Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry

Miałem chwilkę czasu to dorobiłem nóżki, zamocowałem komorę przegrzewacza pary, wlutowałem gniazdo komina.

Wygląda to tak  :)

ps: całości doglądał młody majsterkowicz  w tle ostatnie zdjęcie :)

20201102_183324.jpg

20201102_183327.jpg

20201106_180022.jpg

20201106_182134.jpg

20201106_182137.jpg

20201106_182142.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano
20 minut temu, WALDENGERD napisał:

Ach, powspominać, pomarzyć i czekać na wiosnę ..... ??

Ee,tam zimy nie będzie?ew.Andrzej zbuduje jako pierwszy lodołamacza,tego jeszcze nie było na forum?.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Witek - to może zostań prekursorem lodołamania modelarskiego - łyżwę na dziób mam, mogę użyczyć ! Resztę dorobisz !!! ?

Tu masz wzornik - atomowy być nie musi ostatecznie....?

Ten rosyjski lodołamacz wykorzystuje energię jądrową!  [Najniebezpieczniejsze miejsca świata] - YouTubeLodołamanie w lutym 2006 r. na Wiśle w okolicy Kiezmarka. Fot. PGW Wody Polskie 2 min

Albo mniejszy, śródlądowy !!!

Edytowane przez kaszalu
Opublikowano (edytowane)

Jak szybko i bezproblemowo wejść w garniturze na wysoki maszt podczas rejsu - warunek - uchylny balast w jednostce !!

Warto zobaczyć !?

Edytowane przez kaszalu
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Konrad - zwróć uwagę na wystający z prawej strony ponad wodę balast tego jachtu ! Jest to nowatorskie rozwiązanie pozwalające wychylić płetwę balastową w stronę przeciwną do przechyłu tak, że znacząco zwiększa się moment prostujący ! Widać to w kilku sekwencjach filmu - porównaj wychylenia !!

Wizualizacja poniżej - to samo można zrobić w drugą stronę !! 

Na pierwszym rysunku widać też drugie innowacyjne rozwiązanie - hydrofoil - czyli skrzydło hydrodynamiczne wysuwane z zawietrznej strony kadłuba  - generuje przy prędkości postępowej dodatkową siłę nośną, podtrzymuje kadłub i zapobiegającą wywróceniu, a także umożliwiające przy sprzyjających warunkach wyjście kadłuba ponad wodę dla zredukowania oporu- patrz trzecia fota ( mały kadłub  ale są też jednostki żaglowe znacznie większe ) !!

IMOCA 60 żeglarze to wariaci - Wykop.pl

I mechanizm przechylający miecz z balastem !

Miecz uchylny, ale inaczej - www.projektowaniejachtow.fora.pl

The foiling phenomenon, the history of foils – Yachting World

Edytowane przez kaszalu
dodano filmy
  • Lubię to 1
  • Dzięki 1
Opublikowano

Kurcze fascynująca technologia.

Jakiś czas temu wpadł mi w oczy taki filmik. Oglądając go zacząłem się zastanawiać, czy to jest jeszcze pływanie czy już raczej latanie.

Sorry za małe OT.

Opublikowano (edytowane)

Wszystko OK !!?

Dla chętnych druga część kursu "hydrofoil" !! Mnie też to fascynuje !

Właściwie takie "latanie hydrodynamiczne" !!?

Edytowane przez kaszalu
Opublikowano

Majtki przez głowę bym ściągną gdybym choć na jedną chwile mógł wejść na pokład takiego jachtu a do tego skarpetki gdybym mógł popłynąć w krótki rejs.:)

Teraz jak mi się zdaje to tylko kwestia wyobraźni bo technologia pozwala na wiele.

PS

Jestem osobiście fanem cyklu Volvo Ocean Race. Uważam ten cykl-sport za jeden z najtrudniejszych na świecie sportów.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

To jesteśmy w jednym klubie !! ?

Miałem ochotę zrobić sobie takiego jednoosobowego foilera ( dla mnie do pływania, nie model...), ale na razie się nie składa.....

Od strony logistyczno-projektowo-koncepcyjnej i materiałowej jestem przygotowany, ale czasu trochę brakuje....

Może jednak kiedyś się uda !!?

Edytowane przez kaszalu
Opublikowano
12 minut temu, kaszalu napisał:

Może jednak kiedyś się uda !!?

Andrzeju tego Ci życzę z całego serca. Gdyby nie odległość to chętnie bym się najął przy tym projekcie za parobka.:)

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

He, he, he, zapraszam do współpracy !! 

Na razie zrobiłem sobie łódkę, którą można pływać wolno i dostojnie, jak "Sprayem" Slocuma ....? Taki trochę przerośnięty model na trzy osoby ...?

msg-3419-0-46098800-1543095443_thumb.jpg

A tak wyglądał "Spray" kpt. Slocuma ...

post-3419-0-87014000-1441194355.jpg

Edytowane przez kaszalu
dodano zdjęcie
Opublikowano (edytowane)

Na razie chociaż sobie popatrzę jak chłopaki śmigają na "hydrofoilach" różnych typów !!!?

Zwróćcie uwagę na taki wystający  z dziobu łodzi "wąs" -  to czujnik poziomu zanurzenia łodzi, który steruje katem zaklinowania skrzydła umieszczonego na mieczu ! Natomiast w przedłużaczu rumpla jest zamontowane sterowaniem steru głębokości zamocowanym na płetwie sterowej ( poprzez przekręcanie wokół osi przedłużacza) . Ale nudzę chyba, bo to są już dość zaawansowane szczegóły techniczne rozwiązania ...

Edytowane przez kaszalu
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.