konktenbit Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Potrzebowałbym przesączać deski balsowe kaponem. Deski grubości od 5 do 10mm. Balsa twarda. Przecinane są na 3 części więc gabaryt nie jest duży. Czy da się to zrobić w domowych warunkach np za pomocą komory podciśnieniowej z kompresora lodówkowego? Czy taki kompresor będzie za słaby? Z balsy są frezowane różne kształty i chodzi mi o pozbycie się drobnych włosków z krawędzi. Testowałem już różne frezy. Ale zawsze w niektórych miejscach ( zależnie od kierunku frezowania względem słojów) pojawiają się włoski. Kształty i tak są potem wielokrotnie lakierowane więc przesączenie kaponem nie stanowi problemu. Teraz po wyfrezowaniu są one lakierowe właśnie kaponem i szlifowane. Pomyślałem o kaponie bo jest rzadki i szybko schnie. Nie wchodzą w grę lakiery olejne i inne substancje podobne do takich lakierów (np pokost). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 A próbowałeś wycinać laserem? Frezowanie nie jest najlepszą metodą do obróbki włóknistej balsy. Z kolei przesączenie, znacznie zmieni właściwości samego materiału. Może znacznie utrudnić obróbkę. Co innego jest nałożenie kilku warstw lakieru a czym innym przesączenie materiału. Laser ładnie wytnie kształty i to nawet bardziej precyzyjnie, nic się nie postrzępi i masz znacznie mniejsze straty materiału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Kwestia obrotów i ilości zębów. Zadaj 24 tyś obrotów i załóż NOWY frez 2 piórowy dobrej klasy, np coś z dolfamexu polerowanego. Posuw z 6 metrów na minutę i daj znać czy zostają kłaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konktenbit Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Laser odpada. Są też powierzchnie 3D. Z frezami jest o tyle ciężko, że średnica musi być 1,5mm. Z parametrami też nie poszaleję, niektóre detale trzymają się na małych mostkach a jak go wyrwie to do kosza. Dogadałem się z jedną osobą, przesącza twarde gatunki drzew żywicą i przesączy mi kawałek balsy do testów. Jak coś zrobię to napisze co i jak. Sam jestem ciekaw ile lakieru balsa wypije. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Nasączona balsa będzie ciężka. Może rób to np z lipy bez żadnego nasączania? Chyba wyjdzie lżej. Nie piszesz co z tego ma powstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Lipa też włoskuje.... Chyba lepsza jest topola lub olcha, pod względem włosków oczywiście. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Lipa nie włoskuje ! Topola włoskuje, a olcha jest ciężka, no zależy z jakiego jest nawodnionego podłoża. Niezłe jest drewno bukowe, ale też sporo cięższe od lipy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Polecam zalaminować obustronnie deskę balsową tkaniną szklaną 48G/m2. Ciężaru wiele nie przybędzie a ciąć można laserem, frezem lub nawet włośnicą...Krawędzie wychodzą gładko i bez włosków a co najwazniejsze - bez ubytków balsy. Tą metodą wykonałem część wręg do modelu RWD-4 - http://pfmrc.eu/index.php?/topic/40816-rwd-4-model-polskiego-samolotu-w-skali-1-354/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konktenbit Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Nie piszesz co z tego ma powstać. Ogólnie mogę powiedzieć że są to różne kształtki z powierzchniami 3D. Wiem, że na forum nie powinno być tajemnic ale... Jak zrobię testy to napiszę jak to wyszło z wagą, ogólne wrażenia z obróbki i wyglądu powierzchni. Nasączona balsa będzie ciężka. Może rób to np z lipy bez żadnego nasączania? Z tym ciężarem to zobaczę jak to wyjdzie, może być tak, że nie będzie to miało znaczenia. A jest możliwość zamówienia deseczek lipowych 5 - 6mm grubych, szerokość 100mm i długość ok 350mm? Nie wypaczą się takie wymiary (grubość x szerokość może być problemem). Polecam zalaminować obustronnie deskę balsową tkaniną szklaną 48G/m2. Ciężaru wiele nie przybędzie a ciąć można laserem, frezem lub nawet włośnicą...Krawędzie wychodzą gładko i bez włosków a co najwazniejsze - bez ubytków balsy. Tą metodą wykonałem część wręg do modelu RWD-4 - http://pfmrc.eu/index.php?/topic/40816-rwd-4-model-polskiego-samolotu-w-skali-1-354/ Ze względu na powierzchnie 3D odpada. Po różnych weekendowych przemyśleniach zastanawiam się jeszcze nad zastąpieniem balsy spienionym PCV. Też muszę zrobić testy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi