Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 117
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

... Psiknij sobie na kroplę kleju ze zraszacza.

Przed chwilką(5-10min.) zrobiłem ten mały teścik, na kawałek balsy dałem krople kleju i psiknąłem woda i nic się nie pieni więc w czym problem ?  :huh:  Jak kleiłem Ju-87 tym klejem nie było żadnych przeciwwskazań.

Opublikowano

A wiadomo skrzydła "Pracują non-stop" więc nie ma co myśleć o klejeniu ich za pomocą CA 

No więc wczoraj wieczorem zabrałem się za prawe skrzydło i tak to dzisiaj rano wyglądało

post-12979-0-28648700-1399738761_thumb.jpg

Trochę wyprzedzę temat i zapytam jak obrobić natarcie, najpierw przykleić keson górny na styk do miejsca łączenia żebra z listwą czy wpierw wyprofilować listwę i nakleić keson ?

Myślałem nad pierwszą opcją nakleić keson z balsy a następnie już uwzględniając poszycie wyszlifować natarcie, ale wolę zapytać dla pewności.

post-12979-0-95728100-1399738890_thumb.jpg

Opublikowano

na keson żeberka powinny być ścięte od przedniego dźwigara do przodu, tutaj ich nie ma, więc keson odpada. Tutaj widać, jak powinno wyglądać żeberko wykonane w celu wklejenia kesonu http://img715.imageshack.us/img715/9922/20120317537.jpg  

Ps Dlaczego jest tylko jeden tylny dźwigar?

Ps2 Dlaczego odciąłeś lotkę na tym stadium? O wiele lepiej byłoby to zrobić, gdy płat byłby już zdjęty z deski.  Zachowałyby się idealne rozmiary i odstępy między żebrami :)

Ps3. Tą listewkę łączącą kończące żeberko poziome (Z12) z ostatnim żeberkiem (Z11) wywal, a wklej tam konkretny trójkąt balsowy ze słojami pod kąt. Tak samo przy dźwigarze tylnym. 

Tyle ode mnie, przyjmij to jako konstruktywną krytykę  :ph34r:

Opublikowano

Ps Dlaczego jest tylko jeden tylny dźwigar?

Pytaj autora planów i całego kita ja buduję tak jak mam w planach nie wprowadzam własnych modyfikacji ...  ;)

Ps2 Dlaczego odciąłeś lotkę na tym stadium? O wiele lepiej byłoby to zrobić, gdy płat byłby już zdjęty z deski.  Zachowałyby się idealne rozmiary i odstępy między żebrami  :)

Tak mi po prostu wygodniej nie zapominaj że wszystkie żebra są ze sklejki 4mm a nie balsy, nie chce sobie utrudniać odcięcia tego później

Ps3. Tą listewkę łączącą kończące żeberko poziome (Z12) z ostatnim żeberkiem (Z11) wywal, a wklej tam konkretny trójkąt balsowy ze słojami pod kąt. Tak samo przy dźwigarze tylnym. 

Przestrzeń między żeberkiem 12 a ta listewką będzie wypełniona balsą więc na jedno wyjdzie

Opublikowano

Tak mi po prostu wygodniej nie zapominaj że wszystkie żebra są ze sklejki 4mm a nie balsy, nie chce sobie utrudniać odcięcia tego później

Brzeszczot w łapkę i 3 minuty roboty :)

Przestrzeń między żeberkiem 12 a ta listewką będzie wypełniona balsą więc na jedno wyjdzie

A to tylko niepotrzebne nerwy :D

Buduj dalej, idzie ładnie :D

Opublikowano (edytowane)

A to tylko niepotrzebne nerwy  :D

To jest hobby przy którym chcę się wyluzować i odpocząć więc nie ma tu miejsca na jakiekolwiek nerwy itp  ;)  

Poza tym na bieżąco przeglądam relacje z budowy wicherków i Pan Piotr który również budował model z Szamotuł bez problemu wykonał keson przedni tak jak to widać na zdjęciu: 

post-12979-0-06189300-1399752080_thumb.jpg

ja sam planuję w identyczny sposób wykonać skrzydła tak więc chyba problem rozwiązany

Edytowane przez Michał K.
Opublikowano

więc nie ma co myśleć o klejeniu ich za pomocą CA 

dramatyzujesz, powiedzial bym ze jest to szeroko i z powodzeniem stosowana metoda klejenia skrzydel, owszem spoina jest krucha ale balsa w kontakcie z CA sie bardzo umacnia, mam kilka sklejonych tak skrzydel i nic sie z nimi nie dzieje (niemilego)

Opublikowano

Poza tym na bieżąco przeglądam relacje z budowy wicherków i Pan Piotr który również budował model z Szamotuł bez problemu wykonał keson przedni tak jak to widać na zdjęciu: 

post-12979-0-06189300-1399752080_thumb.j

ja sam planuję w identyczny sposób wykonać skrzydła tak więc chyba problem rozwiązany

Rozumiem. Nie wiedziałem, że chodzi o takie pokrycie skrzydła. To zmienia postać rzeczy :) Ja tych relacji za bardzo nie przeglądałem, więc myślałem, że chodzi o keson od dźwigara do natarcia. W sumie takie pokrycie to też dodatkowe ułatwienie w przyklejaniu folii :) Warto dodatkowo włożyć okładziny balsowe wklejone na dźwigary między żeberkami. Mniej by się opierało skręcaniu, ale przy tym pokryciu powinno nie być problemów :)

Opublikowano

W sumie takie pokrycie to też dodatkowe ułatwienie w przyklejaniu folii  :) 

Tak jak pisałem wcześniej kryć będę papierem japońskim a nie folią  :P

Warto dodatkowo włożyć okładziny balsowe wklejone na dźwigary między żeberkami.

lepszym rozwiązaniem (Tak zrobię) byłoby wklejenie balsy między dźwigary tworząc coś z rodzaju dwuteownika, pamiętając o słojach ułożonych prostopadle do listew

Opublikowano

Tak jak pisałem wcześniej kryć będę papierem japońskim a nie folią :P

lepszym rozwiązaniem (Tak zrobię) byłoby wklejenie balsy między dźwigary tworząc coś z rodzaju dwuteownika, pamiętając o słojach ułożonych prostopadle do listew

Między dźwigarami wlejona jest rura bagnetu nie trzeba tam już wzmocnień.
Opublikowano

Ja dałem od piątego żebra do końca wypełnienie z balsy. Będę krył japonką, a nie ORACOVERem, więc chciałem ciut wzmocnić konstrukcję.

Opublikowano

Za rurą można dać wzmocnienia

dramatyzujesz, powiedzial bym ze jest to szeroko i z powodzeniem stosowana metoda klejenia skrzydel, owszem spoina jest krucha ale balsa w kontakcie z CA sie bardzo umacnia, mam kilka sklejonych tak skrzydel i nic sie z nimi nie dzieje (niemilego)

Ja węzły konstrukcyjne kleiłem żywicą, cjak jest dobry do do połączeń balsa-balsa i dużych powierzchni styku. Cjak dobrze się też nadaje do zczepienia elementów punktowo przed właściwym klejeniem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.