jogi99 Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Jakich używacie okularów przeciwsłonecznych podczas latania modelami RC ?? Mam tu głównie na myśli okulary, które mogą być używane razem z okularami korekcyjnymi. Poproszę o opinie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moriq Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Używam i polecam zurich sunglasses. Kilku kolegów modelarzy również je ma i bardzo sobie chwalą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Ja używam nakładek, przypinanych do normalnych korekcyjnych. Polaryzacyjne, 60pln z Vision Express. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Koledzy lotnicy, którzy latają też prawdziwymi samolotami i modelami w większości mają okulary z fotochromami i tą nowszą technologią, która działa prawie tak samo. Ja swego czasu latałem w ochronnych robotniczych przyciemnianych, a ostatnio w Ray Ban Aviator Jedne i drugie spisują się dobrze. (Nie noszę okularów korekcyjnych, ani soczewek gdyby ktoś pytał) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Ja mam fotochromy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Ja noszę okulary strzeleckie Bolle (nie są korekcyjne). Powinny wytrzymać uderzenie jakimś odłamkiem, taką mam nadzieję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SRB Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Ja myślę o takich okularach ze względu na wkładkę korekcyjną: http://www.banggood.com/Polarized-Cycling-Bike-Bicycle-Sports-Glasses-Sunglasses-Goggles-p-79795.html Jakością ani wyglądem niestety nie zachwycają, ale na allego jest dwa razy drożej za to samo Tu jest darmowa wysyłka. Trzeba tylko dopłacić z 1.5$ za przesyłkę rejestrowaną. Miał ktoś z nimi do czynienia? Ewentualnie są jakieś alternatywy do szkieł korekcyjnych? Oprócz nakładek o których wspomniał TeBe. Nakładki postaram sobie obejrzeć przed złożeniem zamówienia na te okulary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Od 3 lat Oakley Jupiter 24k Gold Iridium. Nie zamienił bym tych okularów na żadne inne. http://s232.photobucket.com/user/joeyjoe26/media/Oakleys%20For%20SALE%20-%20CHEAP/jw24k1.jpg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Ja mam okulary korekcyjne z fotochromem, więc się ściemniająpod wpływem słońca. ale i tak czasem po dłuższym patrzeniu w niebo zaczynają mi łzawić oczy. W sumie to tylko prawe, dziwne. Kiedyś miałem nakładki polaryzacyjno ściemniające, tez świetna sprawa. W ogóle polecam szkła polaryzacyjne do jazdy tez samochodem, bo np fotochromy nie działają przez szybę auta (filtrowane jest UV). Może będę miał nakładki z HK http://hobbyking.com/hobbyking/store/__46889__Turnigy_Clip_on_Polarized_Sunglasses_Black_.html to się też podzielę wrażeniami. Nakładki mają jeden feler. Miedzy szkłami tworzą się refleksy co jest bardzo uciążliwe. Używałem polaroida o prostokątnych kształtach, były dość dopasowane do okularów. W aucie wspomnianych refleksów nie było, bo byłem w cieniu, ale na dworze swiatło jakoś się tam dostawało miedzy szkła.Problemu bynie było jakby nakładka, czy też okulary miały boczne ścianki. SRB, bardzo ciekawa opcja. Trzeba oczywiście dorobić swoje szkła do wkładki. Nie wiadomo kto się tego podejmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 SRB, bardzo ciekawa opcja. Trzeba oczywiście dorobić swoje szkła do wkładki. Nie wiadomo kto się tego podejmie. To jest zwykła oprawka. Jak rozstaw oczu masz typowy, to nie powinno być problemu. Każdy optyk dorabia do powierzonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Ja mam od baby z rynku (poważnie) z polaryzacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Dotarły do mnie nakładki z HK. Jak widać montuje się je na czapce z daszkiem, Jest regulacja głębokości na której maja byc zamontowane pod daszkiem. Na razie nie latałem. Kosiłem w nich trawę. Pod spodem miałem moje normalne okulary. szybka jest dość szeroka, tak, że zasłania również boczki. W efekcie całe pole widzenia zasłonięte jest szybką. Nie miałem refleksów jak w nakładkach zakłaanych bezpośrednio na okulary. Na razie jestem na tak. Aha, szybka ma polaryzacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 A tak wygląda mój zestaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Fajny celownik Wyslane z Note3 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 To są te z HK, co wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 To są szklane czy plastikowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Plastikowe, przyciemniające z polaryzacją. Używam wraz z okularami korekcyjnymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar_M Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Nosiłem okulary korekcyjne i miałem na nie nakładki, średnio komfortowe rozwiązanie jak dla mnie. Od ~3 lat używam soczewek i komfort latania w porównaniu do okularów jest nieporównywalny (zwłaszcza przy większych wadach gdzie soczewki w oprawkach pomniejszają i oddalają znacząco obiekt nawet mimo cieniowania, a po bokach widać tęcze i zniekształcenia nieraz w słoneczne dni ). No i jakieś porządne przeciwsłoneczne z filtrami, mam RB Aviatorki i trochę przeszły a nadal w 1 kawałku Taka dygresja dla osób z większą wadą raczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Próbowałem kontaktów. Niestety, to rozwiązanie dla osób 35- ... Po założeniu soczewek urosły mi ręce A chciałem takie do dali, dokładnie takie jak moja wada. I faktycznie, daleko widziałem. Tylko nic z bliska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Szkła korekcyjne ,a właściwie "plastiki"fotochromy i w dodatku z antyrefleksami , tylko cena nieco powala .Musiałem "beknąć" 5 stówek ,oczywiscie bez oprawek,ale mogę popatrzec w słońce za modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi