Łuszpiński Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Tak było w oryginale. Maszyny parowe były przy burtach, para doprowadzana do obydwu tym samym przewodem a kocioł był miedzy nimi. Natomiast wałem korbowym było koło łopatkowe z wykorbieniami przesuniętymi o 90 stopni. Podobnie zbudowany był parowóz.
kaszalu Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Pewnie że tak - mam nawet gdzieś plany takiego napędu - poszukam i wstawię to sobie możesz Marek podłubać !? Tu nawet wcześniej wstawiałem filmy z takim napędem maszyną dwustronnego działania z wahającymi cylindrami do tylnokołowca, tylko byś musiał cofnąć się dość sporo na tej stronie....
Marek_Spy Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Poszukam i pooglądam bo piekne te pływadła budujecie.
kaszalu Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) Dziękujemy, dziękujemy !! ? A zresztą Marek - mówisz i masz, chociaż poglądowo - Twoja miłość czyli oscylacyjna maszyna parowa, nawrotna, dwustronnego działania do napędu tylnokołowca na fotkach poniżej !!! Mnie się też zresztą bardzo podoba !!!? Może kiedyś na emeryturze......? Ps. W maszynie dwustronnego działania oś obrotu cylindra jest na tym środkowym kwadracie cylindra, a otwory sterujące przepływem pary są pd skrajnymi kwadratami !! Schematy poniżej i wszystko jasne !!? Do tego układu można jeszcze dodać zawór rewersyjny, odwracający przepływ pary w kanałach dolotowych i wylotowych, co powoduje zmianę kierunku obrotów maszyny parowej i przeciwny ruch koła łopatkowego ( wstecz). Po kliknięciu w poniższy link oraz rysunek który się otworzy maszyna rusza - suwakiem poniżej maszyny można regulować obroty ! http://www.animatedengines.com/oscillatingsteam.html I szybki kurs budowy parowej maszyny oscylacyjnej na filmie poniżej ! Edytowane 23 Września 2020 przez kaszalu wyjasnienia dodatkowe do zasady działania 1
Marek_Spy Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Piękne ale .... niestety nie mam tokarki, frezarki a nawet dużej wiertarki stołowej ( mam taką biurkową do obwodów drukowanych 0,8 mm wiertło ), znana mi jest ta konstrukcji maszyny parowej z telepiącym się cylindrem.
kaszalu Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) No trudno - "robiem co mogiem" - może komuś innemu się przyda ta wiedza do budowy modelu z napędem parowym !!!!! ?? Poniżej elegancko pokazany napęd tylnokołowca dwoma maszynami parowymi z wahającym cylindrem !! Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez kaszalu
Marek_Spy Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Moze sie uda cos wymyślić bo nasi wschodni sąsiedzi robia maszyny parowe z niczego. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka 1
kaszalu Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Na jachciku "Victoria" znowu trochę przybyło i wodowanie się zbliża !! ?
kaszalu Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Kilka salingów, bomów i sztagów później ...? Łódka nabiera kształtów !? 1
Marek_Spy Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Super wyglada, musze do drukować stojak i moja pokaże, juz prawie wszystko mam zeby popływać. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka 1
kaszalu Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) "Victoria New Zeland - 18" dwa żagle później - finiszujemy !! ? Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez kaszalu
kaszalu Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 W oczekiwaniu na próby wodne !? Baza Pieczyska - Victoria & Odysey
Marek_Spy Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Piękne te pływadła , u mnie upał, wiatru brak, noga się nie wydrukowała ale postęp bo wszystko już skompletowane a wiecie ? jak chce latać to wieje a jak popływał bym to cisza i tak źle i tak nie dobrze a z innej beczki może maszynę parowa wydrukować z ABS ? ciekawe czy wytrzyma
kaszalu Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Można , ale pracują na sprężonym powietrzu !Mam już nawet pliki na moją drukarkę 3D ! Sprawdzę na parze, ale dopiero zimą !!? A z pogodą to racja - zawsze jakoś odwrotnie od potrzeb !!?? Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez kaszalu
Marek_Spy Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 W pływadełku raczej trudno o powietrze w dużych ilościach chyba za elektryczna sprężarka ?
kaszalu Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) To już lepiej od razu silnik elektryczny wsadzić !!? U mnie nad zalewem koronowskim zaczęło padać więc z testów "Victorii" nici..... Poza tym muszę wymienić serwo szotowe bo okazało się przy próbach na stole że jest uszkodzone - obraca się ale siły brak ! Wstawię wìększe i silniejsze bo widać że zalecane przez producenta będzie słabe... (bateria naładowania więc to nie jest przyczyna. ..) poza tym regulacje i trymowanie całego układu !? Ale popłynie, popłynie .... Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez kaszalu
marcini59 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Dzień Dobry Ten kto rano wstaje pływa na Wiśle Dzisiaj z rana wybrałem się do Borówna na plażę ale było sporo wędkarzy więc zamiast popływać tylko polatałem dronikiem, następnie pojechałem nad Wisłę od strony Strzelec Dolnych, woda czysta i spokojna można było trochę przetestować motorówkę 1
kaszalu Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Fajnie motorówa chodzi po Wisełce !!! ?
J-23 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 ale ten napęd hałasuje ... chyba wolę żaglówki
Rekomendowane odpowiedzi