takiej wersji zrobię pierwszą Orkę.
madrian Opublikowano 10 Października 2011 Opublikowano 10 Października 2011 Nie ma sprawy... A gdzie dostarczyć? :wink: Poszło.
rapier Opublikowano 10 Października 2011 Opublikowano 10 Października 2011 To i ja chetnie popatrze co z tego daloby sie zrobic
dakon Opublikowano 12 Października 2011 Opublikowano 12 Października 2011 jeśli można to i dla mnie dakon@op.pl
eptita Opublikowano 13 Października 2011 Opublikowano 13 Października 2011 Witam ja też poproszę te rysunki Mail w pasku
samoloty.ts Opublikowano 1 Grudnia 2011 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Czy mógłby mi ktoś też wysłać te rysunki na samoloty.ts@gmail.com
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.