Gość Anonymous Opublikowano 19 Lutego 2008 Opublikowano 19 Lutego 2008 Koledzy modelarze. Jestem w posiadaniu Lasera 4 z gazem po prawej, puki co nie latałem jeszcze z czterokanałową aparaturą. Niedawno dowiedziałem się od latających kolegów, że mam aparaturę z "nietypowym gazem po prawej". Podobno regułą jest gaz po lewej i lepiej się tak przyzwyczajać od początku. Chciałbym poznać waszą opinię na ten temat i czy jest możliwość przekładki drążków w tym modelu? pozdrawiam Piotr
fredzio Opublikowano 19 Lutego 2008 Opublikowano 19 Lutego 2008 Mając gaz po prawej stronie masz aparaturę w MODE1 lub MODE3 (w zależności czy masz na jednym drągu z gazem ster kierunku czy lotki). Z uwagi większe rozpowszechnienie obstawiam MODE 1. Nie ma w tym żadnego dziwactwa. To są osobiste preferencje pilota. Krąży pogląd, że do samolotów lepiej latać w MODE1, a do heli w MODE2. Nie przeszkadza to jednak zawodowcom od samolotół latać w MODE2 i na odwrót... Osobiście latam w MODE2 (kierunek i gaz na lewym, lotki i wysokość na prawym), bo tak mi wygodniej. Jeżeli jeszcze nie latałeś RC, to wybór MODE w którym będziesz latał nie jest zbyt istotny - lepiej mieć takie samo jak inni na lotnisku - to ułatwia naukę, bo inni mogą Ci oblatać i wytrymować model oraz pomóc w nauce latania. Jednakże nie jest to konieczność, bo zawsze możesz polatać "na kablu", czyli podłączony do instruktora kablem uczeń-trener. Reasumując - polataj sobie trochę na symulatorze i zobacz, który MODE bardziej Ci odpowiada. Więcej w temacie MODE tutaj
Wojtek Opublikowano 19 Lutego 2008 Opublikowano 19 Lutego 2008 Wygląda na to, że masz radio w MODE 1 a Twoi koledzy pewnie latają w MODE 2. Twierdzenie kolegów "nietypowy gaz po prawej" każ w buty im włożyć. Połowa świata lata w MODE 1, druga połowa w MODE 2. Jak się nauczysz i przyzwyczaisz tak będziesz latał. Ja latam z "nietypowym gazem po prawej" (no nie mogę normalnie) samolotami i śmigłowcami i jakoś żyję. Inny aspekt sprawy jest taki, że jak wszyscy wokół Ciebie latają w MODE 2 to chyba lepiej tak się uczyć bo zawsze ktoś początkującemu pomoże. U mnie wszyscy latają w MODE 1, tym samym ja nauczyłem się też latać w tym modzie. Żaden ze sposobów nie jest lepszy, lataj jak Ci wygodniej. Mode 2 trochę bardziej przypomina "prawdziwe" sterowanie. W Laserze chyba można przełożyć sprężynkę i grzechotkę na drugi drążek, ale niech się wypowie ktoś kto ma taki sprzęt. Ja kiedyś miałem Flasha i tam można było. Przekładka to naprawdę banalna sprawa.
-==PEGAZ==- Opublikowano 19 Lutego 2008 Opublikowano 19 Lutego 2008 Wygląda na to, że masz radio w MODE 1 a Twoi koledzy pewnie latają w MODE 2. Twierdzenie kolegów "nietypowy gaz po prawej" każ w buty im włożyć. Połowa świata lata w MODE 1, druga połowa w MODE 2. Trzecia w MODE 3 a czwarta w MODE 4 :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
mammuth Opublikowano 19 Lutego 2008 Opublikowano 19 Lutego 2008 To i ja sie wypowiem. Moim zdaniem wybor Mode zalezy od tego czy jestes prawo czy lewo reczny. W czasie lotu glownie operujesz lotkami i wysokoscia (zalezy od tego czym latasz, jesli akrobatem, to machasz wszystkimi dragami, ale zakladam, ze na akrobaty masz jeszcze troche czasu) - wiec jesli jestes praworeczny - to bedzie pewnie wygodniej miec je z prawej strony, ale zaznaczam - jakbys nie wybral to sie przyzwyczaisz.
Wojtek Opublikowano 19 Lutego 2008 Opublikowano 19 Lutego 2008 Wygląda na to, że masz radio w MODE 1 a Twoi koledzy pewnie latają w MODE 2. Twierdzenie kolegów "nietypowy gaz po prawej" każ w buty im włożyć. Połowa świata lata w MODE 1, druga połowa w MODE 2. Trzecia w MODE 3 a czwarta w MODE 4 :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: No właśnie tak ;-)
Rob Mc Fly Opublikowano 19 Lutego 2008 Opublikowano 19 Lutego 2008 Trzecia w MODE 3 a czwarta w MODE 4 :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: Ktoś po tajniacku zmienił podział świata na cztery połowy :shock: :?: :rotfl: :devil:
fredzio Opublikowano 19 Lutego 2008 Opublikowano 19 Lutego 2008 Co ciekawsze - powiem wam, że 1,2,3 i4 to nie są jedyne MODE - spotkałem się kiedyś z MODE7... Niestety nie mam pojęcia jakie kanały były gdzie poprzypisywane.
robloz Opublikowano 20 Lutego 2008 Opublikowano 20 Lutego 2008 Ja równiez mam Laser-4 z Mode 1(gaz i kierunek po prawej , lotki i wysokość po lewej).Tak się nauczyłem latać od początku ,na symulatarze, a póżniej modelem.Jest OK.
Gość Anonymous Opublikowano 4 Marca 2008 Opublikowano 4 Marca 2008 Dziękuję za szystkie odpowiedzi. Ze swojej strony dodam, że zbadałem wnętrzności aparatury i istnieje możliwość prostej przekładki. Grzechotka z jednej strony i dźwignia ze sprężynką z drugiej. W pierwszym ostriożnym podejściu ok. 30 min. pracy. Efektem takiej przeróbki są pozamieniane kanały w odbiorniku ale myślę, że to nie problem- kwestia przepięcia serw . Zamiana jest wykonalna.
marcin133 Opublikowano 5 Marca 2008 Opublikowano 5 Marca 2008 Efektem takiej przeróbki są pozamieniane kanały w odbiorniku ale myślę, że to nie problem- kwestia przepięcia serw . Zamiana jest wykonalna. To nie tylko kwestia przepięcia serw. Twoja aparatura wyposażona jest w mikser V-Tail i Elevon o ile się nie mylę. Problemu nie będzie do momentu kiedy najdzie potrzeba użycia owych mikserów bo te przypisane są do poszczególnych kanałów. Jednym słowem będą miksowane nie te które trzeba Także przełącznik ATV będzie przypisany nie tym czynnościom do których ma być. Aby wszystko było jak należy należałoby także przelutować kable potencjometrów i trymerów.
Aeron1 Opublikowano 7 Marca 2008 Opublikowano 7 Marca 2008 Nie trzeba nic lutować bo kable od potencjometrów i trymerów są na mikro wtyki i należy je poprzekładać tak żeby miksery działały prawidłowo
Boczas Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 to może ja się wypowiem do tematu... By zmienić mode z gazu po prawej na gaz po lewej, wystarczy rozkręcić aparature i przełożyć sprężynke z prawego drażka na lewy i koniec filozofii. a wybór mode zalezy od Ciebie, lecz moim zdaniem polecam gaz po lewej
Boczas Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Efektem takiej przeróbki są pozamieniane kanały w odbiorniku ale myślę, że to nie problem- kwestia przepięcia serw . Zamiana jest wykonalna. To nie tylko kwestia przepięcia serw. Twoja aparatura wyposażona jest w mikser V-Tail i Elevon o ile się nie mylę. Problemu nie będzie do momentu kiedy najdzie potrzeba użycia owych mikserów bo te przypisane są do poszczególnych kanałów. Jednym słowem będą miksowane nie te które trzeba Także przełącznik ATV będzie przypisany nie tym czynnościom do których ma być. Aby wszystko było jak należy należałoby także przelutować kable potencjometrów i trymerów. nic nie trzeba lutować. Miksery działają tak samo !!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.