skrzydlaty smok Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Hmmm wszyscy buduja Ultimate to i ja sobie zbuduje,a co; :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 I Ja też jak znajdę czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Leśniewski Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Mój też lata - ale jeszcze muszę się duuużo nauczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 29 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Lata fajnie i widze ze odchudziles go troche. Ja swoj ulotnie wkoncu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty smok Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Fajnie ogladac jak u was lata,mi sie podobaja takie (puzle) do sklejania same wyciecie i sklejenie ,zajelo mi 4 godz.30 min,juz prawie jest sklejony,teraz mysle nad kolorami,jak go pomalowac.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal.N Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Hejka, jestem nowym użytkownikiem. Witam właściciela postu miro-er1. Mam kilka pytań i byłbym wdzięczny gdybym mógł uzyskać odpowiedzi na nie tutaj Wiec zdecydowałem się na budowę tego modelu będzie to mój pierwszy model latający. Mam bardzo dużo w głowie niewiadomych po przeglądzie rys. technicznego jak i całego tematu a bardzo chciałbym jakoś rozjaśnić umysł by się już nie stresować i czerpać przyjemność z budowania jak i latania. Wiec zacznę od silnika: EMAX cf2822 - srednica wału 3mm - masa 39g - zalecana masa 200-600g Rozumie że średnica wału jest związana z dedykowanym śmigłem, czy mógłby ktoś podać link do serwisu zagranicznego gdzie znajdę wszystkie komponenty związane z tym modelem tak jak śmigło, regulator obrotów, serwa itp. Mieszkam w Finlandii i znalazłem tu np. Silniki o wiele większe. Jakoś nie mogę tu znaleźć o takiej masie. Słyszałem że to dobry silnik bo mam dobry stosunek masy do siły a czy są jakieś zamienniki? Nie wiem też jakie sterowanie, są tam 4 serwa wiec 4 kanałowe? Klej jaki mam użyć do klejenia modelu to chyba taki na ciepło, pistolet się kupuje chyba? ? Serwo to serwo a mocowanie serwa do steru czy jakoś to fachowo się nazywa? Czy depron to to samo co EPP mam coś takiego tu: http://www.madpilot.fi/pichler-epp-levy-800x600x6mm-vihrea-p-3493.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Fajnie, że zaczynasz . Jak sobie wydrukujesz, będziesz miał pierwsze materiały to z relacjami ogarniesz wszystko bez problemu . W tym przypadku ponieważ jest goły wałek to nie jest to związane tyle ze śmigłem co z piastą do niego, jako że zaczynasz to pewnie lepiej wykorzystać coś takiego jak prop-saver i musisz po prostu kupić go z otworem właśnie 3mm. Teoretycznie 4 kanałowe starczy (lotki na rozgałęźniku) bo do tych serw dochodzi jeszcze sterowanie silnikiem jako kolejny kanał . Myślę że obecnie jednak bez problemu znajdziesz tanie radia z większą ilością, bo szczerze mówiąc 4 kanały to później robi się trochę mało . Ja pianki kleiłem raczej klejem polimerowym, pistolet na gorąco jest dla mnie średnim rozwiązaniem. Jeśli chodzi o połączenie serwa ze sterami, na orczyk (ta dźwignia dodana do serwa) możesz założyć bowden (drut w plastikowej otoczce idący w kolejnej plastikowej rurce) zaginając go w odpowiedni sposób lub używając "baryłki" i później poprzez popychacz drut prowadzisz do steru gdzie montujesz koniec drutu do dźwigni na sterze np. poprzez snapy. Depron i EPP to nieco inne materiały, EPP jest fajne, w przeciwieństwie do depronu można kleić klejem cyjanoakrylowym czy malować farbami z puszki bez ryzyka rozpuszczenia. Jednak mi trudniej się szlifuje i chyba jeśli porównać takie same grubości to EPP jest bardziej giętkie. Ja Ultimate robiłem z depronu. (Aha i ja mam doświadczenie z "modelarskim" depronem, nie wiem jak z innymi) Jeśli Ci się nie śpieszy to możesz silnik kupić z Chin - EMAX 2822 + piasta prop saver Ewentualnie mógłbym polecić taki silniczek jeśli trzeba po taniości (a nie są złe) - Racerstar BR2212 1000Kv on ma piastę w zestawie, jeśli chcesz prop-savera to trzeba dokupić chyba pod wał 3.17mm. Do obu silników regulator 20A starczy, oczywiście od razu z BEC'em . Odnośnie budowy zajrzyj na tę stronkę, sporo tam jest - http://motylasty.pl/warszt_4.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi