kaszalu Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Teraz komplet ( szczęki zewnętrzne wymienne ) !
mike217 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 super! Kupuję i tego trzpienia sobie na kłach przelece na cylinder i już. Dzięki Wielkie!
kaszalu Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Też bym tak zrobił w Twoim przypadku - ma nakiełki na obu końcach !! U mnie w większej tokarce jest st. Morse'a 3 więc można mocować przez tulejkę redukcyjną i nie trzeba przetaczać .
mike217 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Mam 2 tokarki w jednej mors 2 ale co z tego jak tam jest przelot i nie ma jak stożka zablokować. Stożek widzę ma płetwę ale to nic nie da. Więcej jednak toczę na TSA 16 i tam mam stożek 1:20 , egzotyk. Największy zacisk mam 12mm i pod taki przetoczę trzpień. Potrzebuję tylko małej sercówki bo niestety nie mam. Może masz?
kaszalu Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Niestety nie - nie toczę za dużo w kłach , ale może ma na wyposażeniu tokarki Smyk albo Andrzej z Aleksandrowa ? Poza tym można na szybko zrobić - odpowiedni pierścień stalowy, z jednej strony śruba. z drugiej wspawany pręt kątowy i jest ! A na stożku na pierwszej tokarce trzpień z tyłu można by nagwintować , wkręcić śrubę , podkładka , nakrętka i dociągnąć na wrzecionie - będzie trzymać ( tak jak do frezów palcowych w tulejce zaciskowej) ! Witam Seniora - co słychać w eleganckim świecie ??
mike217 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Senior pewnie Rasuje mono... śruby poleruje po nocach bo mu za wolno było
Gość horn3t Opublikowano 12 Grudnia 2015 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Ładne narzędzia aż sie chce coś majstrować, a ja szukam kogoś do wytoczenia kołpaka z duraluminium do P.11
kaszalu Opublikowano 12 Grudnia 2015 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Kołpak do P-11 będzie dość duży w tej skali w której go budujesz. Myślę że powinieneś pogadać z Mikem217 albo Andrzejem z Aleksandrowa !
Senior Opublikowano 12 Grudnia 2015 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Hej tam w cyberprzestrzeni ... Jestem - nie, nie poleruje śrub w mono. Ślizg, jak na moje umiejętności, jest i tak za szybki. Po próbach na wodzie zmieniłem mu wyważenie poprzeczne i teraz powinno być OK. Aktualnie prace koncentrują się na Atlasie II, który po wielu udanych próbach na wodzie, jest przy nabrzeżu i ma wyposażaną sterówkę (okna i wirujące szyby, wycieraczki, stoły, pulpity, krzesła obrotowe, ekran radaru i inne z laptopem włącznie). Prace wyposażeniowe w toku ... W wolnych chwilach pracuję przy modelu latającym Trubo Raven. Planowany oblot - jak się zrobi cieplej. Pozdrawiam Brać Pływającą i Latającą... byle do wiosny! 1
Gość horn3t Opublikowano 12 Grudnia 2015 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Kołpak do P-11 będzie dość duży w tej skali w której go budujesz. Myślę że powinieneś pogadać z Mikem217 albo Andrzejem z Aleksandrowa ! Z Michałem już debatowałem, na razie mam laminatowy, daleki jest on od doskonałości w zakresie kształtu i równego kręcenia się. Ale do latania to jeszcze sporo czasu.
vaderjk Opublikowano 12 Grudnia 2015 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Witam Panowie, Mam pytanie czy wiecie może czy we Wrocławiu jest jakaś grupa ludzi regularnie się spotykająca i pływająca? Wody u nas we Wrocławiu sporo, szukam jakiegoś kontaktu...
kaczma2 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Masz tu http://www.fsrv.wroclaw.pl/forum/index.php?sid=79421bfea9401acbfd32d5c10ca9f0ab i w sklepie modelarskim we Wrocławiu są kontakty.
mike217 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Wrocław to Polska kolebka FSR-ów więc lepiej trafić nie mogłeś.
kaszalu Opublikowano 12 Grudnia 2015 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Z Michałem już debatowałem, na razie mam laminatowy, daleki jest on od doskonałości w zakresie kształtu i równego kręcenia się. Ale do latania to jeszcze sporo czasu. W każdym razie cały czas kibicuję i liczę przy oblocie na miejsce w pierwszym szeregu obserwatorów !!! Ja mam w zanadrzu też coś dużego na silnik 120 czterotaktowy ,ale szczegóły na wiosnę ....( ale kołpak typowy ...)
Gość horn3t Opublikowano 13 Grudnia 2015 Opublikowano 13 Grudnia 2015 W każdym razie cały czas kibicuję i liczę przy oblocie na miejsce w pierwszym szeregu obserwatorów !!! Ja mam w zanadrzu też coś dużego na silnik 1.2 czterotaktowy ,ale szczegóły na wiosnę ....( ale kołpak typowy ...) Andrzej tu coś w twoim stylu do tego silnika można by dobrać słuszny rozmiar, http://pfmrc.eu/index.php?/topic/58236-ćechie-model-w-stylu-retro/?p=597234
kaszalu Opublikowano 13 Grudnia 2015 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Ale fajne cacko - już sobie pościągałem materiały z linka !! Dzięki że to wygrzebałeś ! Widzę Krzysiek że znasz moje lotnicze fascynacje ( oprócz wodnych oczywiście ) , czyli " ci wspaniali pionierzy na swych latających maszynach" ,,, Pozdrowienia wodno - awiacyjne dla Wszystkich
mike217 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Machnąłem sobie dziś zalew koronowski po dnie w poprzek. Z Pieczysk do Romanowa. Woda 4 stopnie ciepła, czas nurka 100 minut. Przejrzystość wody na zalewie powala , jest czysta jak nigdy. Głębokość maksymalna w starym korycie 19 metrów.
kaszalu Opublikowano 13 Grudnia 2015 Opublikowano 13 Grudnia 2015 No popatrz - byłem w tym czasie na brzegu i nie widziałem jak po dnie łazisz !! Trochę wiało ...
mike217 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Opublikowano 13 Grudnia 2015 To się musieliśmy minąć.. byłem pod wodą od 11:30 równe 100 minut. Wiało jak diabli, fala była z 30 cm chwilami.
Rekomendowane odpowiedzi