jamyk Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Ryszard dzięki za wsparcie, jakość to będzie, damy rade .
ostry_gl Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Bedzie dobrze, czekam na post o szczęśliwym zakończeniu akcji ????
kaszalu Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 (edytowane) Przypominam wszystkim koleżankom i kolegom że 2 czerwca o 14.00 ( na mapce jest nieaktualna godzina !) mamy także zaproszenie z modelami na festyn Rady Osiedla Wilczak-Jary !! Pływa wszystko co żyje, kadłub i ster ma - napęd parowy, spalinowy, elektryczny i żaglowy tudzież beznapędowe dłubanki z kory !! Tym razem pływamy po drugiej stronie kanału, przy ujściu strumienia do kanału ( mostek kamienny z ujściem strumienia niedaleko śluzy przy Czarnej Drodze) - tam jest cień !! ! Nie będzie kajaków i fontann - można będzie skupić się na pływaniu i obsłudze modeli, jest to poza tym większe rozlewisko i dla wszystkich starczy miejsca .... Jest to także na drugim brzegu kanału, gdzie zielska było mniej ( wiatr spychał na drugą stronę !) Zapraszam wszystkich chętnych !!! SPOTYKAMY SIĘ O 14.00 !! ( festyn startuje wcześniej, stoły będą zapewnione przez organizatora !! ) Edytowane 1 Czerwca 2018 przez kaszalu
cezar65 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Na miejsce wczorajszej tragedii przypłynął statek ratowniczy ZEFIR , przeszukiwanie rejonu zatonięcia jednostki HALNY trwało ok. 1.5 h , nie znaleziono na powierzchni wody żadnych fragmentów , czy środków ratowniczych , ani ciał członków całej pięcioosobowej załogi. Potwierdzam ze na miejscu panują trudne warunki nawigacyjne , z relacji tubylców tam zamieszkujących wynika że głębokość w tym miejscu nie jest duża , ale dno akwenu jest pokryte bardzo grubą warstwą mułu , głównie liści , o znacznej grubości . A to może utrudnić lokalizację i wydobycie jednostki.A Kaziu Kaczma w zeszłym roku po pokazach w tym wątku wytykał brak organizacji i chaos podczas pływania .....
kaszalu Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 No cóż - życie nie jest idealne i czasami płata brzydkie figle. Organizatorzy festynu zostali powiadomieni o tym przykrym incydencie, wynikającym z puszczenia kajakowania "na żywioł" w trakcie pokazów modeli pływających. Mam nadzieję, że przy następnej okazji ( o ile będziemy w niej brali udział...) wyciągną wnioski i lepiej zabezpieczą teren , nie dopuszczając kajakarzy w rejon pływania w trakcie pokazów . Na razie trzymamy kciuki za wydobycie "HALNEGO" z dna kanału !!
kaczma2 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Cezary to było około 15 - 20 metrów od schodów w stronę Wrocławskiej na środku. Tonąc mógł mieć ześlizg w jakimś kierunku. Jeżeli muł się zasklepił nad kadłubem to gorzej. Podwodny wykrywacz metali, nie pamiętam dobrze ale chyba Popkiewicz stosował. Cezary pokarz się jutro na festynie z modelem. Nie musi pływać.
Papryczka Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 W oczekiwaniu na wieści o Halnym (trzymam mocno kciuki za powodzenie akcji ????) kilka fotek z Pucharu TenShock W oczekiwaniu na wieści o Halnym (trzymam mocno kciuki za powodzenie akcji ????) kilka fotek z Pucharu TenShock 1
marcini59 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 filmik z festynu śluzy nad Kanałem, pozdrawiam. 1
kaszalu Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 (edytowane) Akcja uwieńczona pełnym sukcesem dzięki zaangażowaniu wszystkich obecnych - płetwonurka Grzegorza, którego szybko znalazł i polecił nam mike217 czyli Michał ( !!! OBYDWU PANOM DZIĘKUJEMY !!) oraz ekipy wspierającej która dzielnie pomagała namierzyć zatopiony kadłub !! Szczególnie Andrzej Stachera miał dobre oko i pamięć fotograficzną do lokalizacji "topielca" ! Zobaczcie fotki z akcji , wydobycie oraz uśmiech JANUSZA JAMYKA - warto było !!! i szczęśliwy armator po odzyskaniu kadłuba jednostki oraz jego wybawca !!! Andrzej Łuszpiński nagrał całość akcji i dał mi kartę, ale niestety nie mogę w tej chwili odtworzyć filmu - może on spóbuje na swoim sprzęcie !! PS. Przy okazji znależliśmy stojak do modelu "Zefir" Cezarego ! Do odbioru u Janusza Smyka !! Edytowane 1 Czerwca 2018 przez kaszalu 3
kaczma2 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Andrzejowi z emocji ręka się trzęsła. Widać po niektórych zdjęciach. Teraz pytanie, co uda się uratować. Elektronika była pod napięciem pod wodą. Dekielki od serw trzeba odkręcić do wyschnięcia. Janusz zadowolony i ja też się cieszę.
mike217 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Super !!!! Fantastycznie że model się znalazł ! 1
cezar65 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Tak , stojak mi wsiąknął jak pływałem przy śluzie przy Czarnej Drodze , zostawiłem go w miejscu gdzie woduję i wyciągam model . Na prośbę jednego z spacerowiczów zrobiłem jeszcze rundę w stronę śluzy, taką 5-7 minut i jak wóciłem to już podstawki nie było , ktoś ją wziął i stwierdził że pewnie mu się nie nada i ją porzucił....
kaszalu Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Deszcz padał więc trochę mi zamókł obiektyw ale przyznaję Kaziu - emocje też były i ręka mogła z emocji "chodzić"!! Dobrze że kadłub udało się odnaleźć - patrząc na to co się zeń wylało - czarne błoto - to różnie mogło być ... Dziękujemy wszystkim za słowa otuchy i wsparcie ! Jutro o 14 widzimy się nad kanałem obok śluzy przy Czarnej Drodze - ogłoszenie i mapka dojazdu powyżej !
jamyk Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 tak Cezary stojak znalazłem przy fontannie, przy schodach długich, przy ulicy Kanałowej ,możesz odebrać jutro na pokazach no i wesoło musi być Janusz 2
cezar65 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Szkoda nadbudówki ....była lekka i jak tonął to oddzieliła się od kadłuba i z prądem podryfowała dalej....
WALDENGERD Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Nie ma to jak PEŁNY UŚMIECH JANUSZA od ucha do ucha - super akcja ratownicza !!! Od czego są przyjaciele - warto ich mieć choćby dla takiego uśmiechu. Z ostatniej chwili : wg Janusza poległ tylko AKU, odbiornik cały nie zalany, regulator wyczyszczony - suszy się, reszta jest czyszczona, nadbudówka z załogą nie utonęła !!! BRAWO, BRAWISIMO .......... 1
kaszalu Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 (edytowane) Nadbudówka jest - tyle w rękach zostało kajakarzowi który próbował go łapać jak szedł pod wodę ! Czyli jest komplet ale mokry !! Trzeba wysuszyć , podrasować, podremontować i popływać !! Jeszcze będzie pływał ( z bojką sygnalizacyjną i ostrożnie !!! ) Ale się wstrzeliłem !! Edytowane 1 Czerwca 2018 przez kaszalu
kaszalu Opublikowano 2 Czerwca 2018 Opublikowano 2 Czerwca 2018 (edytowane) Informacje z ostatniej chwili - silnik główny napędu "Halnego" i pompy chłodzenia po wysuszeniu, oczyszczeniu i przesmarowaniu DZIAŁA !! Jak wspominał Waldek odbiornik był całkowicie szczelny, suchy i działa !!, Reszta jest oczyszczona i wysycha - Janusz da radę !!! Wcale bym się nie zdziwił gdyby jutro "Halny" pływał !!! Dzisiaj widzimy się o 14.00 na pływaniu ( bez kajaków i fontann ) przy śluzie na Czarnej Drodze - mapka dojazdu w postach powyżej !!! Edytowane 2 Czerwca 2018 przez kaszalu 1
Rekomendowane odpowiedzi