konktenbit Opublikowano 7 Czerwca 2014 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Potrzebowałbym przesączać deski balsowe kaponem. Deski grubości od 5 do 10mm. Balsa twarda. Przecinane są na 3 części więc gabaryt nie jest duży. Czy da się to zrobić w domowych warunkach np za pomocą komory podciśnieniowej z kompresora lodówkowego? Czy taki kompresor będzie za słaby? Z balsy są frezowane różne kształty i chodzi mi o pozbycie się drobnych włosków z krawędzi. Testowałem już różne frezy. Ale zawsze w niektórych miejscach ( zależnie od kierunku frezowania względem słojów) pojawiają się włoski. Kształty i tak są potem wielokrotnie lakierowane więc przesączenie kaponem nie stanowi problemu. Teraz po wyfrezowaniu są one lakierowe właśnie kaponem i szlifowane. Pomyślałem o kaponie bo jest rzadki i szybko schnie. Nie wchodzą w grę lakiery olejne i inne substancje podobne do takich lakierów (np pokost).
madrian Opublikowano 7 Czerwca 2014 Opublikowano 7 Czerwca 2014 A próbowałeś wycinać laserem? Frezowanie nie jest najlepszą metodą do obróbki włóknistej balsy. Z kolei przesączenie, znacznie zmieni właściwości samego materiału. Może znacznie utrudnić obróbkę. Co innego jest nałożenie kilku warstw lakieru a czym innym przesączenie materiału. Laser ładnie wytnie kształty i to nawet bardziej precyzyjnie, nic się nie postrzępi i masz znacznie mniejsze straty materiału.
mike217 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Kwestia obrotów i ilości zębów. Zadaj 24 tyś obrotów i załóż NOWY frez 2 piórowy dobrej klasy, np coś z dolfamexu polerowanego. Posuw z 6 metrów na minutę i daj znać czy zostają kłaki.
konktenbit Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2014 Laser odpada. Są też powierzchnie 3D. Z frezami jest o tyle ciężko, że średnica musi być 1,5mm. Z parametrami też nie poszaleję, niektóre detale trzymają się na małych mostkach a jak go wyrwie to do kosza. Dogadałem się z jedną osobą, przesącza twarde gatunki drzew żywicą i przesączy mi kawałek balsy do testów. Jak coś zrobię to napisze co i jak. Sam jestem ciekaw ile lakieru balsa wypije.
stema Opublikowano 7 Czerwca 2014 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Nasączona balsa będzie ciężka. Może rób to np z lipy bez żadnego nasączania? Chyba wyjdzie lżej. Nie piszesz co z tego ma powstać.
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 7 Czerwca 2014 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Lipa też włoskuje.... Chyba lepsza jest topola lub olcha, pod względem włosków oczywiście. - Jurek
stema Opublikowano 7 Czerwca 2014 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Lipa nie włoskuje ! Topola włoskuje, a olcha jest ciężka, no zależy z jakiego jest nawodnionego podłoża. Niezłe jest drewno bukowe, ale też sporo cięższe od lipy.
stan_m Opublikowano 7 Czerwca 2014 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Polecam zalaminować obustronnie deskę balsową tkaniną szklaną 48G/m2. Ciężaru wiele nie przybędzie a ciąć można laserem, frezem lub nawet włośnicą...Krawędzie wychodzą gładko i bez włosków a co najwazniejsze - bez ubytków balsy. Tą metodą wykonałem część wręg do modelu RWD-4 - http://pfmrc.eu/index.php?/topic/40816-rwd-4-model-polskiego-samolotu-w-skali-1-354/
konktenbit Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2014 Nie piszesz co z tego ma powstać. Ogólnie mogę powiedzieć że są to różne kształtki z powierzchniami 3D. Wiem, że na forum nie powinno być tajemnic ale... Jak zrobię testy to napiszę jak to wyszło z wagą, ogólne wrażenia z obróbki i wyglądu powierzchni. Nasączona balsa będzie ciężka. Może rób to np z lipy bez żadnego nasączania? Z tym ciężarem to zobaczę jak to wyjdzie, może być tak, że nie będzie to miało znaczenia. A jest możliwość zamówienia deseczek lipowych 5 - 6mm grubych, szerokość 100mm i długość ok 350mm? Nie wypaczą się takie wymiary (grubość x szerokość może być problemem). Polecam zalaminować obustronnie deskę balsową tkaniną szklaną 48G/m2. Ciężaru wiele nie przybędzie a ciąć można laserem, frezem lub nawet włośnicą...Krawędzie wychodzą gładko i bez włosków a co najwazniejsze - bez ubytków balsy. Tą metodą wykonałem część wręg do modelu RWD-4 - http://pfmrc.eu/index.php?/topic/40816-rwd-4-model-polskiego-samolotu-w-skali-1-354/ Ze względu na powierzchnie 3D odpada. Po różnych weekendowych przemyśleniach zastanawiam się jeszcze nad zastąpieniem balsy spienionym PCV. Też muszę zrobić testy.
Rekomendowane odpowiedzi