Motylasty Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Tworze model powiedzmy wirtualny. Co mnie skłoniło ?. Owoż jeden z modelarzy, mój imiennik zresztą popełnił jeden z moich modeli zmieniając mu profil na KFM-a Pisze o tym tutaj : http://motylasty.blogspot.com/2013/11/toto-1-z-knurowa-sprawa-niesmiertelnosci_1.html Okazało się że model ów ( ToTo-1 ) lata na tym profilu całkiem nieźle. Pomyślałem, a może mała errata tamtej konstrukcji. To też był powód ostrego powiedzmy zabrania się za rysowanie 3D. Jako, że ze mnie głównie Corelowiec i autokadzenie mi słabo wychodzi. A inna sprawą jest ze szukałem programu darmowego, przeto zabrałem się za SketchUpa. Nie powiem, trochę w nim już rysowałem, a to komuś meble zaprojektowałem, a to wystrój kuchni. Ale rysowanie modeli to zupełnie inny temat i inne problemy. Cóż postanowiłem powalczyć. Nie wiem czy w ostatecznym rozrachunku nie powstanie z tego kolejny model, nie obiecuję. Na ten moment "modelarstwo wirtualne" bardzo mnie wciągnęło. Założeniem mym było narysować depronowy model z drzewnianymi wzmocnieniami, laminiastą maską silnika z uwzględnieniem grubości depronu, przekrojów listew, dodatkowo wrysowałem serwa i silnik, Wyzwaniem było odpowiednie wygięcie kadłuba wzdłuż całej długości, zaokrąglenie rogów kadłuba tam gdzie ma być szlifowany etc. Mam nadzieję że przy najbliższej okazji pozyskania czasu wolnego spróbuję ów wirtualny twór przerobić w coś latającego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Kurcze, to Cie poniosło, że fju fju. Super to wygląda. Będę bacznie obserwował, bo interesuje mnie jak zamierzasz przejśćć z takiego rysunku do planów w 2D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Ja również zasiadam na widowni. Choć jak wiadomo pianki nie kocham, to myślenie konstrukcyjne zawsze doceniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomak Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Tomek, osobiście jako, że zrobiłem ów model przypominam Ci, że rozmiar stopni w KFM3 na końcach skrzydeł powinen się zmieniać wraz z cięciwą skrzydła. Do tego proponuje wsadzić dźwigar do środka ( u mnie sosna 6x10) co Ci ułatwi te modyfikacje. Tak mniej więcej u mnie wyglądały wirtualne profesjonalne projekty w Paincie: Kibicuję również, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Robercie nie będę przechodził z tego rysunku do 2D, rysunek 2D powstał wcześniej w Corelu, jak wspomniałem głównie posługuje się właśnie tym programem. wiem, ze sam rysujesz swoje projekty w Keczupie, śledzę je od początku, Twoja filozofia jak widzę jest jednak inna. Generalnie zamiarem moim było znaleźć narzędzie do przedstawiania "swych wypocin" w trzech wymiarach i tutaj Keczup wydaje mi się idealny. Rysowałem kiedyś w Autocadach, ale to był przeszło 20 lat temu. Spójrz na sam bok kadłuba, gięty po łuku, zabawa w rozwijanie tego na płaszczyznę z uwzględnieniem grubości materiału etc to chyba w przypadku takiego projektu strata czasu. Ot ciekaw byłem czy dam rade i .... tyle. Keczup coraz bardziej mi się podoba, nie powiem. Staram się w tej chwili to co tworze w Corelu własnie przekładać na Keczupa. Projekt nad którym teraz walczę to laminatowy motoszybowiec z balsianymi płatami, wizualizacja płatów : wracając zaś do ToTo-Zero, model pewnie powstanie za jakiś czas, podejrzewam nawet że nim wykonam prototyp, to wcześniej tytułem experymentu udostępnię jego rysunki. Być może znajdzie się ktoss odważny i go zbuduje przede mną. Sugestie Tomka odnośnie samego profilu itd. Wiem że stopniowanie ma się zmieniać wraz z cięciwą, tutaj tego nie zastosowałem świadomie raczej skupiając się na samym procesie rysowania, to a nie sam model było moim głównym wyzwaniem. Model, a raczej płat zostanie raz jeszcze rozrysowany tym razem poprawnie. Zachęcam innych szukających do zapoznania się z Keczupem, dla kogoś kto nie ma corelowych czy też cadowych przyzwyczajeń, czy też innych naleciałości to naprawdę może być ekstra przygoda. Jeśli ktoś jest chętny by spojrzeć na keczupowy projekt, a nie jedynie wyeksportowane jotpegi rysunek modelu mogę udostępnić.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Mam takie pytanie odnośnie tego profilu kfm3, jak w końcu jest poprawnie? Tak jak Tomasz ma na swoich rysunkach w sketchupie - z dwóch części i jedna jest zawinięta tworząc natarcie i schodki? Bo szczerze mówiąc te rysunki Tomka w paincie trochę wybiły mnie z tropu, w internecie też jest dużo różnych wersji z "pustymi środkami" i pochylonymi schodkami... Jak jest najpoprawniej? A co do projektu Toto -zero to również kibicuje i mam nadzieje że jeszcze ktoś ruszy z tym projektem i opowie jak to lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kry Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Profil KMF powinien mieć schodki. Tutaj poczytasz oryginalne źródło patentu amerykańskiego profiu KMF: http://www.freepatentsonline.com/3706430.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Nie trzeba nic zawijać. Sklejasz trzy warstwy dla kfm3 i szlifujesz na okrągło natarcie. http://pfmrc.eu/index.php?/topic/25233-profile-depronowe-kfm/ A wersji wykonania jest dużo, możesz zrobic pusto w środku jeśli sztywność skrzydła będzie dobra. Chodzi jedynie o te schodki. Np. moje kfm3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi