kaczma2 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Wczoraj zabrałem Raptora na działkę. Swoboda działania. Po wyjęciu elektroniki do wnętrza modelu wlałem litr wody. Natychmiast z dolnej części lewej burty, na dużym środkowym odcinku kapała woda. Kadłub zrobiony jest z płyty HIPS. Na pokazie na skutek uderzenia ślizgu rozerwała się spoina. Model nabierał wodę i przechył zalał regulator i napęd przestał działać. Andrzej modelem dopchnął do brzegu. Dzięki. Naprawa niby prosta ale trudno z klejem dotrzeć w głąb wnętrza. Waldek wisisz mi regulator Redox 30A 3f.
mike217 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Tak to jest jak się buduje z paździerzy i plastiku. Wymyj regulator w izopropanolu i wysusz z 4 dni. Zalanie to normalka .
kaczma2 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Izopropanol, gdzie to kupić. Spytam w pobliskiej drogerii. Robią spraye farb to może coś wiedzą. Może być coś innego np. denaturat lub benzyna ekstrakcyjna.
mike217 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Izopropanol to alkohol. Można go kupić w dobrych sklepach elektronicznych do czyszczenia elektroniki. Wyszoruj regulator szczoteczką do zębów dokładnie przy użyciu WD40 a potem dokładnie wypłucz w alkoholu, może być zwykły Etylowy lub jak masz Metylowy. Potem regulator wygrzej z 3 dni w ciepłym miejscu. To ważne aby wilgoć wylazła z pod tranzystorów i procesora. Jak nie ruszy po takich zabiegach to jest szmelc. elektronika po czyszczeniu szczoteczką do zebów ma być czysta i wolna od zielonkawych tlenków , szczególnie na procesorze gdzie odstepy między nogami są małe. Jak nie ogarniesz to dawaj go do mnie.
kaczma2 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Taki zmywacz jest koło mnie. Kupię. Na razie zdjąłem koszulkę i twardszym pędzelkiem usunąłem osad. Zebrał się na powierzchni w rogu. Ostatnio jak sprawdzałem działanie, silnik miał ruch szarpany, nie obroty. Wchodził w stan programowania. Przemyję także odbiornik. Miał takie objawy jakby nie było styku.
mike217 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Opublikowano 2 Czerwca 2016 No jak Ty sprawdzasz regulator bez mycia i ściągania koszulki po zalaniu to można się spodziewać efektów. Jak nastepnym razem zalejesz to działaj od razu, zdjęcie koszulki to podstawa i płukanie, dobra też jest woda destylowana. Dużo zależy od wody jaką zalejesz. Ta z kanału bydgoskiego przypomina bardziej elektrolit niż wodę
koma22 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Opublikowano 2 Czerwca 2016 ..............Waldek wisisz mi regulator Redox 30A 3f. Chyba nie o mnie chodzi?
kaczma2 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Oczywiście, nie. Ostatnio byłem zajęty innymi sprawami ale udało mi się zrobić drabinkę i kołnierz tratw pneumatycznym do Pilota 66.
cezar65 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Wczoraj popływałem na Balatonie Zefirem , czas jedna godzina dwadzieścia , woda spokojna .Ponieważ ja zawsze odbywam rejs dokoła , to jedyną trudnością są bujnie rozrastające się trzciny które utrudniają obserwację , oraz zmuszają do omijania ich szerokim łukiem aby nie natrafić na takie rosnące pod wodą . Zapomniałem dodać że najpierw pojechałem nad kanał , ale jest niski stan wody i bardzo brudna woda. Zacząłem budowę kolejnej jednostki . Na razie wręgi już stoją na desce montażowej.
kaczma2 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Opublikowano 4 Czerwca 2016 I o to chodzi żeby modele pływały. Możesz zdradzić jaka to jednostka? Może taki.
cezar65 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Kaczma jak chcesz wiedzieć co teraz u mnie powstaje to zajrzyj na moją stronę. Dzisiaj pływałem Rosomakiem dwa razy na Balatonie - rano od 9:30 do 11:00 i póżniej od 20:30 do 21:30.
kaczma2 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Opublikowano 5 Czerwca 2016 W sobotę też pływałem modelem. Chciałem sprawdzić jak działa symulator diesla na wodzie. To kołysanie co mi się nie podoba to reakcja na wychylenia steru. Wycinając w pokrywie prostokątny otwór i oklejając zielonym płótnem zwiększę słyszalność diesla ale od spodu na rzepy wisi odbiornik i arduino. Mogę przełożyć do nadbudówki.
kaszalu Opublikowano 5 Czerwca 2016 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Najlepiej było słychać przy brzegu i jak wyjmowałeś kuter z wody - mikrofon ściągał wcześniej dużo szumów z tła akustycznego ! Chociaż w realu to mogło być zupełnie wyraźnie słyszalne na wodzie . Ale mnie się i tak podobało - muszę u siebie założyć w końcu ten symulator na model !
mike217 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Model powoli odzyskuje blask. Poleruję go ręcznie przy pomocy padów polerskich i pasty polerskiej Troton K1. Jest to pasta do polerowania na sucho bez wody. Proces jest bardzo pracochłonny i siłowy.. Ale takie jest już to hobby, jak się gdzieś oszuka i przyoszczędzi to efektu nie będzie.
kaczma2 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Całkiem zapomniałem uruchomić syrenę. Symulator Conrada jest lepiej słyszalny. Film kutra Linda. Generuje tylko pukanie. Natomiast twórca dźwięków RysiuM ujął także inne. Pracę zaworów i inne. Przez to sam wydech jest mniej słyszalny. Może nawet praca na luzie lepiej słyszalna. Mogę siłę dźwięku zwiększyć podając wyższe napięcie na wzmacniacz. Zamówione w Aliexpress, 2 moduły Arduino nano na dalsze testy, do tej pory nie dotarły i pewnie nie dotrą.
mike217 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Lustro będzie na całym ale jeszcze z dwie polerki zejdą. Na razie ręka i bark wymęczone jak po 20 km w kajaku..Przy okazji dodam , że polerować dają się tylko i wyłącznie farby utwardzane chemicznie czyli 2 składnikowe. Czas całkowitego utwardzania farby akrylowej to nawet 14 dni o czym mało kto wie. Farba do 14 dni jest bardzo podatna na zarysowania. Warto o tym pamiętać wyjeżdżając z lakierni autem po naprawie. Mimo zapewnień lakiernika, że jest suche bo było wygrzane warto mieć na uwadze, że jest suche ale nie twarde.
kaczma2 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zabrałem model kutra Linda z symulatorem Conrada. Przychodzę z manelami nad kanał a tu pływa śmietnik roślinny. Chciałem zrobić film i przedstawić działanie tego symulatora diesla ale w takim zanieczyszczeniu wody pływanie byłoby ryzykowne. Powrót i zanim zapakowałem do bagażnika zrobiłem film na sucho. Ładnie działa ale jeszcze powinny być rzadsze stuki wydechu na wolnych obrotach porównując do tego co widziałem na YT.
mike217 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Opublikowano 8 Czerwca 2016 W piątek wyruszam na Międzynarodowe zawody ślizgów Elektrycznych w Lesznowoli. Modele sprawdzone, łożyska wałów zmienione, uszczelniacze też. Na zawodach będzie obsada z Polski, Ukrainy i Rosji. Silna ekipa. Moje klasy są mocno obsadzone także przez Rosjan. Zawody są jednocześnie drugą imprezą liczoną do Polskiego rankingu. Pozdrawiam Michał
Rekomendowane odpowiedzi