kaszalu Opublikowano 26 Lutego 2019 Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) Dzisiaj po wysuszeniu form do balastów wewnętrznych "Generała Zaruskiego" dzielni odlewnicy - Janusz i Kaziu - odlali balasty z ołowiu. Wszystko udało się bardzo ładnie, kilka fotek z przydomowej odlewni poniżej. Jak ostygną Janusz wpasuje je do kadłuba - czekam na fotkę !! Na razie w międzyczasie dalsze prace przy kadłubie oraz kompletowanie przekładni do napędu dwuśrubowego. Chyba się z Kaziem trochę zdublowaliśmy, ale fotki różne - uzupełniają się !! Edytowane 26 Lutego 2019 przez kaszalu
kaszalu Opublikowano 26 Lutego 2019 Opublikowano 26 Lutego 2019 No i balasty wpasowane wstępnie przez Janusza w kadłub !
kaszalu Opublikowano 27 Lutego 2019 Opublikowano 27 Lutego 2019 (edytowane) Dzisiaj po kilku długich latach przerwy spotkałem się na piwku i wspominkach z Markiem - moim bardzo dobrym kolegą z lat szkolnych, z którym wspólnie zaczynaliśmy modelarską przygodę w modelarni LOK na ul. Toruńskiej w Bydgoszczy. Okazuje się że nie odszedł od modelarstwa, cały czas coś "dłubie" a na pochylni w domowej stoczni ma całkiem sporo ciekawych modeli w trakcie budowy i do wykończenia oraz oczekujących na swoją kolejkę ! Oczywiście zaprosiłem go do naszej wesołej kompanii i na wspólne pływania ! Poniżej kilka fotek pięknego, pływającego tylnokołowca w skali 1 : 35 w jego wykonaniu który aktualnie jest w trakcie wykańczania ! Pokład klejony z klepek z czarnymi przekładkami, oświetlenie nawigacyjne, załoga przy pracy na pokładzie - finezja jest i klimat też !! Edytowane 27 Lutego 2019 przez kaszalu 2
J-23 Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 a gdzie cię tam do ruskich poniosło ? uważaj tam wszędzie podsłuchy
kaczma2 Opublikowano 2 Marca 2019 Opublikowano 2 Marca 2019 Sezon na wodzie i grilowy w moim przypadku rozpoczęty. Popływałem motorówką. 2 razy były stuknięcia o coś. W tradycyjnym miejscu pływała cienka kra. Zrobiłem filmy ale balans bieli nie odpowiedni na słońce. Dokowanie chyba zaliczone. 1
kaszalu Opublikowano 3 Marca 2019 Opublikowano 3 Marca 2019 Zalew też odmarzł, bobry dalej gryzą, Janusz dłubie przy generale - sezon blisko !!
kaszalu Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 (edytowane) Witam Szanowne Koleżanki i Kolegów ! Chciałem zakomunikować, że nasze ostatnie pokazy modeli pływających na dożynkach w Zabartowie o tutaj : http://pfmrc.eu/index.php/topic/46400-p%C5%82ywanie-bydgoszcz-i-okolice/page-153 zostały zauważone i pewnie się organizatorom i publiczności podobały, bo dzisiaj dostaliśmy zaproszenie na kolejne pokazy ! Skontaktował się dzisiaj ze mną p.Jacek, przedstawiciel Referatu Turystyki i Sportu Starostwa Powiatowego w Nakle nad Notecią i zaprosił naszą ekipę na 13 lipca 2019 do udziału w imprezie organizowanej przez Starostwo w Przystani Powiatu Nakielskiego i przeprowadzenie podobnych pokazów . Kilka informacji wstępnych poniżej, resztę będziemy uzgadniać w najbliższej przyszłości. Przewidywany zwrot kosztów dojazdu z modelami do przystani i inne atrakcje ! Proszę szykować modele i bukować termin, resztę ustalimy później !! Dzień dobry, nawiązując do naszej rozmowy przedstawiam kilka informacji dotyczących pokazu modeli pływających. Pokaz planujemy 13 lipca br., Godziny 17.00-19.00, Wyznaczone zostanie miejsce wyłączone z ruchu jednostek pływających, Proszę o podanie kosztów dojazdów, Zapewniamy też uczestnikom talon na posiłek. Miejsce Przystań Powiat Nakielski ul. Notecka 4 basen portowy. Referat Turystyki i SportuStarostwo Powiatowe w Nakle nad Noteciąul. gen. H. Dąbrowskiego 5489-100 Nakło nad Notecią Port jest fajny, nowy i wart obejrzenia !! Można podglądać TU !!! http://przystan.powiat-nakielski.pl/ Edytowane 9 Marca 2019 przez kaszalu
kaszalu Opublikowano 9 Marca 2019 Opublikowano 9 Marca 2019 Forum nareszcie ruszyło ! Jak tam Panowie z terminami - pasuje w miarę ten 13.07.2019 na pokazy ?
kaczma2 Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 Do lipca jeszcze daleko choć czas szybko leci a Jackowski źle wróży. Okazuje się, że Hercules nie jest jeszcze gotowy do pływania a to z tego względu, że przecieka na wkręcie. Nie wiem czemu. Jest wkręcony w stępkę. Zrobiłem zdjęcie od dziobu ale głupawo wyszło. 1
kaszalu Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 Ale wygląda super !! Skręć na żywice i będzie gites majonez !!☺ Dzięki za planiki !
kaczma2 Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 Od wewnątrz wygląda na wał. Był wklejony bez powtórnego zalania żywicą. Na balast potrzeba dużo ołowiu. Właduje tyle ile mam.
mike217 Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 Czy termin paduje? Cieżko w marcu planować na lipiec .. to Okres urlopowy a jak pokazuje praktyka to najgorszy czas na takie imprezy .
cezar65 Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 No tak ...port jest nowy i wart obejrzenia , kawiarnia fajna na pierwszym piętrze. Ale niestety jak byłem w zeszłym roku w czerwcu , to pływanie słabo , bo akwen mocno zanieczyszczony roślinnością , dojście do wody dobre.
kaszalu Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 Pogadam z organizatorem aby w razie czego przygotowali trochę akwen - a nie jak w Zabartowie musiałem gatki zmoczyć i wpław po model płynąć bo w dryfujące zielsko airbotem wjechałem !!! Tam zresztą będzie obsługa na łodzi w razie czego, a i Janusz widły ratownicze i dobry akumulator do Halnego z sobą na pewno weźmie !!! Termin faktycznie trochę nie wygodny, ale miejmy nadzieję że kilka osób da radę podjechać !
cezar65 Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 Mi tam nie przeszkadza termin , mogę przywieżć 2 modele , oby tylko była woda bez roślinności...... 1
mike217 Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 Cezary, jak tam z miejscem na pływanie czymś szynszym?
kaszalu Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 (edytowane) Na większym basenie chyba da radę ! Zobacz na linku do przystani poniżej - są lepsze zdjęcia ! http://przystan.powiat-nakielski.pl/strona-28-przystan.html Edytowane 13 Marca 2019 przez kaszalu
Rekomendowane odpowiedzi