rcflyer Opublikowano 10 Lipca 2014 Opublikowano 10 Lipca 2014 Chcialem sie zapytac co sadzicie o zasilaniu w MZ 24 Hott na moje zdanie jedyny minus w tym nadajniku . Pomysly na ominiecie tego problemu .Kolorowy display ciagnie 0,5 A i akumlator jest szybko wyczerpany Pozdrawiam
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 10 Lipca 2014 Opublikowano 10 Lipca 2014 W zasadzie problem to ogromny nie jest akumulator ma 4Ah a w instrukcji jest napisane że nadajnik pobiera 125mA nie wiem więc gdzie kolega znalazł 500mA . Jeśli nawet tak jest to 4000mAh : 500mA => 8h ja nigdy tyle czasu na latanie nie miałem
rcflyer Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Opublikowano 10 Lipca 2014 Witaj Kamil Znalazlem w necie caly test i opis MZ 24 gdzie byl podany pobor pradu 0,5A . Sam tego nie kontrolowalem polegam na opisie , co do czasu jezeli ustawiasz i programujesz model to troche czasu mija. Teraz od miesiaca mam MZ 24 ale wczesniej mialem MZ 18 gdzie zainstalowalem aku 6000 mAh z MX 18. Byla odczuwalna zmiana. Teraz zmniejszylem kontrast wyswietlacza na 5 i dlugosc swiecenia 30 s. Propozycja z tego artykulu ktory czytalem . pozdrawiam
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 10 Lipca 2014 Opublikowano 10 Lipca 2014 Cześć Adam ja używam MC-20 tam 6Ah działa obrzydliwie długo (ponad 20h) Większość nadajników z kolorowymi lcd nie zabija czasem pracy MZ18 i MZ24 są bardzo podobne konstrukcyjnie i pobierają podobny prąd . Producent podaje pewnie uśrednioną wartość prądu ,który pobiera nadajnik z włączonymi lcd podświetlaniem BT i odtwarzaczem MP3 nadajnik konsumuje pewnie te 500mAh ale nawet w takim przypadku z akumulatorem 4Ah gwarantuje to ok 8h ciągłej pracy czy jest to długo myślę że jest to w zupełności wystarczające dla większości zastosowań a wymiana akumulatora jest na tyle szybka że można posiadać rezerwowy i wymienić go w ciągi kilkunastu sekund i kontynuować zabawę . Konkurencja z tft nie wypada tu lepiej ale w zasadzie jakie ma znaczenie czy radio działa na akumulatorze 4 czy 8 h jeśli po godzinie latania mamy dość lub kończy się nam czas wolny ...
cZyNo Opublikowano 10 Lipca 2014 Opublikowano 10 Lipca 2014 Ja tam lubię latać dluuuuugo ostatnio 2-4 godzinki nonstop mi sie zdarza a jak bym miał czas na 8....to tez bym latał
dyra63 Opublikowano 11 Lipca 2014 Opublikowano 11 Lipca 2014 Witam. Również ,od kilku dni jestem posiadaczem"MZ-tki 24" i po ładowaniu akumulatora (15 h ładowarką z zestawu) wyświetlacz pokazuje tylko 4,0 V. Troszkę mało powinno być 4,2-też tak macie ?. Może lepiej ładować ładowarką do lipoli poza aparaturą.Pozdrawiam też Adam.
cZyNo Opublikowano 11 Lipca 2014 Opublikowano 11 Lipca 2014 Lepiej i szybciej ale standardów ładowarka tez moze byc
dyra63 Opublikowano 11 Lipca 2014 Opublikowano 11 Lipca 2014 Lepiej i szybciej ale standardów ładowarka tez moze byc Ok.Jeszcze jedno pytanie przy okazji dla kolegi cZyNo -jako naczelnego znawcy Graupnera Hott-czyli czy da się zmienić język menu na angielski bez konieczności ściągania dodatkowego softu.W zestawie jest karta mini USB ,są na niej jakieś pliki ale za bardzo nie czuję się mocny jako informatyk i nie chcę czegoś sknocić,
cZyNo Opublikowano 11 Lipca 2014 Opublikowano 11 Lipca 2014 Tylko przez wgranie firmware. Najnowsze: http://www.graupner.de/fileadmin/hott_software/HoTT_Software_V4/Official%20Version/S1006_mz24/mz-24_1v020_English.bin Jak mas problem z wgraniem pisz do Sekatora lub Kamyczka
psiwak Opublikowano 11 Lipca 2014 Opublikowano 11 Lipca 2014 Ok.Jeszcze jedno pytanie przy okazji dla kolegi cZyNo -jako naczelnego znawcy Graupnera Hott-czyli czy da się zmienić język menu na angielski bez konieczności ściągania dodatkowego softu.W zestawie jest karta mini USB ,są na niej jakieś pliki ale za bardzo nie czuję się mocny jako informatyk i nie chcę czegoś sknocić, To sa wlasnie pliki z roznymi jezykami dla danej wersji firmware. Wybierz wersje angielska i bedzi epo problemie, rownie dobrze mozesz sciagnac z sieci najnowsza wersje i dorzucic tam.
cZyNo Opublikowano 11 Lipca 2014 Opublikowano 11 Lipca 2014 Do tych radyjek lepiej wygrywać najnowsze wersje Wprowadzane zmiany sa istotne
dyra63 Opublikowano 12 Lipca 2014 Opublikowano 12 Lipca 2014 Do tych radyjek lepiej wygrywać najnowsze wersje Wprowadzane zmiany sa istotne Witam. :) Udało się - chciałbym podziękować kolegom Sekator,Wiesiek oraz cZyNo za pomoc.Problem tkwił w tym, iż nie miałem zainstalowanego programu Graupner Studio.Po wgraniu wszystko poszło bezproblemowo i mam aktualnie zainstalowany najnowszy soft 1.20 w wersji angielskiej.Człowiek uczy się na błędach.Pozdrawiam Adam.
Viader Opublikowano 12 Lipca 2014 Opublikowano 12 Lipca 2014 Gratulacje Wracając do tematu zasilania - lipol chodzi 5-6h i jeszcze nigdy nie zbliżyłem się do progu alarmowego. Co najwyżej do czerwonej kreski, na której trzyma baardzo długo. Latam de facto dłużej niż na MX-20 i wodorkach. po ładowaniu akumulatora (15 h ładowarką z zestawu) wyświetlacz pokazuje tylko 4,0 V. Troszkę mało powinno być 4,2-też tak macie ? Weź pod uwagę spadek napięcia po włączeniu aparatury, ekran jednak trochę ciągnie
rcflyer Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Opublikowano 12 Lipca 2014 Do tych radyjek lepiej wygrywać najnowsze wersje Wprowadzane zmiany sa istotne Trzeba mimo wszystko uwazac z nowym update - u mnie w klubie byly 2 przypadki wgrania nowego udate i modele byly rozbite. Jak sie okazalo Graupner sam sie przyznal ze bylo to update z bledem . Najlepiej bylo kiedys byla aparatura i nie trzeba bylo nic wgrywac i mimo wszystko super sie latalo - a teraz wszystkie systemy powinno sie uzupelniac nowym udatem. Ach ta nowoczesnosc - wszystkie aparatury maja teraz same wodotryski Pozdrawiam
rcflyer Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Opublikowano 12 Lipca 2014 Witam. Również ,od kilku dni jestem posiadaczem"MZ-tki 24" i po ładowaniu akumulatora (15 h ładowarką z zestawu) wyświetlacz pokazuje tylko 4,0 V. Troszkę mało powinno być 4,2-też tak macie ?. Może lepiej ładować ładowarką do lipoli poza aparaturą.Pozdrawiam też Adam. Czesc imieniku Ja moj MZ 24 kupilem razem lipo 4000 i jak laduje 1,3 A to pozniej w nadajniu nie pokazuje mi wszystkich kresek ( bez jednej kreski) u Ciebie tez? pozdrawiam Adam
dyra63 Opublikowano 13 Lipca 2014 Opublikowano 13 Lipca 2014 Cześć. Aparaturę posiadam od niecałego tygodnia.Dopiero jeden raz ładowałem pakiet ładowarką z zestawu.Na wskaźniku słupkowym pokazywała max. a na wyświetlaczu cyfrowym 4,0 V.Następnym razem spróbuję ładować poza aparaturą ładowarką Raytronic. Na razie "obczajam" nowy sprzęcik -dotychczas używałem Graupnera Mx16s-róznica jest ogromna.Pozdrawiam Adam.
rcflyer Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Opublikowano 13 Lipca 2014 Cześć. Aparaturę posiadam od niecałego tygodnia.Dopiero jeden raz ładowałem pakiet ładowarką z zestawu.Na wskaźniku słupkowym pokazywała max. a na wyświetlaczu cyfrowym 4,0 V.Następnym razem spróbuję ładować poza aparaturą ładowarką Raytronic. Na razie "obczajam" nowy sprzęcik -dotychczas używałem Graupnera Mx16s-róznica jest ogromna.Pozdrawiam Adam. Witaj Adam Ja mam moja MZ od miesiaca i probuje ja zglebiac - mam pytanie czy zglebiles juz ustawianie stopera ? Na razie w modelu ustawilem stopera ktory odlicza do tylu ale do przodu nie moge ustawic . Mam tak ustawione ze stoper zalacza sie w momencie wlaczenia silnika ( prawym drazkiem) Czy probowales cos z tym ustawiac ? Masz w swoim MZ lipy czy normalny aku ? Pozdrawiam Adam
dyra63 Opublikowano 13 Lipca 2014 Opublikowano 13 Lipca 2014 Witaj Adam Ja mam moja MZ od miesiaca i probuje ja zglebiac - mam pytanie czy zglebiles juz ustawianie stopera ? Na razie w modelu ustawilem stopera ktory odlicza do tylu ale do przodu nie moge ustawic . Mam tak ustawione ze stoper zalacza sie w momencie wlaczenia silnika ( prawym drazkiem) Czy probowales cos z tym ustawiac ? Masz w swoim MZ lipy czy normalny aku ? Pozdrawiam Adam Nie, takich szczegółów nie próbowałem - trzy dni walczyłem z zmianą softu na angielski i w końcu się udało przy pomocy kolegów z forum. Akumulator Lipol 4000 MAh.Generalnie kupiłem aparaturę( była w bardzo fajnej cenie) pod nowy model który skończę budować za dwa może trzy lata-więc mam sporo czasu .
rcflyer Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Opublikowano 13 Lipca 2014 Nie, takich szczegółów nie próbowałem - trzy dni walczyłem z zmianą softu na angielski i w końcu się udało przy pomocy kolegów z forum. Akumulator Lipol 4000 MAh.Generalnie kupiłem aparaturę( była w bardzo fajnej cenie) pod nowy model który skończę budować za dwa może trzy lata-więc mam sporo czasu . Ja dalem za swoja 380 euro ( sam nadajnik). Ale tez troche walcze z programowaniem instrukcja nie jest za dokladna. Wiele trzeba sie domyslac i probowac. W MZ mam versje oprogr. 1.019 - do tej pory mialem MX 16 HoTT i posylalem zawsze do Graupnera ( trwalo to oklo 3 tyg.- bezplatnie aktualizowali) Ale w koncu bede musiaj sam to robic , u mnie w klubie ludzie maja generalnie Futabe i Spektrum. Np. aktualizacja oprogramowania w Spektrum jest super prosta przez SD karte - mam druga apke. Spektrum DX 9 a w MZ juz toche trudniejsza.
Rekomendowane odpowiedzi