TeBe Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 a co do programowania MX20 to sie mylisz - jest banalne tylko trzeba zrozumieć filozofię coś przekombinowałeś z tymi ustawieniami - rozsądne korzystanie z faz lotu czyni cuda - strona 245 w angielskiej instrukcji i akapit Example 2 Use of a three-stage switch CTRL 9 or 10. pozdrawiam No właśnie niby banalne, ale nie umiem, za stary jestem, czy co? Właśnie próbuję to na CTRL9 ustawić i za cholerę nie moge zrozumieć, jak osobno ustawić FULL, a osobno HALF :-) Może piszmy na PW, bo odjeżdżamy od tematu wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Ale ja nie mówię, że na zawsze chcę latać z gazem na przełączniku, tylko na początku, żeby ogarnąć w ogóle sterowanie SW i SK :-) Bo na razie ciężko mi idzie. od razu powiem - nie ogarniesz SW bez prawidłowego operowania gazem. Nie ma szans, a jak się nauczysz tak latać jak planujesz to przygoda się skończy na trenerku. Każdego centro / dolno-płata rozwalisz w drobiazgi po kilkunastu sekundach lotu. Nie wiem jak, ale gdybym potrafił to wybiłbym Ci to z głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Dobra, zawstydziliście mnie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Jak by się uprzeć to z zasilacza od komputera poza 12V mamy do dyspozycji jeszcze 3V i 5V tak ze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Trenerek chyba po to jest aby się nauczyć latać. Każdy się rozbijał na początku, to jest normalne i nie ma się co wstydzić. Moje pierwsze problemy przy oblocie Wicherka to był właśnie jakiś rewers, chyba na wysokości Jak pamiętam, to ledwie kilka razy w całej "karierze" udało mi się uratować modele z rewersem na lotkach (jednak więcej razy się nie udało !) I to są moje podstawowe nawyki: 1) zawsze sprawdzenie wyważenia i sterów przed każdym lotem. 2) Mixy i specjalne ustawienia to już wyższa szkoła jazdy, jak się już lata to trzeba o tej procedurze po prostu pamiętać (mam pamięć w radiu, ale też takie małe karteczki w modelu, napisy na modelu itp) 3) Teraz większość radyjek jest na 2,4GHz i zasięgu nawet nie sprawdzam, ale na 35MHz zawsze było z tym trochę zabawy - różnie bywało w konkretnej konfiguracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Tomaszu a może warto poeksperymentować z różnymi śmigłami ? Znajdziesz takie, że będzie Ci się latało jak po sznurku i odejdą podobne problemy. Ustaw może jeszcze D/R i Expo na sterach i na początek bardzo Ci to ułatwi. Potem zwiększaj co 10% i nawet się nie obejrzysz jak model zacznie robić to co chcesz, a nie tylko lądować w jednym kawałku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 coś mam wrażenie ze masz a mocny silnik w tym trenersku. Ogranicz zakres gazu na początek i będzie lepiej. Lub nie startuj na maksymalnym gazie. Wzleć wysoko, zmniejsz gaz żeby model się przemieszczał i ćwicz lepiej latanie w lewo i prawo niż od siebie i na siebie. Aha-i chyba na początek lepiej utawić mniejsze niż większe wychylenia pow. sterowych. Symulator ułatwi sprawę ale nie jest niezbędny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_BRODA_ Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 To i ja się dołączę do zawstydzania. Nie warto się czegoś mało przydatnego uczyć na początku a później jeszcze gorzej się męczyć z normalnym lataniem. Chłopie weź się w garść a na pewno sobie poradzisz. Oczywiście symulator bardzo w tym pomaga i nawet ten za który się płaci nie jest drogi bo jak podliczy się kilka kretów i naprawy sprzętu to symulator jest jak za darmo a i sprzedać go można jak będzie niepotrzebny. A raczej nie będzie niepotrzebny bo zimą fajnie sobie przy kominku polatać . Szkoda że nie mam kominka tylko symulator. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Proponuję też model lekko przeważyć na przód. Tak by opadał wyraźnie wizualnie. Sporo pomoże w nauce. http://imageshack.com/a/img41/2671/sam0057ce.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Tomasz, moje pierwsze próby powrotu do modelarstwa były bardzo ciężkie. Ale zawsze było wesoło, a tego Wicherka z filmu rozbiłem jeszcze kilka razy i to tak fajnie, że gdybym pokazał, to nikt tego raczej nie powtórzy (trafić w drut linii energetycznej 100% centralnie kołpakiem do dzisiaj nie potrafię, aczkolwiek przypadkowo trafiłem i w słup i w linię jeszcze wiele razy; a i mam nagrane, jak mi się skrzydła złożyły jak u Ciebie). Widziałem na filmie, że latasz z jakąś młodzieżą (syn ?) i to jest chyba w tym wszystkim wartościowe. Gdybym się mylił, i zależy Ci na wynikach sportowych, to też powodzenia - ale to już nie moja kategoria, ja traktuję modelarstwo z dystansem, jak nieszkodliwe hobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Latam z żoną , a zawodniczo nie zamierzam się bawić. W ogóle to lepiej mi idzie robienie modeli, niż latanie, bo ja stolarz amator jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 cierpliwość to cnota Modelarza !! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi