Skocz do zawartości

Pomoc w rozpoznaniu profilu łopaty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Prosiłbym o małą pomoc - muszę rozpoznać profil mojej łopaty w wiatrakowcu, niestety HK nie zadbało o podstawową część do ich modelu i łopaty są backorder już od paru tygodni. Postanowiłem je wykonać sam, szlifowane od wzornika, materiał balsa (całobalsowe).

Łopata jest płasko-wypukła więc profil to zapewne któryś z CLARK'ów, chciałbym go rozpoznać możliwie jak najdokładniej ale jeśli to nie wyjdzie to zastosuję najpopularniejszą wersję czyli CLARK-Y a potem zobaczę jak pokryją się wymiary jeżeli w profili 2 podam cięciwę swojej ponieważ innych wymiarów chyba nie mogę podać (ograniczenie programu)

Najbardziej mi zależy na tym aby tenże profil przerobić pod cad'a aby jakakolwiek maszyna CNC mogła to przyjąć - niestety mam o tym nikłe pojęcie i na tej pomocy zależy mi najbardziej. Jak najwierniejsze odtworzenie profilu to kolejna kluczowa rzecz.

Cięciwa łopaty to 44,5 mm, łopata jest najgrubsza w odległości 14,5 mm od przodu i jej grubość wynosi 5,5 mm.

Może ktoś wie jak rozpoznać ten profil i zaimplementować do cad'a tak abym mógł wyciąć wzorniki na cnc, będę wdzięczny ;)

post-4826-0-79810100-1400335078_thumb.jpg

Opublikowano

Na planie mojego wiatrakowca Panther profil łopaty jest płasko-wypukły ale Clark Y to raczej nie jest. Jest dość mocno spłaszczony ale nie podają jego symbolu.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o łopaty do wiatraka to moim zdaniem mówiąc "clark-y" ludzie budujący łopaty myślą raczej tylko i wyłącznie o górnej części profilu/łopaty - dół pozostaje płaski, góra jest clarkowata. Jedynie co to zaokrągla się od dołu natarcie.

http://www.sgm.siedlce.pl/index.php/warsztat/howto/241-lopatydowiatrakowca

Ewentualnie, pomijając profil, czy ktoś mógłby mi pomóc w narysowaniu czegoś takiego w cadzie ? W jakim darmowym programie najlepiej to zrobić, odwzorowałbym łopatę najlepiej jak się da znając podstawowe wymiary jej profilu. Bo innego sposobu w sumie sobie nie wyobrażam, zapewne profil ten to połączenie clarka ale dół pozostał płaski "na zero" i tak się zazwyczaj robi w łopatach (z tego co widzę na różnych planach i relacjach z budowy).

W sumie to nie muszę rysować nawet całego profilu a jedynie górę tak aby móc zrobić szablon do szlifowania, dolna część krawędzi natarcia i tak będzie szlifowana na oko lub po prostu zrobię sobie prosty szablon patrząc na jej kształt.

Opublikowano

...Jeżeli chodzi o łopaty do wiatraka to moim zdaniem mówiąc "clark-y" ludzie budujący łopaty myślą raczej tylko i wyłącznie o górnej części ...

Ja właśnie pisałem tylko o górnej części profilu.

Opublikowano

Stosowanie wzorców wycinanych na laserze, czy innym CNC, do tak małego profilu, to gruba przesada. Wystarczy szablony wyciąć ze sklejki, piłką włośnicową i potem doszlifować papierem ściernym.

Zastosuj pierwszy z brzegu profil płasko wypukły, oczywiście w granicach rozsądku, a na pewno nie zauważysz różnicy w stosunku do oryginalnego.

CLARK-Y 12 % będzie tu jak najbardziej na miejscu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odrysowałem sobie dzisiaj górę łopaty na sklejce i trochę po wyczyniałem pożyczonym dremelem, sklejkę mam jednak póki co za grubą i tylko utrudnia mi to robotę. Kolega modelarz z SGM Siedlce wygenerował mi pliki .dxf z profilami łopat na których mi zależy jednak wycinanie tego na CNC to rzeczywiście trochę walenie do kaczki z armaty, najpierw w ogóle muszę przetestować jak sprawdzą się balsowe łopaty w tym modelu.

Co jak co ale autogyro to trudne modele, ciężko jest zrobić dobre łopaty i głowicę pomijając w ogóle resztę modelu. To już mój 3-ci wiatrakowiec, ten akurat w miarę poprawnie lata. Mam nadzieję, że na nowych łopatach pokaże swój potencjał bo póki co to piankowo-plastikowe badziewie nadaje się do kosza, w dodatku kosztują po 5$ za sztukę i nie ma ich na stanie - jak sam czegoś nie wykombinuję to będę skazany na oglądanie wiatrakowca pod sufitem.

Opublikowano

Witam

Nie kombinuj za dużo z tymi łopatami. W moim wiatrakowcu profi tzw. CRD i lata. Ważne jest wyważenie łopat, żeby Ci nie roztrzęsło ustrojstwa w powietrzu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.