mariuszwez Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Dawno nie udzielałem się na tym forum gdyż wciągnęło mnie latanie quadrocopterem, ale za namową naszego kolegi z forum Marka R. stałem się posiadaczem bajkowego samolotu DUSTY. Nie wiem czy choć by część forumowiczów oglądało ten film, ale ja mam syna 11 letniego więc można powiedzieć ze musiałem go oglądnąć. Na stare lata człowiek dzecinnieje Model jest bardzo prosty i bezproblemowy w montażu, wykonany oczywiście jak wszystkie modele od Marka z pianki EPP. rozpiętość 1.2m długość 67cm więc jest dość krótki coś jak PZL Dromader. Kadłub jest bardzo wysoki miałem obawy co do wyważenia i stabilności lotu. W niedziele wykonałem pierwszy oblot modelu jeszcze nie pomalowanego. Niestety Koledzy modelarze nie dopisali i oblot przeprowadzić musiałem bez kamery i świadków. Pierwszy lot odbył się przy lekkim wietrze i był dość nie stabilny, model wymagał trymowania. Przy drugim locie już po ustawieniu byłem w totalnym szoku, model przepięknie lata jest bardzo stabilny może nim sterować nawet dziecko. Udało się tak go ustawić ze położyłem aparaturę na ziemi i przez jakieś 2-3 minuty korygując tylko raz ster kierunku (bo wiatr go spychał), majestatycznie latał nad głową zataczając duże kręgi. DUSTYm latałem kilkanaście minut sterując wyłącznie kierunkiem, nie ruszając ani lotkami ani gazem który miałem ustawiony na jakieś 40% mocy. Po kilku lotach postanowiłem zmienić pakiet na nowy (2200) I tu nastąpiło wielkie zaskoczenie gdyż na nowym pakiecie przy bardzo spokojnym locie, gdzie o jakiejkolwiek termice nie było mowy, unosił się w powietrzu 40 minut . Teraz czekam tylko na pogodę i jakiegoś operatora filmowego Wiem ze Marek wyciął jeszcze 2 takie modele może inni koledzy podzielą się swoimi wrażeniami z lotów pozdrawiam Mariusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 fajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Gratulacje. Prawdziwy wysyp Dustiego na forum. Napisz coś o wyposażeniu i wadze do lotu. No i czekamy na filmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 hahaha jak pisałem na początku że dawno nie udzielałem się na forum więc nic nie wiedziałem o takiej popularności Dustiego. Jest nawet opis budowy tego modelu napisany przez Rafała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Kilka fotek z dzisiejszego latania. Film nagrany ale muszę jeszcze nad nim popracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_BRODA_ Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 I nawet chowane podwozie ma! Ale do kieszeni ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalonex Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 goście z Flite Test też go zrobili. jest też jego kolega (nie pamiętam imienia). nazywają się: FT duster, FT racer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 goście z Flite Test też go zrobili. jest też jego kolega (nie pamiętam imienia). nazywają się: FT duster, FT racer. to że go zrobili to nie ulega dyskusji ... ale czy goście z Flite Test to jakieś "bożyszcze" i wyznacznik trendów w modelarstwie ? ... porównaj konstrukcję gości z Flite Test i tą z EPP ... według mnie bez porównania Flite Test odpada w przedbiegach ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Wreszcie zmęczyłem film z niedzielnego lotu, moja ekipa lotników znowu nawaliła więc pomoc w kręceniu musiałem poprosić córkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Nie ma to jak telefon w środku nagrywania Łożyska masz już chyba do wymiany, mocno rzęzi, ale dodaje mu to realizmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalonex Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 to że go zrobili to nie ulega dyskusji ... ale czy goście z Flite Test to jakieś "bożyszcze" i wyznacznik trendów w modelarstwie ? ... porównaj konstrukcję gości z Flite Test i tą z EPP ... według mnie bez porównania Flite Test odpada w przedbiegach ... ja po prostu napisałem że zrobili. Racja ten jest piękny , choć ja lubię robić samemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Nie ma to jak telefon w środku nagrywania Łożyska masz już chyba do wymiany, mocno rzęzi, ale dodaje mu to realizmu. silnik jest nowy być może śmigło daje taki dźwięk, miałem takie z modelu halowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 No może, jak nie ma luzów na wale to źle słyszę. Mógłbyś spróbować z twardszym śmigłem, np apc, i zobaczyć czy inaczej słychać. Model bardzo fajnie lata, w sam raz na takie odstresowujące turlanie się po niebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRY3 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Ten model jest w ofercie Marka R. bo nie mogę znaleźć na jego stronie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Nie ma go w ofercie ale myślę ze jak napiszesz do niego to nie będzie żadnego problemu Na razie latają 3 sztuki Dusty, na polski niebie A jeśli chodzi o śmigło to zmienię, tamto śmigiełko pasowało mi kolorem do zdjęć i rzeczywiście jest miękkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi