kaszalu Opublikowano 21 Czerwca 2017 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Znalazłem jeszcze link do ciekawej strony o Flotylli Pińskiej ! Warto poczytać ! https://forum.dobroni.pl/f/flotylla-pinska/33239/2 Większość materiałów pochodzi stamtąd ! Okazuje się, że statki flotylli walczyły też na Wiśle pod Świeciem, Toruniem , Grudziądzem i Płockiem podczas kampanii wrześniowej ! Jednym słowem kawał historii ....
Łuszpiński Opublikowano 21 Czerwca 2017 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Ciekawy materiał. Wybierając typ czy rodzaj modelu do budowy należałoby rozważyć: czy kierowac się własnym upodobaniem i znajomościa historii jednostki, czy "pod publiczkę" wybrac model kolorowy, z detalami, buchający parą i syreną. Z własnego doświadczenia wiem, że modele ambitne z detalami, są dumą budowniczego i i znawców tematu. Dla reszty oglądaczy jest to temat nie znany i marginesowy. Liczy sie widok ogólny i co on może, ile kosztuje i jak szybko płynie. I co wybrac? 1
ostry_gl Opublikowano 21 Czerwca 2017 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Ciekawy materiał. Wybierając typ czy rodzaj modelu do budowy należałoby rozważyć: czy kierowac się własnym upodobaniem i znajomościa historii jednostki, czy "pod publiczkę" wybrac model kolorowy, z detalami, buchający parą i syreną. Z własnego doświadczenia wiem, że modele ambitne z detalami, są dumą budowniczego i i znawców tematu. Dla reszty oglądaczy jest to temat nie znany i marginesowy. Liczy sie widok ogólny i co on może, ile kosztuje i jak szybko płynie. I co wybrac? Chyba sam odpowiedziałeś sobie na zadane pytanie - mam nadzieję, że budowniczy pójdzie tą drogą bo historia Flotylli Pińskiej raczej na to zasługuje. Trzymam kciuki za budowę Pozdrawiam, Łukasz 1
Łuszpiński Opublikowano 21 Czerwca 2017 Opublikowano 21 Czerwca 2017 A co na to dyrektor stoczni? Co wybierze? Mam 1 wolną maszynę parową i kocioł poziomy. Taka sama skala i modele z tej samej flotylli? 1
ostry_gl Opublikowano 21 Czerwca 2017 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Ja w Niego wierzę, że wybierze dobrze Ale niech sam się wypowie?
Senior Opublikowano 21 Czerwca 2017 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Andrzej - mam nadzieję, że będzie to jednostka historyczna związana z Flotyllą Pińską. Masz doświadczenie z maszynerią parową i ten piękny bocznokołowiec powinien być przez Ciebie budowany. Już zasiadam na widowni i gorąco kibicuję budowie. Zapewne powstanie piękna i jednocześnie unikatowa jednostka. Do dzieła STOCZNIOWCU .... Pozdrawiam Ryszard 1
ostry_gl Opublikowano 21 Czerwca 2017 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Mam nadzieję, że wybór padnie na "Generała Szeptyckiego" to pierwszy bocznokołowiec, który nie "odrzucił" mnie z definicji Źródło: https://forum.dobroni.pl/f/flotylla-pinska/33239/2 Pozdrawiam, Łukasz
kaszalu Opublikowano 21 Czerwca 2017 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Ale namieszałem - I O TO CHODZIŁO ! Pewnie kilka osób przez to poznało lub pozna historię Flotylli Pińskiej ! Myślę intensywnie który statek wybrać ....... Ps. Andrzeju - kurs jak widzę prawidłowy !!!!!! Jeszcze ciekawostka - mundur marynarzy flotylli ( widać go powyżej na zdjęciu jako pierwszy z lewej w gablocie ) był dwustronny i "odwracalny" , biało-czarny w zależności od potrzeb !
jędrek Opublikowano 23 Czerwca 2017 Opublikowano 23 Czerwca 2017 Imienniku (kaszalu) , jutro, sobota 24.06, bodajże na TVP Historia , o godz. 12.50 ma być program o Flotylli Pińskiej. Sprawdź , jeśli oglądasz TV. Pozdrawiam Andrzej Edit: na TVP3 Gdańsk 1
kaszalu Opublikowano 23 Czerwca 2017 Opublikowano 23 Czerwca 2017 Dzięki za info - postaram się zobaczyć !! Flotylla Pińska i Oddział Wydzielony Wisła to naprawdę ciekawa historia ! Kutry Oddziału Wydzielonego Wisła stacjonowały w Brdyujściu i stamtąd wyruszyły do walki we wrześniu 39 roku, miedzy innymi do obrony mostu fordońskiego przed niemieckim lotnictwem ! Chyba się nieźle "wkręciłem" w temat !! Jeszcze parę fotek flotylli ! Między innymi wnętrze wieży działowej, sterówka i maszynownia monitora.
kaszalu Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Film o Flotylli Pińskiej dzisiaj o 12.55 na TVP 3 Bydgoszcz ! OGLĄDAM !!!
kaszalu Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Warto było - ciekawa dawka historii !! Tu podziękowanie dla Jędrka ze Słupska (mojego imiennika i forumowicza) za wygrzebanie tematu w programie TVP i info na forum !!!!
jędrek Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Warto było - ciekawa dawka historii !! Tu podziękowanie dla Jędrka ze Słupska (mojego imiennika i forumowicza) za wygrzebanie tematu w programie TVP i info na forum !!!! też oglądałem, ciekawe informacje.
kaszalu Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 A mnie udało się znaleźć jeszcze "uzbrojoną" wersję statku "Generał Sosnkowski" ! Ten też mi się podoba ....
mike217 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Pływamy ale inaczej, dla ciekawskich 1
kaszalu Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Proszę , jaki piękny sposób na moczenie płetw !!! Gratuluję pomysłu - wrzuć fotę tego ustrojstwa w całej okazałości !! Śruba w osłonie żeby nie pociąć paluchów lub łydek ?? Ja mam też fajnego pomysła, ale realizacja na przyszły rok !
mike217 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Śruba wypada nisko, Meczyło mnie parogodzinne łowienie z płetwy, powrót pod wiatr był uciązliwy. Teram mam swobodę i mogę moją ulubioną brdę penetrować..Napęd ciągnie tylko prosto, kierunek utrzymuję z płetwy. Największym problemem było zaczepienie silnika tak abym mogł wsiadać do belly boata ściągając tylną belkę. Rozwiązanie przyszło jakoś samo, pofrezowałem troszkę blaszek i działa. Wsiadam, zapinam belkę, z tyłu mam silnik, sięgam go wpinam i podłączam do sterownika. Lipo 4S30Ah w kuwecie wodoszczelnej mam z przodu na dziobie. Sterownik wykonałem w specyfikacji hermetycznej , sterowanie jest PWM, szerokością impulsu co powoduje lekkie " miauczenie" silnika na niskich obrotach. Wszystkie detale, dałem do anodowania pod kolor pontonu, zabezpiecza je to przed korozją. Maksymalna moc napędu 320W. Do swobodnego przemieszczania się bez wiatru potrzebuję około 80-90W. Napęd przed pływaniem był rzetelnie testowany z logerem. 1
kaszalu Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Czyli coś w rodzaju "dętki z napędem i siedziskiem" ! Przyjrzałem się dokładniej w drugim podejściu do filmu - faktycznie widać jak śruba pracuje bez osłony. Może coś pomyślisz, szkoda dostać po łapach ...
mike217 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Ale gdzie ja tam łapy mam wsadzać? Na nogach mam gumowe wodery z butami i płetwy. Nic tu nie przeszkadza. śrubka ma 150mm średnicy. To takie coś
kaszalu Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Tak sobie pomyślałem tylko - nie widziałem nigdy takiego wynalazku w akcji !! Teraz dopiero zaczynam "kumać" o co chodzi ! Trzeba było taką fotę wstawić ! Od razu wiadomo " ocokaman" He, he, he - całe życie człowiek się uczy !!!
Rekomendowane odpowiedzi