WALDENGERD Opublikowano 21 Stycznia 2020 Opublikowano 21 Stycznia 2020 DLA WSZYSKICH MODELARZY co zostali Dziadkami i mają u swojego boku Biabcię: zdrowia, dziarkości i pogody ducha 1
tombrzus Opublikowano 22 Stycznia 2020 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Wszystkiego Najlepszego dla wszystkich Dziadków z pasjami!
tytan12 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Moje wnuczki złożyły mi i babci życzenia wczoraj ""hurtowo""? 1
kaszalu Opublikowano 22 Stycznia 2020 Opublikowano 22 Stycznia 2020 (edytowane) Piękne wnuczki ( psiutek też ) !!? Nasza wnuczka też nam wczoraj złożyła wizytę i życzenia !! ? Wszyscy mówią że podobna do dziadka? - i to zielone skrzydło to chyba jakiś znak !!? Edytowane 22 Stycznia 2020 przez kaszalu
tytan12 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Opublikowano 22 Stycznia 2020 He,he,to już na przyszły sezon udostępnisz jej miejsce za sterem.? Pozdrawiam Witek.
kaszalu Opublikowano 22 Stycznia 2020 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Będzie miała udostępniony pełen serwis wodno-lotniczy !! ??
marcini59 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Dzień Dobry Kolejny etap budowy kotła, zamontowany manometr, oraz wlutowanie wyjście pary. Oczywiście czyszczenie i polerka no i nie omieszkałem znów zrobić przymiarki do kadłuba. A zapomniałem został jeszcze wymieniony zawór bezpieczeństwa na regulowany w zakresie od 0,5 do 5 bar. Pozostało jeszcze tylko wlutować pręty zabezpieczające dennice i można zamykać całość 1
kaszalu Opublikowano 24 Stycznia 2020 Opublikowano 24 Stycznia 2020 (edytowane) Super !! ?? Widzę że na wiosnę popływamy !!! ? A zaworek bezpieczeństwa robiony czy zaadaptowany z jakiegoś szpeja ? Edytowane 24 Stycznia 2020 przez kaszalu
marcini59 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Zaworek kupiony na znanym portalu aukcjnym 15 zł
J-23 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Opublikowano 24 Stycznia 2020 nie zapomnij gwizdka zamontować do kotła podpowiedzcie mi jaka szerokość lotek powinna być przy szerokości skrzydła 21,5 cm profil clark y
kaszalu Opublikowano 24 Stycznia 2020 Opublikowano 24 Stycznia 2020 (edytowane) Wprawdzie tu o wodzie i pływaniu, ale może być trochę Janie i o lataniu !! ? Może zmontujesz coś na pływakach - podstaw sobie do wzoru swoje parametry i policz !! ? Edytowane 24 Stycznia 2020 przez kaszalu
marcini59 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Cześć Andrzej, co tam u ciebie , modelarnia urządzona to pewnie ruszysz z budową bocznokołowca :), czy masz inne plany na wiosnę odnośnie nowych modeli. Kaziu budował nabrzeże to ja planuję jakąś latarnię morską na pływającej wysepce aby urozmaicić nasze pływanie właśnie szukam planów (natchnienia) Chyba ze ktoś już taką budował ?
kaszalu Opublikowano 25 Stycznia 2020 Opublikowano 25 Stycznia 2020 (edytowane) Na pierwszy ogień idzie bocznokołowiec oczywiście ! W modelarni jeszcze drobne uzupełnienia i już można działać pełną parą !!? W lutym udało mi się zorganizowć trochę urlopu, więc sporo sobie po tym obiecuję !!! ? Marcin - w ramach poszukiwania natchnienia wejdź na stronę firmy GPM - mają sporo wycinanek kartonowych z latarniami morskimi polskiego wybrzeża i nie tylko, tak w charakterze wzoru lub planów - pomysł z latarnią fajny ! ? A zdążysz na otwarcie sezonu u mnie w Pieczyskach ?? ? https://sklep.gpm.pl/modele-kartonowe/latarnie-morskie/latarnie-modele-kartonowe https://sklep.gpm.pl/modele-kartonowe/latarnie-morskie/latarnie-zestawy-wyciete-laserowo/1/50 Edytowane 25 Stycznia 2020 przez kaszalu
marcini59 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Na otwarcie sezonu to najpierw motorówka będzie i jak będą dobre wiatry i czas dopisze to Bałtyk na parę 1
kaczma2 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Moje nabrzeże już pocięte. Styropian potrzebowałem do Nordkap i mi zawadzało. Latarnie są dwojakiego rodzaju. Stojące w odpowiednich miejscach na brzegu, wysokie i dwie małe stojące u wejścia do portu ze światłem zielonym i czerwonym.
kaszalu Opublikowano 26 Stycznia 2020 Opublikowano 26 Stycznia 2020 (edytowane) Szkoda Kaziu - trzeba było powiedzieć, to bym ci dał dwie płyty styropianu i byś nie niszczył pirsu !? Ale trudno, może zbudujesz drugi !!. Tymczasem Janusz nic nie tnie w szale niszczenia zamiennego, tylko wycina i montuje - głównie nadbudówki do "Zaruskiego" !! ? Kilka fotek w załączeniu. Ja nadal kończę wyposażanie modelarni !? Edytowane 26 Stycznia 2020 przez kaszalu
kaczma2 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Michał. Możesz podać To3kpl jakie powinno być zasilanie 2 silników 4092 1650 kV. Wg danych 33V 127A 4200W. Ja mu podałem na 1 silnik ale nie wiem czy dobrze. Wyszła olbrzymia kasa.
kaszalu Opublikowano 26 Stycznia 2020 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Dzisiaj nasi koledzy z Grudziądza - Krzysiek i Jurek - będąc w pobliżu Bydgoszczy u naszego kolegi Andrzeja Z Aleksandrowa odwiedzili mnie wspólnie w mojej nowej modelarni . Korzystając z tej okazji dokonaliśmy komisyjnego przecięcia wstęgi oraz inauguracyjnego otwarcia mojego warsztatu. Uroczystość została podlana piwem ( dla kierowców bezalkoholowym ?) i przegryziona canelloni coby się budowane tam modele nie rozeschły ( lub nie rozmokły ?) i w ten sympatyczny sposób mój warsztacik wszedł do eksploatacji !! ? Kilka fotek z tej podniosłej uroczystości w załączeniu, odcinki ciętej wstęgi rozdane uczestnikom ku pamięci potomnych !! ?
marcini59 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Dzień Dobry Dalsze prace przy kotle do łodzi parowej , wlutowane pręty do zabezpieczenia dennic, oraz zamknięcie i wlutowanie drugiej dennicy. Następnie trochę czyszczenia z polerowaniem, płukaniem wodą z pozostałości drobnych opiłków i można przystąpić do prób ciśnieniowych. W pierwszej kolejności zawór bezpieczeństwa ustawiłem na 1 bar , było kilka ulatniań i trzeba było tu i tam z wyczuciem dokręcić, w drugiej kolejności zawór ustawiłem na 2,5 bar i do testów ?, kociołek sprawił się wyśmienicie. Trzeci test już z zalaniem wody i tu wyszły jeszcze w trzech miejscach śladowe bąbelkowania na nakrętkach, oraz przy wodowskazie. Oczywiście wszystko jeszcze będzie dopieszczane manometr równo wkręcony zdjęcia robione na szybko ? 1
Rekomendowane odpowiedzi