EnzO_CK Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Witam wszystkich po kilku latach rozłąki! Po zdaniu 1ego roku, zebraniu wielu cennych doświadczeń z dziedziny sportów motocyklowych i samochodowych oraz, dorobieniu sie własnego pojazdu postanowiłem odświerzyć nieco swoją przygodę z modelarstwem oraz tutaj zbierać doświadczenie oraz dobrze się bawić Po ożywieniu już jednego własnego projketu ( Ulep - trenerek na bazie Wicherka ) i przypominania sobie nawyków latania postanowiłem dokończyć swój kolejny projekt, który przeleżał juz swoje lata i ze względu na rejon zamieszkania ( góry świętokrzyskie ) zdecydowałem sie na jakis szybowiec na zbocze. Założenia były proste: ustrzenie V, ogon z włókna szklanego, lotki, rozpiętość ok. 1500mm, balsowy kadłub oraz pasujące moje wyposażenie składające się z: serw 9g, odbiornik ( bodajże 38g, wymiana odpada ), nadajnik 4 kan. Futaba, pakiecik ( bardzo możliwe, że zrobie sobie jeszcze pakieciki z aku w rozmiarze AAA, albo jednej celi LI-Po, o tym potem ) Niestety z biegiem czasu straciłem trochę koncepcję na budowę reszty modelu oraz wszelką dokumentację z nim związaną ( pare elementów też odpadło ). I z tym problemem zgłaszam się do Was, forumowiczów Jakie skrzydła, profil ( z jakiego modelu ) byście proponowali, może jakies przykładowe plany modelu o podobnych parametrach? Trochę parametrów: Długość ( całkowita kadłuba ): 870mm, Możliwa długość płata ( słownictwa też pozapominałem ); do 180mm Masa modelu w aktualnym stanie: 101gLakierownie: please, co jest piękniejszego od naturalnego drewna? Troche zdjęć: Jakby ktoś miał pytanie dlaczego tak nazwałem swój pierwszy projekt ( kiedyś siedział tam MVVS ): Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do właczenia się do dyskusji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzO_CK Opublikowano 27 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Projekt jednak nie umarł. Przekształcił się w motoszybowiec ale trwa dalej Rozpietość: 1600mm + końcówki Cięciwa: 17cm, zbieżna do 14cm Wznios: 3* Profil: S3021 Technika. Styro + balsa, rdzenie robione u Marka Dawidowicza Lotki: Kabel Y + 2x Turnigy TG9e Usterzenie: V-tail, 112*, pojedyncze serwo Silnik: Redox 500/1000 Kołpak: Mp-Jet 40mm Łopatki: 8x6 Regulator: Mag8 18A Pakiet: Lecho 25C 1300mAh No i teraz czekam na paczke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Ty czekasz na paczkę a my na wpisanie do awatara przynajmniej imienia, wieku i przybliżonego miejsca zamieszkania. O zdjęcie nawet nie smiem prosić. Ciężko rozmawia się z "nickiem". A może to poprostu jakiś automat komputerowy a nie człowiek z nami rozmawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzO_CK Opublikowano 27 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Nie było mnie tutaj 4 lata Pozmieniało się troche, avatar wygasł. Zaraz uaktualnie PS. Chciałbym żeby autotat komputerowy mi poskładał model Edit: Stateczniki dostały wzmocnienie natarcia w postaci listwy sosnowej. Już oszlifowane. Zostało jedynie dociąć jeszcze skosy przy sterach, ale to już jak stateczniki zostaną wklejone na swoje miejsce docelowe. Następnie zostanie naniesiony capon a potem bezbarwny lakier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzO_CK Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Jak walić to do końca Czyli 1,5 miesiąca budowy i oblot w telegraficznym w skrócie. Niezbędne komentarze dorzuce w wolnym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon_X Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 badrdzo ładny projekt, podoba mi się. kiedy oblot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzO_CK Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Oblocik już był Niestety nie miał kto zdjęć robić, ale model do najspokojniejszych nie należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon_X Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 mam nadzieję, że nadrobisz braki zdjęciowe z oblotu. jestem bardzo ciekawy jak lata to cudo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzO_CK Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Prędzej wlatam sie w model i nakręce coś z powietrza niż ktoś mi zrobi zdjęcia Czas pokaże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Oblocik już był Niestety nie miał kto zdjęć robić, ale model do najspokojniejszych nie należy Co masz dokładnie na myśli ? Jest nie stateczny, czy masz specjalnie tylne wyważenie i latasz agresywnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzO_CK Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Narazie latałem tylko przy wietrze 5m/s oraz SC jest przesunięty nieco do tyłu no i czasami powracające zakłócenia. Nigdy nie latałem modelem z taką konstrukcją oraz gładkością powierzchni, więc może być to tylko moje początkowe odczucie po oblataniu znajomego Pionieera 1400 gdzie model lata praktycznie sam i jest okrutnie nudny. Co do sposobu mojego latania, to po dziesiątkach godzin wylatanych na ESA to niczego innego raczej narazie nie mozna się spodziewać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzO_CK Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Pare zdjęć z powietrza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzO_CK Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 W końcu skrzydło spod spodu wygląda w miare normalnie. Po dzisiejszej wizycie na swojej starej modelarni dostałem kawałek folii Odbyły się również pierwsze próby z aparatem zakończone... ciągyłym lotem na zaciągnietą dźwignią wysokości, prawdopodobnie zbyt duży opór stawiany przez aparat. Ale bedziemy z tym walczyć Model posiada także duży dobieg, przydałby się jakieś hamulce. Póki co czekamy na tarnisa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi