BRoman Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Może ktoś z kolegów ma doświadczenia z klejem 3M 77? jak działa na niego żywica epoksydowa. Czy go rozpuszcza itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Ja mam sporo doświadczeń. Żywica go "rozpuszcza", tak jak przewidujesz. Co jeszcze chciałbyś wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Dzięki za odpowiedź. .Czy literatura mówi cokolwiek o zmianach w wytrzymałości kompozytu przy zastosowaniu 3M. Mam wredną tkaninę węglową ( gruba ) i niesamowicie się rozwleka-wysnuwa. Potrzebuję to opanować przy układaniu w foremniku .Ponieważ to śmigło więc jestem mocno wstrzemięźliwy z "wynalazkami". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Nie przejmowałbym się wytrzymałością. Przecież tego kleju jest pomijalnie mało w porównaniu do ilości żywicy w przesączonej tkaninie. Co do ułatwienia pracy z samą tkaniną, zobacz tutaj: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/41903-virgos-f3k/page-7&do=findComment&comment=486453. Może te metody z rozwałkowaniem na alkoholu izopropylowym pomogą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Przecież tego kleju jest pomijalnie mało w porównaniu do ilości żywicy w przesączonej tkaninie. Hmm. Łyżka dziegciu do beczki miodu , 2% węgla do żelaza, 0,25% kobaltu do żywicy poliestrowej itd .Przykładów wiele kiedy niewiele zmienia wiele a nawet wszystko. Oczywiście bez próby dalej będzie to tylko stukanie po klawiszach. Zważywszy, że końcówka śmigła śmiga 400 km/h lub więcej i to że kręcą siły łopatką w każdą stronę moja wstrzemięźliwość jest chyba zrozumiała. Niemniej poczytałem o ciekawych doświadczeniach kolegów i chwała im za publikację. Przy okazji -nie ma mowy o walcowaniu tkaniny w foremniku-to przecież malizna choć 25". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi