TZ Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 Krótko. Easy Glider oblatany, czas na kolejny krok. Mój wybór padł na ostatni z serii MPX-a - Cularis o rozpiętości ponad 2,6 m Moja prośba to: - Pomoc w doborze aparatury 7 kanałowej - Czy dalej 35 MHZ, czy już coś innego? - Silnik - propozycja? Śmigło? - Pakiet - jak największy lipol z możliwych? - Czy zasilanie serw i silnika z jednego pakietu?, czy dla serw osobne zasilanie, osobne silnik, jeśli tak to jakie? - Możecie podrzucić linki o lataniu z uzyciem hamowania aerodynamicznego - klapy Bardzo dziekuję z góry, Jeśli to gdzieś było .... prosze o link i znikam, Pozdr, TZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TZ Opublikowano 10 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 z mikserem klap i lotek ta aparatura oczywiście, TZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 Witam cię .Mój szwagier zakupił kularisa i jest bardzo zadowolony. pakiet lipol wystarczy 2500 mili amper , silnik o ciągu do 1,9kg, regulator 50A i do lotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 z zastosowaniem klapo-lotek idealnie ląduje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 - Aparatura: Graupner MX16s Więcej tutaj: http://nastik.pl/graupner-mx16-35mhz35mhz-p-1721.html ewentualnie jak masz dużo kasy to można by kupić którąś z futab 9 kanałowych. - Wybór zestawu napędowego - proponuje zajrzeć tu: http://www.natterer-modellbau.de/product_info.php/info/p3384_Antriebssatz--Cularis-.html Dedykowany napęd do Cularisa od Muliplexsa. Teraz poszukać tylko odpowiedników. - lądowanie z klapami wygląda tak: Klapy mocno do dołu a lotki lekko do góry (tak by można nimi jeszcze było by zakręcać). I w powietrzu trzeba sprawdzić jak model na to zareaguje i skorygować to wysokością (najczęściej wysokość trzeba dać w dół). Dodatkowo klapy można wykorzystywać w termice lub do szybszych przelotów oraz można je do miksować do lotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 - Aparatura: Graupner MX16s Więcej tutaj: http://nastik.pl/graupner...mhz-p-1721.htmlewentualnie jak masz dużo kasy to można by kupić którąś z futab 9 kanałowych. Hym Rafale przy tej cenie celował bym już w to http://www.cyber-fly.pl/index.php?products=product&prod_id=5 nie cale 300 stówy drożej a moim zdaniem warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 Krzysztofie zależy kto co woli. Ja preferuje bardziej "jeżyki" niż pulpity. Tu już sam kupujący musi się określić co mu bardziej leży A i te 300 stów to nie prawda bo w mojej propozycji jest jeszcze odbiornik z syntezą jedno serwo i przełącznik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 - Pakiet - jak największy lipol z możliwych? 2500 mA 3 lub 4s. To max Z wiekszymi pakietami,zalecam daleko idaca ostroznosc. Zwiekszasz wage-czyli mocniejszy silnik,wieksza bateria. Przy bezwietrznej pogodzie , start bedzie lekko stresujacy-waga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 Krzysztofie zależy kto co woli. Ja preferuje bardziej "jeżyki" niż pulpity. Tu już sam kupujący musi się określić co mu bardziej leży A i te 300 stów to nie prawda bo w mojej propozycji jest jeszcze odbiornik z syntezą jedno serwo i przełącznik Cóż muszę przyznać Ci racje że to sam nadajnik przez to i cena taka, sam mam MC16/20 i sprawuje sie rewelacyjnie wiesz jak to jest każdy swoje chwali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 przy tej cenie celował bym już w to http://www.cyber-fly.pl/i...oduct&prod_id=5 nie cale 300 stówy drożej a moim zdaniem warto Idealne rozwiązanie i zapomni o aparaturze i problemami czy starczy do następnego modelu czy ma odpowiedni mixer poprostu ful wypas. Półtora roku testów i dla mnie rewelka. Zastanowił bym się czy zamiast szybowco-podobnego Cularisa nie kupić czegoś z ArtHobby, duże lepsze właściwości lotne no i cena też dużo "lepsza" ale dla mnie warto dołożyć i się cieszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TZ Opublikowano 10 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 dzięki za podpowiedzi, motyla proszę o dopowiedzenie co by tam wyszukał w ArtHobby? TZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 Co znajdziesz. Znajdziesz parę dobrych szybowców o rozpiętości 2m, 2,5m i 3m. Do wyboru do koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 motyla proszę o dopowiedzenie co by tam wyszukał w ArtHobby? Generalnie wszystko powyżej 1,5m z ArtHobby lata fajnie im większy tym fajniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 Nie chcę Cię podpuszczać, ale fajnie byłoby dokończyć trylogię Multplexa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 Jeżeli motoszybowiec z "ikrą" z ELAPORU firmy Multiplex to może ta nowość Opis i cena http://www.modelspot.com/mpx/blizzard.htm Cularis jest tam oceniany jako dla początkującego a Blizzard dla początkującego i średnio zaawansowanego pilota. Czyli można trochę na nim więcej sie nauczyć. Słyszałem negatywne opinie o Cularis-ie, ze przy tych wymiarach to raczej kompozyt, że za miękki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TZ Opublikowano 11 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 Bardzo wam wszystkim dziękuje za pomoc i podpowiedzi. To czego szukam jest raczej związane z terenem na którym latam. Łaki, pola gdzie za pare lat będa pewnie osiedla a na razie wysoka trawa, jakaś roślinność trawo - krzako podobna miejscami na 80 cm wysoka .... więc dlatego uparłem się na ten elapor, bo te modele, które mam i ten w którego celuję nawet jesli nie złapię za skrzydło podczas ladowania i mnie przeleci lądując w wysokiej trawie to nic sie temu nie stanie, jak pooklejam taśmą natarcia skrzydeł. A weź tu coś "poważniejszego" ... z tym już tylko na lotnisko. Cularis podoba mi sie bardziej od Blizarda tylnym usterzeniem. Owe "V" jakoś tak mi sie dziwnie widzi :wink: Dzięki wszystkim anyhow, dziś biegne do sklepu pogadać ze sprzedawcą, potem będę się dopytywał, bo ostatnio to mnie naciął na szczotkę do EG. Teraz będę mądrzejszy, Pozdr, TZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 Owe "V" jakoś tak mi sie dziwnie widzi owe 'v' nazywamy motylkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Mercik Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Panowie, Patrzę sobie na spływ w skrzydle nowego Cularisa i co widzę... spływ klapy jest zbieżny ze spływem nasady skrzydła. Jeśli w tej samej linii ustawię lotkę - powstaje kąt ostry między spływem lotki a spływem końcówki skrzydła (przy tym niby winglecie). Jeśli poustawiam to zbieżnie do końcówki skrzydła, to szpara powstaje przy nasadzie. Można też ustawić klapę zbieżnie z nasadą, a lotkę zbieżnie z końcówką skrzydła. Szpara jest wtedy między lotką i klapą. Jak to poustawialiście u siebie? Pozdrawiam Brtz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Jak to poustawialiście u siebie? Brtz Trymerem coby latał po prostej ... A u mnie te "szpary" to jakieś 1-1,5 mm w ręku, a co tam w górze to nikt nie wie - a lata :shock: spokojnie i dostojnie Cytuję z "MIŚia": Nie róbcie z tego problemu, kolego ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Mercik Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Dzięki Jerzy, Faktycznie trymerem, lata po prostej, dostojnie i ładnie. Problem rozwiązałem ustawiając spływy w jednej linii, równając do spływu nasady skrzydła i podginając delikatnie na ciepło koniuszek spływu przy końcówce. A skoro przy cytatach z arcydzieł filmowych jesteśmy, to... Cularis jaki jest - każdy widzi Pozdrawiam jm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.