BRoman Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Może ktoś z kolegów ma doświadczenia z klejem 3M 77? jak działa na niego żywica epoksydowa. Czy go rozpuszcza itd.
Czaro Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Ja mam sporo doświadczeń. Żywica go "rozpuszcza", tak jak przewidujesz. Co jeszcze chciałbyś wiedzieć?
BRoman Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Dzięki za odpowiedź. .Czy literatura mówi cokolwiek o zmianach w wytrzymałości kompozytu przy zastosowaniu 3M. Mam wredną tkaninę węglową ( gruba ) i niesamowicie się rozwleka-wysnuwa. Potrzebuję to opanować przy układaniu w foremniku .Ponieważ to śmigło więc jestem mocno wstrzemięźliwy z "wynalazkami".
Czaro Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Nie przejmowałbym się wytrzymałością. Przecież tego kleju jest pomijalnie mało w porównaniu do ilości żywicy w przesączonej tkaninie. Co do ułatwienia pracy z samą tkaniną, zobacz tutaj: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/41903-virgos-f3k/page-7&do=findComment&comment=486453. Może te metody z rozwałkowaniem na alkoholu izopropylowym pomogą?
BRoman Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Przecież tego kleju jest pomijalnie mało w porównaniu do ilości żywicy w przesączonej tkaninie. Hmm. Łyżka dziegciu do beczki miodu , 2% węgla do żelaza, 0,25% kobaltu do żywicy poliestrowej itd .Przykładów wiele kiedy niewiele zmienia wiele a nawet wszystko. Oczywiście bez próby dalej będzie to tylko stukanie po klawiszach. Zważywszy, że końcówka śmigła śmiga 400 km/h lub więcej i to że kręcą siły łopatką w każdą stronę moja wstrzemięźliwość jest chyba zrozumiała. Niemniej poczytałem o ciekawych doświadczeniach kolegów i chwała im za publikację. Przy okazji -nie ma mowy o walcowaniu tkaniny w foremniku-to przecież malizna choć 25".
Rekomendowane odpowiedzi